Παραπαίει η κυβέρνηση της Δανίας

Παραπαίει η κυβέρνηση της Δανίας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Σε δυσχερή θέση βρίσκεται η κεντροαριστερή κυβέρνηση συνασπισμού της Δανής πρωθυπουργού Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, μετά την αποχώρηση του τρίτου κόμματος του συνασπισμού, του μικρού αριστερού Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση ποσοστού της κρατικής ενεργειακής εταιρείας Dong Energy στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

Την Τετάρτη, η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ενέκρινε την πώληση ποσοστού 18% των μετοχών της Dong, έναντι 1,5 δισ. δολαρίων. Σε δημοσκόπηση που δημοσίευσε την ίδια ημέρα η εταιρεία Mefagon, 68% των Δανών διαφωνούν με την πώληση. Το ίδιο βράδυ, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν μπροστά στο Κοινοβούλιο στην Κοπεγχάγη για να εκφράσουν την οργή τους για την εκποίηση της κρατικής περιουσίας.

«Είναι θετικό ότι η Dong Energy έχει ενισχύσει το αποθεματικό της και στέκεται πια στέρεα στα πόδια της, έτοιμη να συνεχίσει να επενδύει», είπε ο υπουργός Οικονομίας, Μπέρνε Κόριντον.

Ο κ. Κόριντον, μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της πρωθυπουργού Τόρνινγκ-Σμιτ, απέκρουσε τις επικρίσεις για τη συμφωνία από ψηφοφόρους, συνδικάτα και νομοθέτες. Μεταξύ των επικριτών ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός και πάλαι ποτέ ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Πολ Νίρουπ-Ράσμουσεν, που κάλεσε τον κ. Κόριντον να μην υπογράψει τη συμφωνία, αποκαλώντας την Goldman Sachs «ύποπτο συνεταίρο».

Το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, που αποχώρησε από τον κυβερνητικό συνασπισμό, θα συνεχίσει να προσφέρει κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση, σύμφωνα με την πρόεδρό του, Ανέτ Βίλελμσεν, που υπέβαλε χθες την παραίτησή της από την ηγεσία του κόμματος.

Ο «κοκκινοπράσινος» συνασπισμός, που στηρίζει την κυβέρνηση Τόρνινγκ-Σμιτ, υπέβαλε τον υπουργό Οικονομίας σε πραγματική ανάκριση, διάρκειας τεσσάρων ωρών την Τρίτη, ασκώντας του δριμεία κριτική για τα σχέδια πώλησης ποσοστού της Dong, που είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής αιολικών πάρκων ανοιχτής θάλασσας στον κόσμο.

Οι διαδηλωτές ξεδίπλωσαν πανό την Τετάρτη έξω από το Κοινοβούλιο, το οποίο απεικόνιζε νυχτερίδα-βαμπίρ, συμβολίζοντας την αδηφάγο Goldman Sachs. «Η ανακοίνωση της πώλησης υπήρξε αιφνιδιαστική. Νιώθω μεγάλη απογοήτευση όταν σκέφτομαι ότι μια προοδευτική κυβέρνηση προωθεί μια τέτοια πώληση. Πρόκειται για δεξιά πολιτική επιλογή, ενώ η πώληση σε μια τέτοια εταιρεία είναι ακόμη μεγαλύτερο σφάλμα», έλεγε διαδηλωτής έξω από το Κοινοβούλιο την Τετάρτη.

Οι Σοσιαλδημοκράτες αντιμετωπίζουν, στο μεταξύ, καθίζηση της δημοτικότητάς τους. Η υποχώρηση αυτή άρχισε λίγο μετά την εκλογή της Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ στην πρωθυπουργία το 2011, για να γίνει η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας. Η οικονομική ύφεση και τα διευρυνόμενα ελλείμματα οδήγησαν την «Gucci Helle», όπως περιπαικτικά αποκαλεί την πρωθυπουργό ο Τύπος λόγω της αγάπης της στα κομψά ρούχα, να υιοθετήσει πολιτικές αντίθετες στην ιδεολογία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματός της, όπως η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση, η μείωση της εταιρικής φορολογίας και η δραστική μείωση των κρατικών παροχών για τους άνεργους και τους φοιτητές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή