Γ. Στουρνάρας: Έλλειψη ρευστότητας και υψηλό χρέος τα εμπόδια της ελληνικής οικονομίας

Γ. Στουρνάρας: Έλλειψη ρευστότητας και υψηλό χρέος τα εμπόδια της ελληνικής οικονομίας

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα δύο εμπόδια που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία ώστε να επιτευχθεί η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην ετήσια Σύνοδο του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Πρόκειται για την έλλειψη ρευστότητας και το υψηλό χρέος.

Σε ότι αφορά στο πρώτο ο υπουργός εντόπισε κυρίως το πρόβλημα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι εξαγωγές στην Ελλάδα δεν αυξάνονται γρήγορα. Οι ελληνικές εξαγωγικές εταιρίες δεν έχουν εξαγωγικές πιστώσεις λόγω της κρίσης και έτσι έχουν μείνει πίσω στις εξαγωγές», σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα.

Μάλιστα, σημείωσε πως πέρα από την ανάληψη δράσης από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την ΕΤΕπ «προσδοκούμε τη συμμετοχή και άλλων επενδυτών στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. Ο Οργανισμός για την Ανάπτυξη (IfG) έχει τη μορφή ενός Ταμείου-ομπρέλα, που λειτουργεί κάτω από αυστηρά εμπορικά κριτήρια ιδιωτικού τομέα, για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χρηματοδότηση έργων υποδομών. Θα προσέδιδε μεγάλη ευελιξία η συμμετοχών νέων μελών και η δημιουργία άλλων ταμείων υπό την ομπρέλα του, για τη χρηματοδότηση έργων υψηλών προδιαγραφών σε διάφορους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας. Το αναπτυξιακό ταμείο έχει υπογράψει συμφωνίες με την γερμανική KfW και την ΕΤΕπ».

Το δεύτερο εμπόδιο είναι κατά τον κ. Στουρνάρα το ύψος του ελλείμματος «που είναι κληροδότημα του παρελθόντος. Τα δύο αίτια τους χρέους, που είναι τα δίδυμα ελλείμματα έχουν αντιμετωπιστεί. Το παρελθόν, όμως, μένει». Μάλιστα, ο υπουργός πρόσθεσε πως «η προσπάθεια ανάκαμψης θα διευκολυνόταν σε μεγάλο βαθμό αν οι αγορές θεωρούσαν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, στην απόφαση του Eurogroup, του Νοεμβρίου 2012, οι εταίροι διατυπώνουν τη δέσμευσή τους, ότι εφόσον επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε ότι «η Eurostat επιβεβαίωσε τον Απρίλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε πρωτογενές πλεόνασμα και το Eurogroup, τη Δευτέρα, επαναβεβαίωσε τους σαφείς όρους την προηγούμενης απόφαση. Η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει μετά την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας και τα stress test των τραπεζών από την ΕΚΤ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή