Ανοίγει ο δρόμος για τα 11,9 δισ. ευρώ

Ανοίγει ο δρόμος για τα 11,9 δισ. ευρώ

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεξαρτήτως του τι συνέβη χθες στο Κοινοβούλιο, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση των δόσεων συνολικού ύψους 11,9 δισ. ευρώ από Ευρωζώνη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Ωστόσο, όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, όπως γίνεται κάθε φορά, έτσι και τώρα η τρόικα θα εξετάσει τις διατάξεις που ψηφίστηκαν τις επόμενες ημέρες για να διαπιστώσει εάν υιοθετήθηκε κάποιο διαφορετικό μέτρο από ότι συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.

Πάντως, η έγκριση από την Βουλή του πολυνομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα στο Eurogroup της Τρίτης που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα να παράσχει δήλωση στήριξης στην Ελλάδα και να εγκρίνει ατύπως την εκταμίευση της δόσης από την Ευρωζώνη μεγέθους 8,3 δις ευρώ. Τυπικά η δόση θα πρέπει να εγκριθεί από κάποιο επόμενο Eurogroup (είτε του Μαίου, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες ημέρες του Euroworking Group). Και αυτό επειδή το αυριανό Eurogroup είναι άτυπο και δεν λαμβάνει αποφάσεις.

Όμως, πλέον στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν το στίγμα της στήριξης της Ελλάδας και της παροχής των δόσεων. Πάντως, η τρόικα έχει κάποιες ενστάσεις που συζητήθηκαν και σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας «φοβούνται» ότι η συμφωνία που επήλθε με την κυβέρνηση για το γάλα δεν θα τηρηθεί στο έπακρο, ενώ δεν συμφωνουν με την αύξηση του ακατάσχετου ορίου στα 1.500 ευρώ από 1.000 ευρώ.

Παράλληλα, εξέφρασαν την ανησυχία τους και για τη διάταξη περί αποζημίωσης των δημοσίων υπαλλήλων που τελικά απολύονται, υπό την έννοια ότι θα προκληθεί δημοσιονομικό κόστος για τον προϋπολογισμό. Ολες οι αντιρρήσεις της για αυτά τα θέματα, καθώς και για άλλα, αντικρούστηκαν από την ελληνική κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συζήτηση σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες μεταξύ των δύο πλευρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή