Σπάει στα τρία η δόση των 8,3 δισ. ευρώ

Σπάει στα τρία η δόση των 8,3 δισ. ευρώ

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πολιτική δήλωση στήριξης της Ελλάδας, αναγνώρισης της προόδου που έχει επιτύχει και δέσμευσης ότι θα εκταμιευθούν οι δόσεις ύψους 8,3 δισ. ευρώ που αναλογούν στην Ευρωζώνη, αναμένει σήμερα η κυβέρνηση από το Eurogroup που συνεδριάζει στην Αθήνα.

Δεδομένου του χαρακτήρα της συνεδρίασης (πρόκειται για άτυπη), αλλά και επειδή η τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την αξιολόγηση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε, δεν αναμένεται να υπάρξει σήμερα οριστική απόφαση για την εκταμίευση των δόσεων. Ωστόσο, έχει ήδη σχεδιαστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διατεθούν, καθώς και τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση για τη διάθεση του συνολικού ποσού.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου Μνημονίου και της έκθεσης της Κομισιόν, η δόση των 8,3 δισ. ευρώ θα «σπάσει» σε τρεις υποδόσεις οι οποίες συνδέονται με την εκπλήρωση συγκεκριμένων δράσεων. Στο πλαίσιο αυτό:

1. Ποσό 6,3 δισ. θα διατεθεί μέσα στον Απρίλιο ως αποτέλεσμα «της υλοποίησης από τη χώρα ενός αριθμού προαπαιτουμένων». Πρόκειται επί της ουσίας για τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή από τη Βουλή. Ομως, έχει συμφωνηθεί ότι μέχρι τις 10/4 η τρόικα θα εξετάσει εάν στο πολυνομοσχέδιο περιλήφθηκαν όλες οι παρεμβάσεις όπως είχαν συμφωνηθεί ή όχι. Μάλιστα, την Κυριακή το απόγευμα –παράλληλα με τη συζήτηση στη Βουλή– συνεδρίασε το Euroworking Group όπου συζητήθηκαν οι τελικές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εγείρει αντιρρήσεις για τα θέματα του γάλακτος, των αποζημιώσεων σε όσους υπαλλήλους του Δημοσίου απολύονται, την αύξηση του ακατάσχετου ορίου στα 1.500 ευρώ από 1.000, τις αλλαγές στα τεχνικά επαγγέλματα κ.λπ. Η ελληνική πλευρά επιχειρηματολογεί επί όλων αυτών των θεμάτων και εκτιμάται ότι έως τις 10/4 θα συνεχιστεί η συζήτηση από την οποία ενδεχομένως να προκύψουν κάποιες τροποποιήσεις.

2. Ποσό 1 δισ. εντός του Ιουνίου, υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα έχει:

• υιοθετήσει νόμο για το υπαίθριο εμπόριο

• θεσπίσει νόμο για το πλαίσιο των αδειοδοτήσεων και τον χωροταξικό σχεδιασμό

• επικαιροποιήσει τη λίστα των φόρων υπέρ τρίτων

• υιοθετήσει κώδικα συμπεριφοράς για τα μέλη της κυβέρνησης ώστε να περιοριστεί η διαφθορά

• εκδώσει κοινή υπουργική απόφαση (υπ. Οικονομικών και Δικαιοσύνης) για το σχέδιο δράσης σχετικά με την είσπραξη των οφειλών

• υιοθετήσει νόμο που θα διασφαλίζει πρόσβαση σε φάρμακα και διαγνωστικά κέντρα των ανασφάλιστων, καθώς και νόμο που θα μειώνει το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών.

3. Ποσό 1 δισ. εντός Ιουλίου, εφόσον έχει:

• ψηφιστεί νόμος που θα εντάσσει στο επικουρικό ταμείο ιδιωτικού τομέα (ΕΤΕΑ) όλα τα επικουρικά ταμεία του Δημοσίου

• υιοθετηθεί δασικός νόμος

• θεσπιστεί νόμος-πλαίσιο για τη μείωση της γραφειοκρατίας

• προβλέψει κατάργηση από 1ης/1/2015 των φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν τα επικουρικά ταμεία

• υιοθετήσει νόμο για τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» και για την αποπληρωμή όλων των οφειλών του Δημοσίου προς τη ΔΕΗ

• θεσπίσει νόμο για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και για τον έλεγχο των περιουσιακών τους στοιχείων.

Ενόψει του σημερινού Eurogroup, ο κ. Γ. Στουρνάρας δήλωσε στο Bloomberg ότι μέχρι στιγμής δεν προκύπτει ανάγκη για τρίτο πακέτο διάσωσης, ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στις αγορές μέσα στο πρώτο εξάμηνο και πως τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις φέτος θα είναι περίπου 2 δισ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή