ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Το έθνος θα πει την αλήθεια» - οκτώ νεκροί σε συγκρούσεις

ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τη διαβεβαίωση ότι «το έθνος θα πει την αλήθεια» κατά τις δημοτικές εκλογές, έδωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ψήφισε νωρίς σήμερα το απόγευμα σε εκλογικό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.

«Αυτό που θα πει το έθνος θα είναι πιο σημαντικό απ' αυτό που ελέχθη στη διάρκεια των προεκλογικών συγκεντρώσεων», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Ερντογάν, ο οποίος ψήφισε μαζί με τη σύζυγό του Εμινέ στη συνοικία Ουσκουντάρ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης την ευχή οι εκλογές αυτές να αποτελέσουν «ένα βήμα προς περισσότερη δημοκρατία» στην Τουρκία.

Ο αρχηγός του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ψήφισε στην Άγκυρα, όπου ελπίζει πως ο υποψήφιος του κινήματός του θα κερδίσει τη δημαρχία από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

«Η δημοκρατία μας πρέπει να ενισχυθεί και να καθαρισθεί. Έχω εμπιστοσύνη στο κόμμα μου», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP).

Στο μεταξύ, ο  αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε οκτώ ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις που φέρνουν σήμερα αντιμέτωπους υποψηφίους για θέσεις αρχηγών χωριών. Ο προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 6 νεκρούς και 13 τραυματίες.

Στο χωριό Γιουβατσίκ, κοντά στο Χιλβάν, στην ανατολική επαρχία Σανλιούρφα που συνορεύει με τη Συρία, έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν δέκα τραυματίσθηκαν στη διάρκεια μάχης με πυροβόλα όπλα ανάμεσα σε οικογένειες υποψηφίων.

Μια άλλη παρόμοια σύγκρουση σημειώθηκε στη νότια επαρχία Χατάι, που συνορεύει επίσης με τη Συρία, και είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο άνθρωποι. Εννέα τραυματίσθηκαν από μαχαίρι, σύμφωνα με το πρακτορείο Dogan.

Οι δημοτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Τουρκία, έχουν κρίσιμη σημασία για το μέλλον της ισλαμοσυντηρητικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσπαθεί να αποκρούσει κατηγορίες εναντίον του για σκάνδαλα διαφθοράς.

 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ