Τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, απαρχή εορταστικών εκδηλώσεων – η πρώτη αφιερωμένη στον ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη

Τα 80 χρόνια από την ίδρυση του Ναυτικού Ομίλου Ελλάδος, απαρχή εορταστικών εκδηλώσεων – η πρώτη αφιερωμένη στον ιδρυτή Αντώνη Μπενάκη

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν υπάρχει κτίριο με ψυχή, ταυτισμένο με τη φιλοξενία και την αρχοντιά, αυτό είναι ο Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος, καθρέφτης του ιδρυτού του και των δημιουργών του Ελλήνων της ακμής και της προόδου. Φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την ίδρυσή του και έχει προγραμματισθεί σειρά εορταστικών εκδηλώσεων, με πρώτη την επετειακή βραδιά την αφιερωμένη τιμητικά στον Αλεξανδρινό ευπατρίδη Αντώνη Μπενάκη, ο οποίος ίδρυσε τον NOE το 1933 και παρέμεινε πρόεδρος του Ομίλου έως το 1954. Κοιτάζοντας πίσω, βλέπουμε ότι ο Ομιλος ιδρύθηκε την 1η Νοεμβρίου του 1933 από τον οραματιστή Αντώνη Μπενάκη μαζί με 25 διακεκριμένους Ελληνες – μεταξύ αυτών ο Αλέξανδρος Βλάγκαλης, ο Αρτέμης Δεναξάς, ο Βασίλειος Ροσόλυμος, ο Χριστόφορος Καρόλου, ο Αντώνιος Φιξ, ο Κωνσταντίνος Εμπειρίκος, ο Γρηγόριος Λιβιεράτος, ο Πέτρος Κανελλόπουλος και ο Ιωάννης Δροσόπουλος.

Ο Αντώνης Μπενάκης επέλεξε την τοποθεσία ψηλά στον λόφο με την απεριόριστη θέα στον γαλανό Σαρωνικό, διότι εκεί ήταν ένας από τους τρεις Ναυστάθμους της αρχαιότητας. Αρχικά ονομάστηκε «Ναυτικός Ομιλος Αθηνών», το 1936 μετονομάστηκε σε «Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος». Το 1940, επί Βασιλέως Γεωργίου του II, πήρε την ονομασία «Βασιλικός Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος» (BNOE) και από το 1973 ίσχυσε η σημερινή «Ναυτικός Ομιλος Ελλάδος» (NOE).

O ιστορικός μελετητής θα είχε να σημειώσει τους ακόλουθους σημαντικότερους σταθμούς της περιόδου της προεδρίας του Αντώνη Μπενάκη 1933-1954. Που είναι: η ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, όπου προσέλκυσε ιστιοφόρα σκάφη Ελλήνων και ξένων, δημιουργώντας την πρώτη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα. O πρώτος ιστιοπλοϊκός αγώνας έγινε τον Ιούνιο του 1934. Το 1938 ίδρυσε την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία. Στη διάρκεια της Κατοχής ο Ομιλος αδράνησε, διότι μέρος του κτιρίου είχε μετατραπεί σε ξυλουργικό εργοστάσιο. Το 1942 ο Ομιλος δημιούργησε συσσίτια και πρόσφερε καθημερινά δωρεάν φαγητό σε 350 παιδιά, καθώς και ιατρική περίθαλψη.

Ορτσα τα πανιά!

Οταν τελείωσε ο πόλεμος, ο Ομιλος ξεκινά και πάλι την ιστιοπλοϊκή δράση, αγοράζοντας με τη βοήθεια φίλων και μελών σκάφη. Το 1948 συμμετέχει για πρώτη φορά η ιστιοπλοΐα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου με πλήρωμα από τον NOE. Εχει διοργανώσει πολλά παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με επιτυχίες των αθλητών του σε εθνικούς και διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες. Το 1960, η χρονιά-σταθμός: στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ρώμης, το σκάφος τύπου Dragon-Νηρεύς, με κυβερνήτη τον τότε διάδοχο Κωνσταντίνο και πλήρωμα τους Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γεώργιο Ζαΐμη, κατέκτησε το πρώτο Χρυσό Ολυμπιακό Μετάλλιο στην ιστιοπλοΐα.

Κύριος σκοπός του Ομίλου εξακολουθεί να είναι η συστηματική καλλιέργεια και η ανάπτυξη του αθλητισμού. Για τις πληροφορίες αυτές, η στήλη ευχαριστεί θερμά το μέλος του Δ.Σ. την κ. Αννα Ανδρεάδη.

Στον NOE λειτουργούν Σχολές Ιστιοπλοΐας για ιστιοπλοΐα Ανοικτής Θαλάσσης και Τριγώνου, Σχολή Καταδύσεων και Σχολή Ταχυπλόων Σκαφών. Πρέπει να τονιστεί η συμβολή του Ομίλου ως κέντρου αθλητικών, πολιτιστικών, ιστορικών και κοινωνικών εκδηλώσεων με αναγνωρισμένη συνεισφορά. Διακεκριμένες προσωπικότητες διεθνούς κύρους που τον επισκέπτονται για πρώτη φορά εκφράζουν τον θαυμασμό τους, ρωτούν για την ιστορία του και επιστρέφουν ξανά για την υψηλού επιπέδου φιλοξενία στους χώρους του και την απαράμιλλη θέα του στο Μικρολίμανο.

Επιστροφή στον εορτασμό των 80χρονων του ΝΟΕ

Την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013, η πρώτη βραδιά ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο ευεργέτη Αντώνη Μπενάκη, όπως είπαμε. Στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του Ομίλου στο Μικρολίμανο βρέθηκαν πολλά από τα μέλη του, πολλοί φίλοι και απόγονοι ιδρυτικών μελών του ομίλου, όπως οι κ. Σπύρος Ροσόλυμος και Κάρολος Αντωνίου Φιξ καθώς και τα δισέγγονα του Αντώνη Μπενάκη, η Δέσποινα και η Μαρίνα Γερουλάνου, για να τιμήσουν τον ιδρυτή. Στη διάρκεια του γεύματος μίλησαν για τον Ναυτικό Ομιλο Ελλάδος και για τον Αντώνη Μπενάκη ο πρόεδρος του NOE κ. Αλέξανδρος Παπαδόγγονας και η κ. Αιμιλία Καλλιγά-Γερουλάνου, εγγονή του Αντώνη Μπενάκη και πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη. Οπως έχουν να λέγουν όσοι έλαβαν μέρος στην εορταστική επετειακή βραδιά, «η ατμόσφαιρα μας μετέφερε σε άλλες ξεχασμένες εποχές, με άλλα ήθη και άλλες αξίες».

Εμείς ως «Καθημερινή» με τον πρόεδρό της κ. Αριστείδη Αλαφούζο, μέλος του NOE, κρατάμε την ωραία ανάμνηση της βραδιάς της 9ης Απριλίου 2009, όταν στις ανθοστόλιστες αίθουσες του NOE γιορτάσαμε, διευθυντικά στελέχη και συντάκτες, τα 20 νεότερα χρόνια της «K» και τις επιτυχίες της, που συνεχίζονται…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή