Με χαρακτήρα δημοσκόπησης

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κλίμα εκρηκτικής πόλωσης, ύστερα από τις αιματηρές ταραχές του περασμένου καλοκαιριού σε πολλές τουρκικές πόλεις, το μέγα σκάνδαλο της διαφθοράς, τη μετωπική ρήξη του Ταγίπ Ερντογάν με την Αδελφότητα Γκιουλέν και την ανεκδιήγητη απόπειρα απαγόρευσης της πρόσβασης στο Twitter, 53 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για τις πιο κρίσιμες τοπικές εκλογές των τελευταίων δεκαετιών.

Οι τοπικές εκλογές στην Τουρκία κρίνονται σε ένα γύρο και έχουν ούτως ή άλλως άμεσα πολιτικό χαρακτήρα, καθώς σε αυτές κατεβάζουν εκλογικές λίστες όλα τα πολιτικά κόμματα. Υπό τις δεδομένες συνθήκες, όμως, μετατρέπονται σε δημοψήφισμα, τόσο για τον Τούρκο πρωθυπουργό, όσο και για τους αντιπάλους του.

Ενδεχόμενη πειστική νίκη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), μετά από όλα όσα προηγήθηκαν, θα κόψει τα πόδια του αντιπολιτευτικού κινήματος και θα ενισχύσει τις πιθανότητες να διεκδικήσει ο Ταγίπ Ερντογάν την προεδρία της Δημοκρατίας στις εκλογές του προσεχούς Αυγούστου. Αντίθετα, σε περίπτωση βαριάς ήττας του ΑΚΡ, ο άνθρωπος που σφράγισε την τουρκική δημόσια ζωή τα τελευταία 12 χρόνια θα πρέπει να ετοιμάζεται για την πολιτική του συνταξιοδότηση το αργότερο τον Ιούνιο του 2015, οπότε λήγει η τρίτη πρωθυπουργική του θητεία.

Αλλά και για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, η σημερινή αναμέτρηση μοιάζει με ρώσικη ρουλέτα. Αν το κόμμα του, το κεμαλικό CHP, ηττηθεί, θα πρόκειται για την τρίτη και μάλλον τελευταία εκλογική αποτυχία σε ισάριθμες αναμετρήσεις υπό την ηγεσία του. Οσο για τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ενδεχόμενη νίκη του Ερντογάν θα σημάνει την αρχή μιας πολύ σκοτεινής περιόδου για την Αδελφότητα.

Ηδη, η κυβέρνηση του ΑΚΡ έχει ανακηρύξει την Αδελφότητα σε «παρακράτος» και έχει απομακρύνει περί τα 10.000 μέλη της από την αστυνομία και τη δικαιοσύνη. Μια νέα νίκη του Ερντογάν θα επιτάχυνε το κλείσιμο των ιδιωτικών σχολείων της Αδελφότητας, που αποτελούν βασικό μηχανισμό άντλησης πόρων και εξασφάλισης κοινωνικής επιρροής.

Δύο είναι οι καθοριστικοί παράγοντες που θα κρίνουν την κρίσιμη αυτή μάχη: τα ποσοστά των κομμάτων σε πανεθνική κλίμακα και η έκβαση της αναμέτρησης στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις – Κωνσταντινούπολη, Αγκυρα, Σμύρνη. Ως προς το συνολικό ποσοστό του, το ΑΚΡ θα είναι ικανοποιημένο αν συγκεντρώσει άνω του 38,8%, που απέσπασε στις τοπικές εκλογές του 2009. Κάτι τέτοιο διαγράφεται αρκετά πιθανό, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν την πλειονότητα των ψηφοφόρων να υιοθετεί μια πραγματιστική στάση: το 75% θεωρεί ότι αξιωματούχοι της κυβέρνησης (αν και όχι ο ίδιος ο Ερντογάν) είναι μπλεγμένοι σε σκάνδαλα, αλλά περίπου το 50% εμπιστεύεται περισσότερο το ΑΚΡ παρά τους αντιπάλους του, πιστώνοντάς του το success story της τουρκικής οικονομίας.

Στο επίπεδο των εντυπώσεων, όμως, όλα θα κριθούν από τις τρεις μεγάλες πόλεις. Το CHP αναμένεται να διατηρήσει τον Δήμο της Σμύρνης, της πόλης- οχυρού του κεμαλισμού, ενώ το ΑΚΡ πολύ δύσκολα θα χάσει την Κωνσταντινούπολη. Τούτων δοθέντων, είναι πιθανό η Αγκυρα να καθορίσει πού θα γείρει η πλάστιγγα, με τα προγνωστικά να κάνουν λόγο για αμφίρροπη αναμέτρηση. Ανησυχία προκαλούν πάντως οι προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης για ενδεχόμενο εκλογικής νοθείας, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην αναγνωρίσει τα αποτελέσματα και να επιχειρήσει την αποσταθεροποίηση του Ερντογάν στους δρόμους, στην περίπτωση που η επικράτηση των υποψηφίων του ΑΚΡ είναι οριακή και αμφισβητήσιμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή