Μεσίστια η σημαία στο Δημαρχείο Μεσολογγίου για τον Κωνσταντίνο Τρικούπη

Μεσίστια η σημαία στο Δημαρχείο Μεσολογγίου για τον Κωνσταντίνο Τρικούπη

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αναστάσιμες ψαλμωδίες και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο, στενό φίλο από τα χρόνια της πολιτικής αλλά και έως τώρα, έγινε ο αποχαιρετισμός του Κωνσταντίνου Τρικούπη, τελευταίου των Τρικούπηδων. Είχε πολύ περισσότερους φίλους από όσους νόμιζε. Και το πέρασμά του, από το υπουργείο Εξωτερικών, ως υφυπουργός στα πρώτα γόνιμα χρόνια της μεταπολίτευσης, από τη Βουλή και από τη νεοδημοκρατική παράταξη που πάντα στήριζε, είχε αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις, ως προς την ευθύτητα και την εμμονή στο καθήκον, μαζί με την έμφυτη ευγένεια, που πάντα τον χαρακτήριζε τον Κωνσταντίνο Τρικούπη. Αυτό έλεγαν οι πρέσβεις κ. Τζούνης, Χέλμης, Τσαλίκης, που είχαν συνυπηρετήσει και ήταν φίλοι του, στη συνέχεια. Οσο για την ιδιαιτέρα πατρίδα του, το Μεσολόγγι, η σημαία στο Δημαρχείο είναι μεσίστια, από χθες και για δύο ακόμη ημέρες, σε ένδειξη πένθους για τον τελευταίο άρρενα γόνο των Τρικούπηδων, που δεν έκρυψε ποτέ την αγάπη του για την Αιτωλοακαρνανία αλλά και τη στενοχώρια του όταν δεν εξελέγη βουλευτής το 1977. Τον αποχαιρέτισε εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου συντοπίτης του, που είπε ότι «με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πάρθηκε η απόφαση για τριήμερο πένθος στο Δημαρχείο». Και θύμισε την ημέρα εκείνη της 31ης Μαρτίου 1992, όταν ο Κωνσταντίνος Τρικούπης δώρισε στον δήμο Μεσολογγίου το ιστορικό πατρικό σπίτι των Τρικούπηδων που λειτουργεί έκτοτε ως Μουσείο με κειμήλια, βιβλία και έγγραφα των δύο πρωθυπουργών, Σπυρίδωνος και Χαριλάου Τρικούπη και της Σοφίας Τρικούπη.

Αλλά η μεγαλύτερη τιμή, για την οποία ο Κωνσταντίνος Τρικούπης θα ήταν πραγματικά περήφανος, ήταν ότι μαζί με τη σύζυγό του Ρίτα, τις αδελφές του και τα λοιπά μέλη της οικογενείας βάδισε, συνοδεύοντάς τον ώς την τελευταία του κατοικία στον οικογενειακό τάφο του νεότερου κλάδου των Τρικούπηδων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με τον κ. Κωστή Στεφανόπουλο τους συνέδεε εκτός της πολιτικής, η αγάπη για τη μουσική, για τα βιβλία, και μάλιστα τα ιστορικά και οι δυο τους, συχνά, δειπνούσαν στην Πολιτεία και στη Βαρυμπόμπη για τη χαρά της συζήτησης και της επικοινωνίας. «Είναι ο μόνος που έμεινε άτρωτος από αξιώματα, φίλος πραγματικός», έλεγε στους φίλους του ο Κωνσταντίνος Τρικούπης. Και, χθες, μόνος με έναν αξιωματικό ασφαλείας μόνο, ο Πρόεδρος ήρθε στην κηδεία του Κων. Τρικούπη, στον Αγιο Λάζαρο του A΄ Νεκροταφείου, ανθοστόλιστο και φωτισμένο με λευκά κεριά. Οι φίλοι του Κωνσταντίνου ήταν όλοι εκεί, δακρυσμένοι, ανάμεσά τους η παιδική του φίλη κ. Χάρις Γκέρτσου, ο Γιώργος και η Μάρλεν Γεωργιάδη, η Λουίζα Ζαούση, η Ελένη Σαμαρά – Κωνσταντακάτου, το ζεύγος Παπαδημητρίου, η πιστή κυρία Τούλα, ο φίλος του Γαβρίλης. Την κηδεία τέλεσε ο Παύλος Ιεροχωρίου με τη βαθιά φωνή, ενώ η εκκλησιαστική χορωδία έψαλε συγκλονιστικά τον αποχωρισμό του θνητού σαρκίου από την ψυχή και την απελευθέρωση του πνεύματος, πέρα και πάνω από φιλοδοξίες και υποχρεώσεις. Πολλά μάτια δάκρυσαν και πολλά κεφάλια συγκατένευσαν, ότι, ναι, ο Κωνσταντίνος ήθελε να είναι ελεύθερος. Ανάμεσα σε εκείνους που τον αποχαιρέτισαν ήταν ο κ. Μανώλης Ζαπάρτας, γενικός γραμματεύς της Ενώσεως τέως Βουλευτών που έδωσε έναν συγκινημένο επικήδειο, οι τέως υπουργοί κ.κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης, Γιάννης Μπούτος, Γιάννης Σταθόπουλος, Αριστείδης Καλαντζάκος, Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, Βασίλης Παναρίτης, Δημήτρης Νιάνιας, από την Αιτωλοακαρνανία, ο πρώην υφυπουργός Παν. Δελημήτσος, οι βουλευτές κ.κ. Νίκος Αγγελόπουλος και Μάριος Σάλμας, ο τ. υφυπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Καραγκούνης, ο βουλευτής Αθηνών κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος. Το στεφάνι του προέδρου της Ν.Δ. Κώστα Καραμανλή ήταν σε περίοπτη θέση ανάμεσα στα πολλά των φίλων που είχαν συρρεύσει. Από την κυβέρνηση ήλθε ο υπουργός Συγκοινωνιών κ. Χρίστος Βερελής που εκλέγεται στην Αιτωλοακαρνανία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήρθε πρώτος και βάδισε, συνοδεύοντας τη χήρα κ. Ρίτα Τρικούπη, στάθηκε δίπλα στη σορό και συνόδευσε το φέρετρο ώς τον τάφο, για να φύγει, όταν όλα είχαν τελειώσει. Απέδειξε όχι μόνο πόσο τιμά τη φιλία, αλλά πόσο απλός και ανθρώπινος είναι, αρετές που τον κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους. «Χρόνια πολλά να ‘χεις Πρόεδρε», του ευχήθηκαν και οι κυρίες με φούστα κλαρωτή στα σκαλοπάτια του A΄ Νεκροταφείου και άπλωσαν το χέρι για χειραψία, όπως και έγινε. «Χρόνια πολλά» τους ευχήθηκε ο Πρόεδρος κ. Στεφανόπουλος και μπήκε, σβέλτος, στο αυτοκίνητο για το Προεδρικό Μέγαρο, όπου είναι πρωί και βράδυ. Χρυσός ο ήλιος κάρφωνε το ζεστό απόγευμα με τις ακτίνες του.

Αρνήθηκε να θέσει υποψηφιότητα ως δημάρχου Πειραιά…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή