Της Ελενης Μπιστικα

O νέος Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Ρούσσος στην τελετή υποδοχής του στην Ακαδημία Αθηνών έδωσε με την εμπνευσμένη ομιλία του το μέτρον του ανθρώπου, του γιατρού, του καθηγητή, του πατριώτη Σαντορινιού

ΑΡΧΕΙΟ ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Στην Ακαδημία Αθηνών, στην κατάμεστη από προσωπικότητες αίθουσα τελετών του Ανωτάτου Πνευματικού Ιδρύματος της χώρας, ο νέος Ακαδημαϊκός εκφωνεί την ομιλία του (φωτο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, 26/3/13).

Τα τελευταία χρόνια ολοένα νεότεροι σε ηλικία διαπρεπείς στον τομέα τους Ελληνες, επιστήμονες, καλλιτέχνες, φιλόσοφοι, διαβαίνουν την πόρτα της Ακαδημίας Αθηνών, φρούριο αξιών και υψηλών στόχων, ιδιαίτερα πολύτιμο σε χαλεπούς καιρούς. Είναι οι νέοι ακαδημαϊκοί που φθάνουν στην κορυφή της σταδιοδρομίας τους, κομίζοντας καρπούς γνώσεων και εμπειρίες τέτοιες, ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν παράδειγμα για την επόμενη γενιά. Ομως, και αυτό είναι που μετρά, δεν φθάνουν για να βλέπουν από ψηλά τα προβλήματα της κοινωνίας που τους ανέδειξε, αλλά για να συνεχίσουν να εργάζονται αδιάκοπα, να συνεισφέρουν, να περιφρουρήσουν ιδέες και κατακτήσεις, ανοίγοντας δρόμους στη σωστή κατεύθυνση της αλληλεγγύης και της αποτελεσματικής εργασίας.

Μιλάμε για τον Ακαδημαϊκό κ. Χαράλαμπο Ρούσσο, που γεννήθηκε στη Σαντορίνη το 1942, στα χρόνια της Κατοχής, από οικογένεια αστών. O παππούς του ήταν ξυλουργός και ο Χαράλαμπος θα τον διαδεχόταν, αλλά έγινε ο μεγάλος σεισμός τον Ιούλιο του 1956 και η ζωή του άλλαξε. Ηρθε, όπως λέει, «μετανάστης στην Αθήνα». Σε ηλικία 18 ετών μπήκε στην Ιατρική του Πανεπιστημίου Αθηνών από τους πρώτους. Είχε βρει τον δρόμο του που τον οδήγησε στα ανώτερα αξιώματα. Αριστούχος πτυχιούχος και διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, ειδικεύθηκε στην Εσωτερική Παθολογία στο «Αλεξάνδρα», μετεκπαιδεύθηκε στην Παθολογία-Εντατική Θεραπεία και την Πνευμονολογία στα Πανεπιστήμια Johns Hopkins (ΗΠΑ), Mcgill (Καναδάς) και στο νοσοκομείο Laennec (Γαλλία). Διετέλεσε καθηγητής Παθολογίας του Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Mcgill και καθηγητής στον Τομέα Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Οργάνωσε την Κλινική Εντατικής Θεραπείας του «Ευαγγελισμού» και συνέβαλε στην ανάπτυξη του Παθολογικού Τομέα της Πανεπιστημιακής Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του «Ευγενιδείου». Είχε την εποπτεία (2005-2009) της A΄ Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία». Ηγήθηκε της αντικαπνιστικής εκστρατείας στην Ελλάδα, και, πριν από 20 χρόνια, ίδρυσε μαζί με τον Ηλία Παρασκευά και τον Οδυσσέα Ελύτη το Ιδρυμα «Θώραξ» για την αρωγή σε θέματα επείγουσας και εντατικής θεραπείας.

Στο πλούσιο κοινωνικό του έργο είναι και το Φτωχοκομείο Νοσοκομείου Σαντορίνης, όπου είναι αντιπρόεδρος, με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Θήρας, και το Φιλανθρωπικό Ιδρυμα Κωνσταντίνου και Κατερίνης Ρούσσου, του οποίου είναι πρόεδρος. Το νέο έργο στο οποίο θέλει να αφιερωθεί «είναι το Νοσοκομείο της Σαντορίνης, με επικεφαλής τον κ. Αριστείδη Αλαφούζο, πρόεδρο της «Καθημερινής», και άλλους διαπρεπείς Σαντορινιούς». «O μετανάστης» του σεισμού του 1956 επιστρέφει στη γενέτειρα Σαντορίνη, ενώ συνεχίζει το έργο του στη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», δικαιώνοντας τον τίτλο με τον οποίο τον προσφώνησε ο Ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Δημήτρης Τριχόπουλος «Χαράλαμπος Ρούσσος, ο νέος Ακαδημαϊκός μας και πρύτανης της Εντατικής Θεραπείας στην Ελλάδα»!

Η στήλη τον αναζήτησε για να εκφράσει τα συγχαρητήριά της και τον βρήκε να εργάζεται... στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού». Γι' αυτόν τον καλό Σαντορινιό, τον οικογενειάρχη, τον ακούραστο γιατρό και προοδευτικό καθηγητή γράφουμε αυτές τις λίγες γραμμές - για έναν δικό μας άνθρωπο, μέλος του Δ.Σ. της «Καθημερινής», που έγινε Ακαδημαϊκός. Στην κατάμεστη αίθουσα τελετών της Ακαδημίας Αθηνών χίλιες προσωπικότητες των Γραμμάτων, των Τεχνών, των Επιστημών, αλλά και εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της κοινωνίας, παρακολούθησαν την τελετή.

«Τι σκεφθήκατε, τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, ο σκηνοθέτης κ. Σπύρος Ευαγγελάτος, σας επέδιδε τα διάσημα του τακτικού μέλους της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της «Εσωτερικής Παθολογίας» στις 26 Μαρτίου 2013, ημέρα επίσημης υποδοχής σας στην Ακαδημία Αθηνών;».

«Ναι, εκείνη τη στιγμή πέρασε από το μυαλό μου ότι αυτό είναι το ωραιότερο δώρο που μπόρεσα να κάνω στη σύζυγό μου Αλεξάνδρα και στα παιδιά μου, τον Κωνσταντίνο, διευθυντή μηχανικό στην Καλιφόρνια, και στη μέτζο σοπράνο κόρη μου, αριστούχο του ΕΜΠ, Κατερίνα»... Αυτός είναι ο καινούργιος Ακαδημαϊκός που η ομιλία του «Νομοτελειακή Σύζευξη Υψηλής Τεχνολογίας και Ιατρικού Λειτουργήματος» καθήλωσε το επίλεκτο ακροατήριο, θεωρείται δε πρότυπο κειμένου και είναι το Δώρον γνώσης και εμπειρίας του Ακαδημαϊκού κ. Χαράλαμπου Ρούσσου στη νέα γενιά των ιατρών που θα ακολουθήσουν τον δρόμο του...

«Μέτρησα και κάτι άλλο» συμπληρώνει ο κ. Ρούσσος. «Τα συγχαρητήρια του συμπατριώτη μου, του κ. Αριστείδη Αλαφούζου, του μόνου Σαντορινιού που ήρθε στην τελετή. Με αγκάλιασε και με φίλησε, με βουρκωμένα μάτια, για να με συγχαρεί». Είπα μέσα μου: «Ηρθε η πατρίδα μου, η Σαντορίνη, στη χαρά της δικαίωσής μου. Τι άλλο να ζητήσω;».

Έντυπη