Πρόσω ολοταχώς για νέα έκδοση τριετών ομολόγων

Πρόσω ολοταχώς για νέα έκδοση τριετών ομολόγων

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Πολύ κοντά σε νέα έκδοση ομολόγων βρίσκεται η Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει τη δημοπρασία τριετών ομολόγων -άμεσα- αξιοποιώντας τις πολύ ευνοϊκές συνθήκες που υπάρχουν στην αγορά αυτή την περίοδο λόγω των χαμηλών επιτοκίων, αλλά και το θετικό κλίμα που υπάρχει ανάμεσα στους επενδυτές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Πρωταρχικός στόχος είναι το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, 7 Ιουλίου, να εγκρίνει την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ ως αποτέλεσμα της πλήρους υλοποίησης των 6 προαπαιτούμενων δράσεων από την ελληνική πλευρά. Εφόσον ανάψει το «πράσινο φως» τη Δευτέρα για τη δόση, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει άμεσα στην ομολογιακή έκδοση. Κατά κάποιες πληροφορίες, δε, εάν τελικά προχωρήσει η κυβέρνηση σε νέα έκδοση ομολόγων, θα το πράξει έως τις 10 Ιουλίου.

Ημερομηνία που δεν έχει τεθεί τυχαία ως ορόσημο, αφού στις 9 του μήνα ξεκινά ο έλεγχος της τρόικας. Μπορεί να μην έχει χαρακτηριστεί «δύσκολος» και να είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί γρήγορα (έως τις 17 Ιουλίου), αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μίας αρνητικής είδησης κατά τη διάρκεια του ελέγχου της τρόικας, που θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στα σχέδια για τη νέα έκδοση.

Μέσω των νέων τίτλων το Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει ποσό της τάξης των 2,5-3 δισ. ευρώ. Κεφάλαια τα οποία θα βοηθήσουν να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ταμειακών διαθεσίμων ενόψει των υπέρογκων υποχρεώσεων του Αυγούστου (ανέρχονται στα 6,7 δισ. ευρώ). Παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις αναφέρουν ότι αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου έχουν προχωρήσει τις τελευταίες δύο ημέρες σε αλλεπάλληλες επαφές με ξένους οίκους που θα αναλάβουν να «τρέξουν» την έκδοση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρχουν 6 οίκοι που θα έχουν αυτόν τον ρόλο (book runners) και στα ονόματα που έχουν ακουστεί περιλαμβάνονται εκείνα των Bank of America – Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citi, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomura, HSBC, UBS και BNP Paribas.

Λαμβάνοντας υπόψη τα χαμηλά επιτόκια που υπάρχουν αυτή την περίοδο στην αγορά, αναλυτές θεωρούν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε μία ομολογιακή έκδοση τριετούς διάρκειας και να διασφαλίσει επιτόκιο πέριξ του 3% ή και ελαφρώς χαμηλότερο. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν, η απόδοση των πενταετών ομολόγων που εκδόθηκαν τον Απρίλιο βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερο σημείο από εκείνο που είχαν όταν δημοπρατήθηκαν. Συγκεκριμένα, χθες, τα πενταετή ομόλογα είχαν απόδοση της τάξης του 4,12% έναντι 4,95% που ήταν η απόδοση κατά την έκδοσή τους. Να σημειωθεί, δε, ότι στα χαμηλά αυτά επίπεδα κινείται τις τελευταίες 10 ημέρες, γεγονός που είναι ενδεικτικό της «όρεξης» των επενδυτών για τους ελληνικούς τίτλους.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η τοποθέτηση εκπροσώπου της γερμανικής τράπεζας Commerzbank. Ο υπεύθυνος για τη στρατηγική επιτοκίων της τράπεζας Ντ. Σνάουτς, μιλώντας στην εφημερίδα Wall Street Journal, υποστήριξε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να εκδώσει τριετές ομόλογο με επιτόκιο περίπου 2,9%. Ο ίδιος σημείωσε ότι η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα πρόσφερε αρκετά κίνητρα -περίπου 1,3 ποσοστιαίες μονάδες επιπλέον απόδοση σε σχέση με τα πορτογαλικά ομόλογα που λήγουν το 2017- και πιθανότατα θα άφηνε αρκετό περιθώριο για την απόδοσή τους στη δευτερογενή αγορά μετά την αρχική έκδοση.

Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών αποφεύγουν να σχολιάζουν τις πληροφορίες γύρω από τη νέα έκδοση. Κάτι το οποίο είναι αναμενόμενο, καθώς μία τέτοια κίνηση ποτέ δεν προαναγγέλλεται.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή