ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η ΑΕΚ θεμελίωσε το λαμπρό μέλλον της

Σε κλίμα εντονότατης συγκινησιακής φόρτισης και ΑΕΚτζήδικης πανστρατιάς καθώς στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών βρέθηκε σύσσωμη η κιτρινόμαυρη οικογένεια, παρουσιάστηκαν τα σχέδια και η μακέτα του νέου γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πέραν των ομιλιών, ξεχώρισε το δίχως άλλο ένα εξαιρετικό βίντεο με πρωταγωνιστές τον μεγάλο ηθοποιό Κώστα Βουτσά στον ρόλο του παππού και ένα παιδί στον ρόλο του εγγονού. Με όμορφα λόγια που άγγιζαν την ψυχή του κάθε Ενωσίτη και με εξαιρετικές στιγμές που προβλήθηκαν, διαμορφώθηκε ένα παζλ βυζαντινών, προσφυγικών, ποδοσφαιρικών και ανθρώπινων παραστάσεων, ενώ ο κόσμος της ΑΕΚ περιηγήθηκε με τη βοήθεια της τεχνολογίας στους χώρους του νέου γηπέδου. Τα δάκρυα εμφανίστηκαν στα μάτια πολλών από τους παρισταμένους, ενώ την αποθέωση γνώρισαν τόσο ο ηθοποιός, όσο και ο Δημήτρης Μελισσανίδης κατά την ομιλία του.

Ηταν Μάιος του 2003, όταν ο Ιλια Ιβιτς σκόραρε επί του Αρη διαμορφώνοντας το 4-0 και βάζοντας τον εαυτό του στο πάνθεον της ιστορίας, σκοράροντας το τελευταίο γκολ στο «Νίκος Γκούμας». Εκτοτε μεσολάβησαν πολλά· από συνεχείς παρουσιάσεις μακετών, μέχρι και δηλώσεις πως είναι αδύνατο να κατασκευαστεί σύγχρονο γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Πέρασαν σχεδόν 83 χρόνια, από τη στιγμή που η ΑΕΚ έδινε τον πρώτο της αγώνα στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, σε μια ισόπαλη αναμέτρηση που εγκαινίασε ουσιαστικά την ιστορία του γηπέδου. Ενός γηπέδου, που χτίστηκε κυριολεκτικά από τον λαό της ομάδας, καθώς μέσα σε μια νύχτα 100 άνθρωποι δούλεψαν υπό το φως του φεγγαριού, χτίζοντας με υλικά από τα σπίτια τους έναν υποτυπώδη φράχτη που οριοθετούσε τον χώρο. Το νέο γήπεδο δεν θα είναι μόνο ένας χώρος που θα προάγει τον αθλητισμό, αλλά θα πρόκειται για ένα πολιτιστικό κέντρο μουσειακού χαρακτήρα με έντονα στοιχεία της ελληνικής παράδοσης. Σημαντικές ημερομηνίες του τότε γηπέδου, ήταν το 1962 οπότε και τοποθετήθηκε χορτάρι, το 1979 που κατασκευάστηκε η διώροφη σκεπαστή εξέδρα, οι αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν και ονομάστηκε «Νίκος Γκούμας», αλλά και ο καταστροφικός σεισμός του 1999 που ήταν ουσιαστικά η αρχή του τέλους και τέσσερα χρόνια μετά, το γκρέμισμα του γηπέδου.

Ολα τα προαναφερθέντα, μοιάζουν και αποτελούν μακρινό παρελθόν. Το νέο γήπεδο χωρητικότητας 32 έως 34 χιλιάδων θεατών θα ανήκει στην Ερασιτεχνική, με την εκμετάλλευσή του να αναλαμβάνεται από τη Δικέφαλος Α.Ε. για 49 χρόνια. Πέραν των 20 εκατομμυρίων ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής, έχουν βρεθεί 20 επιπλέον. Τα 10 θα δοθούν από τον Δ. Μελισσανίδη και τα υπόλοιπα από Πέτρο Παππά, Πόλυ Χατζηιωάννου, Μάκη Αγγελόπουλο. Τα διαρκείας των φίλων της ΑΕΚ έφεραν έσοδα 2,5 εκατομμυρίων, που παραπέμπουν στη συμμετοχή των φίλων της ΑΕΚ για τη δημιουργία και του νέου γηπέδου.

Ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, μετέφερε μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου στο οποίο αναφέρθηκε πως θα δοθεί το ποσό των 50 χιλιάδων ευρώ ως οικονομική ενίσχυση για την κατασκευή του γηπέδου, σε μια δήλωση που έγινε αποδεκτή με έντονο ενθουσιασμό.

Οπως επισήμανε πολλάκις ο κ. Μελισσανίδης, «όλα θα γίνουν νομίμως», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως ενδεχόμενες αλλαγές στον Δήμο ή την Περιφέρεια Αττικής δεν θα επηρεάσει ούτε τις άδειες, ούτε τη χρηματοδότηση.

Ξεκαθαρίστηκε, επίσης, πως δεν θα υπάρχει αρίθμηση των θυρών όπως υπάρχει σε όλα τα γήπεδα του κόσμου, αλλά ονόματα Μικρασιατικών Πόλεων σε κάθε είσοδο. Η μόνη θύρα με αριθμό θα είναι η «21», λόγω της σημασίας που έχει για τον κόσμο της ομάδας. Θα περιλαμβάνει 40 σουίτες διαφορετικών διαστάσεων, ενώ η προοπτική του αγωνιστικού χώρου θα είναι ακριβώς ίδια με το προηγούμενο γήπεδο.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ