ΕΛΛΑΔΑ

Σημαντική αύξηση του κοινωνικού έργου από τα παιδικά χωριά SOS

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Αυξημένες κοινωνικές ανάγκες συνεχίζουν να καταγράφουν τα παιδικά χωριά SOS, με την προτεραιότητα να δίνεται στην εκπαίδευση. «Μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε αύξηση 53% του αριθμού των οικογενειών που εξυπηρετήθηκαν στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας» όπως τόνισε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, ο διευθυντής κοινωνικής εργασίας και έρευνας και υπεύθυνος των Κέντρων Στήριξης, Στέργιος Σιφνιός, δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας τους (Απρίλιος 2012- Απρίλιος 2014) σε έξι πόλεις της Ελλάδας, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο κ. Σιφνιός σημείωσε πως «αποτελεί ανάγκη πλέον να προεκτείνουμε τη δράση μας πέρα από την ψυχοκοινωνική και υλική βοήθεια και στην υποστήριξη των παιδιών στο επίπεδο της εκπαίδευσης».

Ο ίδιος σημείωσε ότι αυξήθηκε κατά 66% ο αριθμός των παιδιών που έλαβαν υποστήριξη στο μαθησιακό κομμάτι, ενώ «τα πραγματικά αιτήματα ήταν πολύ περισσότερα».

«Συνδέοντας το μήνυμα με την πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί λόγω της κρίσης» όπως είπε ο κ. Σιφνιός, «τα Παιδικά Χωριά SOS προχώρησαν στη δημιουργία του νέου προγράμματος, Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας, που ξεκίνησαν να λειτουργούν πιλοτικά τον περασμένο Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη και στόχος είναι να επεκταθούν στην Αθήνα με τη νέα σχολική χρονιά, τον Σεπτέμβριο».
Κύριος στόχος των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας είναι να προσφέρουν στα παιδιά μαθησιακή υποστήριξη για την κάλυψη των απαιτήσεων του καθημερινού τους σχολικού προγράμματος, καθώς και δημιουργική απασχόληση. Ταυτόχρονα, παρέχουν και στήριξη στους γονείς.

Η δράση τους σε αριθμούς

Στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας συμμετέχουν παιδιά 8- 15 ετών που ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, ενώ συνυπολογίζονται κοινωνικά κριτήρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των Κέντρων Στήριξης δύο χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας τους, 1.396 γονείς έχουν λάβει συμβουλευτική υποστήριξη, 325 γονείς και 298 ανήλικα παιδιά ψυχολογική υποστήριξη και 121 παιδιά έχουν υποβληθεί σε λογοθεραπεία.

Επίσης, 363 έχουν λάβει μαθησιακή στήριξη και 410 παιδιά 5-15 ετών έχουν συμμετάσχει σε δράσεις δημιουργικής απασχόλησης.

Τα Κέντρα Στήριξης με την παροχή υλικής βοήθειας έχουν καλύψει τις ανάγκες σε περισσότερους από 4.000 παιδιά και ενήλικες.

Το προφίλ των εξυπηρετούμενων οικογενειών είναι 30- 35% μονογονεϊκές και περίπου το 15% πολύτεκνες.

Στο Κέντρο Στήριξης της Αθήνας, το 65% είναι Έλληνες και το 35% αλλοδαποί, ενώ στα υπόλοιπα Κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Κομοτηνή είναι κατά 85% Έλληνες και κατά 15% αλλοδαποί.

Από τους εξυπηρετούμενους, το 80- 85% έχασαν την εργασία τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και προέρχονται από τα χαμηλά- μικρομεσαία εισοδήματα και τείνουν στην κατάσταση του μακροχρόνια ανέργου.

Ο γενικός διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS, Γιώργος Πρωτόπαπας, επεσήμανε πως «οι αρνητικές επιπτώσεις και οι συνέπειες που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια θα κάνουν τουλάχιστον 15- 20 χρόνια για να απορροφηθούν», γεγονός που αποδεικνύει την κοινωνική σημασία του έργου των κέντρων στήριξης παιδιού και οικογένειας.

Στη συνέντευξη Τύπου που συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Ευαγγελάτος, απηύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, Αναστάσιος Βρεττός και η αΑναπληρώτρια διοικητική διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Λένια Βλαβιανού.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ