ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Οχι» στον κατώτατο μισθό των 3.260 ευρώ είπαν οι Ελβετοί

«Ψηφίζουμε σήμερα» υπενθύμιζαν χθες στους Ελβετούς πολίτες μεγάλα πανό, όπως αυτό της φωτογραφίας. Το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν εάν συμφωνούν ή όχι με την πρόταση των εργατικών συνδικάτων για καθιέρωση κατώτατου μισθού στη χώρα και μάλιστα ύψους 4.000 φράγκων ή 3.247 ευρώ.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Με συντριπτική πλειοψηφία απέρριψαν χθες οι Ελβετοί πολίτες, μέσω δημοψηφίσματος, την πρόταση να καθοριστεί ο κατώτατος μισθός στα 3.274 ευρώ τον μήνα, πρόταση που αν εγκρινόταν θα καθιστούσε τον κατώτατο μισθό της Ελβετίας τον υψηλότερο στον κόσμο. Οπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, η πρόταση των εργατικών συνδικάτων για ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό ύψους 4.000 ελβετικών φράγκων με στόχο τη μείωση της εισοδηματικής ανισότητας απορρίφθηκε με ποσοστό 76,3%, προκαλώντας ανακούφιση στις εργοδοτικές ενώσεις.

«Πρόκειται για σαφή ψήφο από τον λαό, μια ψήφο εμπιστοσύνης προς την οικονομία», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο κ. Χανς Ούλριχ Μπίγκλερ, διευθυντής του ελβετικού εμπορικού συνδέσμου. «Φυσικά είμαι απογοητευμένος. Περίπου 330.000 άνθρωποι παίρνουν μισθό που δεν τους επιτρέπει να ζήσουν. Το πρόβλημα παραμένει», σχολίασε ο κ. Τζόρτζιο Τούτι, πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων στις μεταφορές.

Το δημοψήφισμα της Κυριακής ήταν το τελευταίο σε μια σειρά δημοψηφισμάτων που είχαν αντικείμενο τον περιορισμό της οικονομικής ανισότητας, η οποία διευρύνεται τα τελευταία χρόνια καθώς οι χαμηλοί μισθοί μένουν σχεδόν στάσιμοι και οι υψηλότεροι αυξάνονται με ταχύτερο ρυθμό.

Στην Ελβετία δεν υπάρχει κατώτατος μισθός σε εθνικό επίπεδο, κατάσταση που θα συνεχιστεί μετά την απόρριψη της πρότασης. Ο μισθός καθορίζεται είτε στο πλαίσιο ατομικής συμφωνίας μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη, είτε μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων, ορισμένες από τις οποίες αφορούν τον μισθό σε ολόκληρες βιομηχανίες. Οι πολέμιοι της πρότασης για καθορισμό του κατώτατου μισθού σε εθνικό επίπεδο υποστήριξαν ότι ένας μισθός της τάξης των 3.274 ευρώ θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της ελβετικής οικονομίας και ότι τελικά θα οδηγήσει σε απολύσεις χαμηλόμισθων εργαζομένων. Οι υπέρμαχοι της πρότασης υποστήριξαν ότι ένας τέτοιος μισθός είναι απαραίτητος προκειμένου κάθε εργαζόμενος να ζει αξιοπρεπώς σε μια χώρα όπου το κόστος διαβίωσης είναι πολύ υψηλό. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ τα 9/10 των Ελβετών που εργάζονται με πλήρες ωράριο ήδη λαμβάνουν μισθό υψηλότερο από τον προτεινόμενο κατώτατο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας του καντονιού της Ζυρίχης, το 2012 ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα ήταν 3.750 ελβετικά φράγκα (2.922 ευρώ).

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ