Οφειλόμενη τιμή στην Αθηνά Αθανασίου, προέδρου της παγκόσμιας ΧΕΝ, με πολύπτυχο έργο για την Ελληνίδα

Οφειλόμενη τιμή στην Αθηνά Αθανασίου, προέδρου της παγκόσμιας ΧΕΝ, με πολύπτυχο έργο για την Ελληνίδα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οδύνη η ΧΕΝ Ελλάδος αποχαιρέτισε την Αθηνά Τσουδερού-Αθανασίου, ξεχωριστή γυναικεία προσωπικότητα του τόπου μας. Υπήρξε στυλοβάτης της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας ΧΕΝ, της οποίας εξελέγη από 100 εθνικές ΧΕΝ των 5 Ηπείρων πρόεδρος της παγκόσμιας ΧΕΝ για δύο θητείες!

Από νεαρή ηλικία αφοσιώθηκε στους στόχους και τα «πιστεύω» της Χριστιανικής Οργάνωσης Νεανίδων, όπως είναι η ονομασία, που καθιερώθηκε με τα αρχικά ΧΕΝ.

Υπηρέτησε με συνέπεια την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ισοτιμία της Ελληνίδας γυναίκας, «έργο ζωής» που δεν εγκατέλειψε ούτε όταν οι φυσικές της δυνάμεις πια είχαν αρχίσει να την προδίδουν. Στο αποχαιρετιστήριο τιμητικό άγγελμα της ΧΕΝ για την απώλεια της Αθηνάς Αθανασίου τονίζεται ότι: «Διέθεσε με περίσσεια τις πνευματικές και ψυχικές της δυνάμεις, τον χρόνο και τη δράση της. Προικισμένη με σπάνιες αρετές και ικανότητες, επέλεξε αυτή, κόρη του πρωθυπουργού της Ελλάδος, Εμμανουήλ Τσουδερού, τον δρόμο της εθελοντικής κοινωνικής δράσης αντί της πολιτικής, λόγω της οικογενειακής της παράδοσης. Νεαρή κοπέλα στα χρόνια της Κατοχής, δούλεψε και μαθήτευσε κοντά στον πατέρα της. Εκείνη όμως προτίμησε τον εθελοντισμό, στην ανιδιοτέλεια και στην αποτελεσματικότητα του οποίου πίστευε, γιατί όπως έλεγε «διαμορφώνει τον Πολίτη του Κόσμου». Μετά την Απελευθέρωση και τη δύσκολη μετεμφυλιακή περίοδο, στην Ελλάδα της ανασυγκρότησης, της φτώχειας, της αστυφιλίας και της μετανάστευσης η ΧΕΝ υπό τη δική της προεδρία και με δικές της πρωτοβουλίες επιτυγχάνει τους στόχους της: στεγάζει και σιτίζει τη νέα γυναίκα, της εξασφαλίζει επαγγελματικά προσόντα, ενισχύει το μορφωτικό της επίπεδο, την προετοιμάζει να αναζητήσει υπερπόντια νέα πατρίδα, τη συνδέει με τη Φύση και την υγιεινή ζωή. Ακόμα και σήμερα, 40 χρόνια μετά -καταλήγει το συγκινητικό «αντίο» της ΧΕΝ- η Αθηνά Τσουδερού-Αθανασίου παραμένει σημείο αναφοράς για πάμπολλες γυναίκες, κάθε εθνικότητας και φυλής, οι οποίες ακολουθούν τους δρόμους που εκείνη χάραξε…».

Από παλιές της συνεργάτριες, η στήλη έλαβε τις ακόλουθες πληροφορίες που αναφέρονται στο έργο και την προσωπικότητά της:

«Στα πρωτοποριακά προγράμματα που πρόσφερε η ΧΕΝ σε εποχές που δεν υπήρχαν οι σημερινές δυνατότητες για μόρφωση, επιμόρφωση και επαγγελματική σταδιοδρομία» συγκαταλέγονται και τα εξής:

– Η πρώτη Σχολή Βιβλιοθηκονομίας στην Ελλάδα.

– Τμήματα επαγγελματικής κατάρτισης για νέες γυναίκες, με περιορισμένα μέσα και δίχως δυνατότητες να φοιτήσουν στην Ανώτατη Παιδεία.

– Εργαστήρι Κεραμικής, Εργαστήρι Ζωγραφικής.

– Μορφωτικοί Κύκλοι με ευρύτατο πρόγραμμα ενδιαφερόντων – Φιλοσοφία, Λογοτεχνία, Θρησκεία, Ιστορία, Κοινωνιολογία, Ψυχολογία.

– Λογοτεχνικό Εργαστήρι (Δημιουργικής γραφής), το πρώτο στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 1983 και λειτούργησε επί 10 χρόνια. Σήμερα λειτουργούν περισσότερα του ενός, από διάφορους φορείς. Συνεργάτες και σύμβουλοι για τα προγράμματα αυτά υπήρξαν προσωπικότητες στον τομέα τους. Μερικοί απ’ αυτούς πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους με συμβολική αμοιβή ή καθόλου.

Δειγματοληπτικά μερικά ονόματα: Γαλάτεια Σαράντη, συγγραφέας, ακαδημαϊκός. Γιάννα Περσάκη, ζωγράφος – κεραμίστρια. Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, καθηγητής Δημήτρης Πλάκας Εμμ. Μητρογιαννάκης, καθηγητής πανεπιστήμιου, Λίνος Μπενάκης, ιστορικός, Χρήστος Μαλεβίτσης. Χρίστος Γιανναράς, Νικηφόρος Ρώτας, συνθέτης, Γιώργος Γιατρομανωλάκης, συγγραφέας, Νίκος Φωκάς, ποιητής. Την ευθύνη του εκπαιδευτικού συμβούλου για ένα διάστημα είχε ο Αλέξης Δημαράς. Δίδαξαν και συμβούλευσαν ο Αγγελος Βλάχος και ο Γιάννης Αγγέλου.

Και για τη στροφή στη νέα εποχή που ξεκινούσε, ας μην ξεχάσουμε την εξυπηρέτηση που πρόσφερε η ΧΕΝ με την πρώτη καφετερία – εστιατόρια self – service στην Αθήνα, όπου η ποιότητα και η φιλική ατμόσφαιρα την ανέδειξαν σε σημείο συνάντησης φίλων της περιοχής, Αμερικής, Πανεπιστημίου, Ακαδημίας, στην καρδιά της Αθήνας.

(Η στήλη ευχαριστεί την κ. Νίκου Φωκά για τη συνδρομή της στη συλλογή πληροφοριών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή