Η εισβολή της Alibaba απειλεί την κυριαρχία των Amazon και eBay

Η εισβολή της Alibaba απειλεί την κυριαρχία των Amazon και eBay

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μία άκρως επιθετική κίνηση, ο κινεζικός κολοσσός του λιανεμπορίου Alibaba έρχεται να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Amazon και της eBay στο ίδιο τους το «γήπεδο». H Alibaba εγκαινίασε το πρώτο διαδικτυακό κατάστημά της στις Ηνωμένες Πολιτείες ονόματι 11main.com, απειλώντας άμεσα τους ομίλους διαδικτυακού λιανεμπορίου Amazon και eBay. Στον ιστότοπο, ο οποίος θα λειτουργεί μόνο βάσει προσκλήσεων προς τους καταναλωτές, θα διατίθεται μεγάλη γκάμα προϊόντων, μεταξύ των οποίων και πράγματα δυσεύρετα σε ανάλογα καταστήματα. Ορισμένες από τις κατηγορίες των προϊόντων θα αφορούν τη μόδα, το στυλ, τα είδη σπιτιού και εξοχής, τα κοσμήματα και τα ρολόγια. Αξίζει να αναφερθεί πως το αμερικανικό ηλεκτρονικό κατάστημα της Alibaba «ανοίγει» τις πύλες του, ενώ η εταιρεία ετοιμάζεται για την αρχική δημόσια εγγραφή για δημόσια διάθεση (IPO) των μετοχών της στις ΗΠΑ. Προσδοκά να συγκεντρώσει το ποσό των 15 δισ. δολαρίων και πλέον, προσεγγίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 16 δισ. δολαρίων που είχε επιτύχει η Facebook το 2012 με τη δική της IPO.

H Αlibaba ιδρύθηκε από τον Τζακ Μα και ελέγχει το 80% των ηλεκτρονικών λιανικών πωλήσεων της Κίνας, ενώ κατά το παρελθόν έτος εμφάνισε 250 δισ. δολάρια σε πωλήσεις, δηλαδή περισσότερες από εκείνες της Amazon και της eBay μαζί. Στην Κίνα η Alibaba, η οποία έχει μηχανή αναζήτησης, τράπεζα και ηλεκτρονικό κατάστημα, διατηρεί τρεις ιστοτόπους, τον Taobao, τον Tmall και τον Alibaba.com. Τους επισκέπτονται εκατοντάδες εκατομμύρια χρήστες καθημερινά, ενώ σε αυτούς φιλοξενούνται εκατομμύρια έμποροι και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, μετά την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο, η Alibaba θα αναδειχθεί σε μία από τις εισηγμένες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο Τζακ Μα, ο οποίος ξεκίνησε ως δάσκαλος αγγλικών, έχει την εξής φιλοσοφία: «Οι περισσότερες εταιρείες, όταν ευημερούν και κερδοφορούν, απολαμβάνουν το σήμερα και δεν προβληματίζονται με το τι θα συμβεί σε ορίζοντα πενταετίας. Εμένα με απασχολεί αυτή ακριβώς η πενταετία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή