Ισλανδία: Μειώνουν το επίπεδο κινδύνου από το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα

Ισλανδία: Μειώνουν το επίπεδο κινδύνου από το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ισλανδικό Γραφείο Μετεωρολογίας ανακοίνωσε σήμερα πως μειώνει σε πορτοκαλί, από κόκκινο, το επίπεδο του συναγερμού για την εναέρια κυκλοφορία από το ηφαίστειο Μπαρνταρμπούνγκα, το οποίο βρίσκεται κάτω από ένα παγετώνα στη νοτιοανατολική Ισλανδία.

Η απόφαση ανακοινώθηκε αφού το γραφείο είχε κάνει γνωστό νωρίτερα σήμερα μέσω του ιστοτόπου του πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα συνεχίζεται στο Μπαρνταρμπούνγκα.

Το Γραφείο Μετεωρολογίας είχε αυξήσει το επίπεδο κινδύνου από πορτοκαλί σε κόκκινο χθες, Σάββατο, αφού εντόπισε μια μικρή έκρηξη κάτω από ένα γειτονικό παγετώνα. Εξαιτίας της έκρηξης αυτής έκλεισε τμήμα του ισλανδικού εναέριου χώρου, αν και τα αεροδρόμια της χώρας παρέμειναν ανοικτά.

Στη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας χιλιάδες μικροί σεισμοί σημειώθηκαν στο Μπαρνταρμπούνγκα, το οποίο είναι το μεγαλύτερο ηφαιστειακό σύστημα της Ισλανδίας και βρίσκεται κάτω από τους πάγους ενός παγετώνα.

Το Μπαρνταρμπούνγκα βρίσκεται σε διαφορετική οροσειρά από το ηφαίστειο Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ, η έκρηξη του οποίου το 2010 είχε προκαλέσει το κλείσιμο μεγάλου μέρους του ευρωπαϊκού εναέριου χώρου για έξι ημέρες, επηρεάζοντας περισσότερους από 10 εκατομμύρια ανθρώπους. Το κόστος από το κλείσιμο του εναέριου χώρου είχε ανέλθει σε 1,7 δισεκ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή