Αντιπαραθέσεις στο Διαδίκτυο για τις συνομιλίες

Αντιπαραθέσεις στο Διαδίκτυο για τις συνομιλίες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΑΓΚΥΡΑ. «Στην ηχογραφημένη υποκλοπή η φωνή, που υποτίθεται ότι ανήκει στον κ. Ερντογάν, ακούγεται διστακτική και ψιθυριστή, ενώ η νεότερη, που φέρεται ότι είναι του γιου του, ηχεί καθαρότερη, δυνατή και αποφασιστική. Η φωνή του Μπιλάλ Ερντογάν έχει ακουστεί και σε προηγούμενες ηχογραφήσεις στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς. Ο τόνος της τελευταίας αυτής υποκλοπής είναι παρόμοιος. Ομως η φωνή που υποτίθεται ότι ανήκει στον πρωθυπουργό είναι περίεργα χαμηλή και προσεκτική. Αυτό έκανε σε πολλούς εντύπωση, αφού έχουν συνηθίσει τον κ. Ερντογάν να φωνάζει και να υιοθετεί υψηλούς τόνους», λέει η Τσαγκίλ Κασάπογλου του BBC.

«Στη διάρκεια της τελευταίας υποκλαπείσας συνομιλίας με ημερομηνία 17 Δεκεμβρίου, η νεότερη φωνή λέει ότι υπάρχουν άλλα 30 εκατ. ευρώ που πρέπει να μεταφερθούν. Την επόμενη, η φωνή που φέρεται ότι ανήκει στον κ. Ερντογάν προειδοποιεί τον γιο του ότι είναι πιθανό οι συζητήσεις τους να παρακολουθούνται και του ζητάει να μη δίνει πολλές λεπτομέρειες από το τηλέφωνο. Στο τέλος, η νεότερη φωνή εκφράζει ανάλογες ανησυχίες για πιθανές υποκλοπές των συνομιλιών τους. Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο εκπρόσωπος του κόμματος αρνήθηκαν πως οι δύο φωνές ανήκουν στον πρωθυπουργό και τον γιο του, απλώς ισχυρίστηκαν ότι οι δημοσιοποιηθείσες συζητήσεις είναι προϊόντα μοντάζ και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», επισημαίνει η Τουρκάλα δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνονται σφοδρές αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές του Ερντογάν και αντιπάλων του σχετικά με την αυθεντικότητα των συνομιλιών. Ετσι, πολλοί φίλοι του Ερντογάν θεωρούν ότι ειδικά το σημείο στο οποίο ο γιος του, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, ρωτάει για την κόρη του Σουμεγέ, αποδεικνύει την πλαστότητα των ηχογραφήσεων. Εκείνη δεν ήταν στην Κωνσταντινούπολη κατά το επίμαχο διάστημα. Επίσης ισχυρίζονται ότι την ώρα που υποτίθεται ότι διαμείβεται η μία υποκλαπείσα τηλεφωνική συνομιλία, ο Ερντογάν πραγματοποιούσε δημόσια ομιλία και δεν μπορούσε να μιλάει στο τηλέφωνο. Οι επικριτές του αντιτείνουν ότι ο Ερντογάν έχει ήδη επιβεβαιώσει το τηλεφώνημα με έναν διευθυντή τηλεοπτικού σταθμού, στο οποίο διαμαρτυρόταν για ευνοϊκή μεταχείριση πολιτικού αντιπάλου του. Γιατί, λοιπόν, να μην είναι αυθεντικά αυτά τα τηλεφωνήματα; Οι παρακολουθήσεις αναμένεται πάντως μελλοντικά να αυξηθούν σε συχνότητα στην Τουρκία. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ενισχύσει τις μυστικές υπηρεσίες και να διευκολύνει την παρακολούθηση υπόπτων χωρίς εισαγγελική άδεια. Αυτόν τον μήνα η Τουρκία ενίσχυσε επίσης τους ελέγχους στο Ιντερνετ. Τους προηγούμενους μήνες μετατέθηκαν από τις θέσεις τους εκατοντάδες εισαγγελείς, δικαστές και αστυνομικοί, ενώ περιορίστηκαν οι εξουσίες των δικαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή