Ο «διακόπτης της απογοήτευσης»

Ο «διακόπτης της απογοήτευσης»

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έδρα των συναισθημάτων απογοήτευσης στον ανθρώπινο εγκέφαλο ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας. Οπως αναφέρει δημοσίευμα του περιοδικού Science, οι Αμερικανοί ερευνητές βρήκαν μία διαδικασία που ενισχύει την ευαισθησία του εγκεφάλου στα αρνητικά συμβάντα της ζωής. Οπως αναφέρει ο καθηγητής Νευροεπιστημών Ρομπέρτο Μαλίνοφ, ο οποίος συντόνισε την ερευνητική ομάδα, «το ότι μερικοί άνθρωποι βλέπουν διαρκώς τη ζωή σαν μισοάδειο ποτήρι έχει χημική βάση στον εγκέφαλο».

Καθώς πιο απογοητευμένοι από τη ζωή είναι οι άνθρωποι που πάσχουν από κλινική κατάθλιψη, η ανακάλυψη αυτού του διακόπτη πιθανώς να βοηθήσει στην παρασκευή νέων αντικαταθλιπτικών φαρμάκων. Η ανακάλυψη του «διακόπτη της απογοήτευσης» έγινε έπειτα από πειράματα σε ποντίκια. Η συγκεκριμένη περιοχή (πλευρική ηνία) εκκρίνει τον νευροδιαβιβαστή γλουταμάτη που προκαλεί διέγερση, αλλά και μία άλλη ουσία η οποία προκαλεί την αναστολή της διέγερσης. Η ταυτόχρονη έκκριση των δύο από τους ίδιους νευρώνες αποτελεί ασυνήθιστο φαινόμενο για τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Πειράματα σε πιθήκους έδειξαν ότι η δραστηριοποίηση της περιοχής αυξανόταν όταν τα ζώα προσμέναν κάτι και δεν το έλαβαν, με αποτέλεσμα να απογοητευθούν. Προηγούμενες μελέτες συνδύασαν την περιοχή με την απογοήτευση, την κατάθλιψη αλλά και το ψυχωσικό σύνδρομο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή