Στο Πανεπιστήμιο του Stanford και στο Μουσείο De Young η εθνολόγος Λίλα ντε Τσάβες έδωσε διαλέξεις για το ελληνικό κόσμημα και την ελληνική ενδυμασία, με ιδιαίτερη απήχηση

Στο Πανεπιστήμιο του Stanford και στο Μουσείο De Young η εθνολόγος Λίλα ντε Τσάβες έδωσε διαλέξεις για το ελληνικό κόσμημα και την ελληνική ενδυμασία, με ιδιαίτερη απήχηση

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πνευματικές γέφυρες που στήνονται με διαλέξεις από βαθείς γνώστες θεμάτων με διαχρονική σημασία είναι αυτές που δημιουργούν τους στερεότερους δεσμούς πολιτισμού μεταξύ φίλων χωρών. Μετά τις διαλέξεις που έδωσε, στην Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Yale Dr Richard C. Levin με ελεύθερη την είσοδο και ανοικτές συζητήσεις με φοιτητές και δημοσιογράφους για τη διεθνοποίηση του Πανεπιστημίου, με ιδιαίτερη ικανοποίηση και χαρά ακούσαμε την κ. Lila De Chaves – Χρονοπούλου, τη δραστήρια εθνολόγο του Μουσείου Μπενάκη, πρόεδρο του Heritage and Museums και γενική γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Φίλων των Μουσείων (WFFM) να μας μιλά για την απήχηση που είχε η διάλεξή της στο ονομαστό Stanford University του Σαν Φρανσίσκο σε ομογενείς, αλλά και Αμερικανούς. Εγινε στις 13 Απριλίου στο Oak West Room, πάνω από 100 άτομα γέμισαν την αίθουσα και σφράγισαν την επιτυχία της ομιλίας της που είχε θέμα «Το Ελληνικό Κόσμημα και η Λαϊκή Ενδυμασία στον Χώρο και τον Χρόνο» (The Greek Jewelry and the Greek Costume Through Time and Space).

Η διάλεξη – εκδήλωση διοργανώθηκε από κοινού από το γενικό προξενείο, το τμήμα Νεοελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Πολιτισμού, το τμήμα Γλωσσών και την Εδρα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Stanford.

Πολύτιμοι δεσμοί για τις γενιές

«Το ελληνικό κόσμημα και η ελληνική ενδυμασία ως μορφές τέχνης είναι βαθιά ριζωμένες στην ελληνική ιστορία, κουλτούρα και παράδοση. Χειροποίητα κομμάτια κοσμημάτων παρουσιάζουν την εξαίρετη λεπτεπίλεπτη δουλειά, που οι σπουδαίοι τεχνίτες δανείζονταν τεχνικές και μοτίβα από τη Φύση, από καθημερινές σκηνές και από κλασικά ελληνικά και βυζαντινά σχέδια. Οι τοπικές στολές με ολοκέντητα μέρη στολίζουν τα σώματα, αλλά και συγχρόνως προβάλλουν τον πλούτο και τη θέση αυτών που τις φορούν. Διαμέσου των αιώνων έχουν γίνει αναπόσπαστα μέρη της καθημερινής τους ζωής, των εορτών, των αναμνήσεων και ως οικογενειακά κειμήλια περνούν στις επόμενες γενιές. Αυτοί οι θησαυροί έχουν υμνηθεί από το δημοτικό τραγούδι, από τη λογοτεχνία και ποίηση και έχουν εκτεθεί επανειλημμένως με εύλογη υπερηφάνεια». Αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε με τη διάλεξή της η κ. Λίλα ντε Τσάβες – Χρονοπούλου, κόρη του γιατρού Περικλή Χρονόπουλου, η οποία και καταχειροκροτήθηκε. Η κοσμοσυρροή επανελήφθη την Τετάρτη 16 Απριλίου στη διάλεξη που έδωσε η εθνολόγος κ. Λίλα ντε Τσάβες στο γνωστότερο Μουσείο της πόλεως, το De Young, με σύγχρονη προβολή διαφανειών. Το θέμα της ήταν «Το Ελληνικό Κόσμημα σε Χώρο και Χρόνο». «Το Κόσμημα» είπε «έχει γίνει σήμα κατατεθέν της προσωπικότητας ανδρών και γυναικών, πλούσιων και φτωχών, βασιλέων και κληρικών. Τα χρόνια, οι αιώνες περνούν, το κόσμημα παραμένει».

Στη διάλεξη αυτή η ομιλίτρια εξερεύνησε τις ρίζες και τα επιτεύγματα της τέχνης του κοσμήματος ως ιστορικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας και κουλτούρας. Προηγήθηκε γεύμα στο Piazzoni Murals Room του De Young και ακολούθησε η διάλεξη, με σήμα το περίφημο κόσμημα – παντατίφ με το σύμπλεγμα των δύο μελισσών που ρουφούν την ίδια σταγόνα μελιού, το περίφημο έκθεμα – σύμβολο του Μουσείου Ηρακλείου.

Απέναντί μας, στο δημοσιογραφικό γραφείο της «Κ» στο Νέο Φάληρο, η κ. Λίλα ντε Τσάβες μας έδωσε τις εντυπώσεις της από το πνευματικό αυτό ταξίδι στην Αμερική. «Η επικοινωνία με τον Ελληνισμό της διασποράς είναι πάντα μια υπόθεση του μυαλού, αλλά πρωτίστως της καρδιάς. Να διαπιστώνεις πως κάπου έχει σταματήσει ο χρόνος, ενώ βλέπεις και τη διαχρονική επιθυμία των ομογενών να αναβιώσουν το χθες, αν και ζουν στο υπερπόντιο σήμερα». Αυτό εξηγεί τη θερμότατη υποδοχή που τής επεφύλαξαν τόσο οι ομογενείς όσο και οι Αμερικανοί στο Κάστρο της γνώσης, που είναι το Πανεπιστήμιο του Stanford. Ομόφωνα της ετέθη η παράκληση να επανέλθει στο Stanford για να αναπτύξει ιδιαίτερα το θέμα των ενδυμασιών που ενδιαφέρει πολύ τους ομογενείς γιατί η αναπαραγωγή τους διατηρεί κατά τον καλύτερο τρόπο δυνατούς τους δεσμούς τους και το ενδιαφέρον τους για τα μέρη της καταγωγής τους…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή