ΚΟΣΜΟΣ

To Ισλαμικό Κράτος αποκεφάλισε τέταρτο όμηρο

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τον αποκεφαλισμό tου τέταρτου ομήρου, του Βρετανού Άλαν Χένινγκ, σε αντίποινα για τα βρετανικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, και απειλεί να εκτελέσει έναν άλλο.

Το βίντεο της εκτέλεσης, το οποίο δημοσιοποιήθηκε από το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης ισλαμιστικών ιστοτόπων SITE, τιτλοφορείται "ένα νέο μήνυμα προς την Αμερική και τους συμμάχους της". Γυρίσθηκε βάσει του ίδιου σεναρίου με τις προηγούμενες εκτελέσεις δύο Αμερικανών και ενός Βρετανού.

Ο Άλαν Χένινγκ, 47 ετών, ένας οδηγός ταξί που είχε δηλώσει εθελοντής για να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία, είναι ντυμένος στις εικόνες του βίντεο με την ίδια πορτοκαλί στολή που φορούσαν και τα προηγούμενα θύματα και η οποία θυμίζει τις στολές των κρατουμένων του Γκουαντάναμο.

Δεν λέει παρά μια σύντομη φράση πριν ο δήμιός του, ντυμένος στα μαύρα και με το πρόσωπό του καλυμμένο όπως και τις προηγούμενες φορές, πάρει το λόγο για να κατηγορήσει το βρετανικό κοινοβούλιο ότι είναι υπεύθυνο για το θάνατο του ομήρου.

Ο δήμιος, η φωνή του οποίου μοιάζει να έχει αλλοιωθεί με ηλεκτρονικά μέσα, έχει ωστόσο βρετανική προφορά και μοιάζει να είναι ο ίδιος, σύμφωνα με τον SITE, με αυτόν που δολοφόνησε στα μέσα Σεπτεμβρίου τον βρετανό όμηρο Ντέιβιντ Χέινς.

Στο τέλος αυτού του βίντεο, το οποίο δεν διαρκεί παρά ένα λεπτό και ένδεκα δευτερόλεπτα, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος παρουσιάζει έναν άλλον αμερικανό όμηρο, τον Πίτερ Κάσιγκ, και απειλεί ότι θα είναι το επόμενο θύμα της.

"Η στυγερή δολοφονία του Άλαν Χένινγκ από το Ισλαμικό Κράτος δείχνει πόσο βάρβαροι και αποκρουστικοί είναι αυτοί οι τρομοκράτες", δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

"Το γεγονός ότι τον συνέλαβαν όμηρο τη στιγμή που βοηθούσε τους άλλους και τώρα το ότι τον δολοφόνησαν, δείχνει πως η διαστροφή αυτών των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους δεν έχει όρια", πρόσθεσε.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε κι αυτός "μια στυγερή δολοφονία" και υποσχέθηκε να συνεχίσει να αναλαμβάνει αποφασιστικές ενέργειες για να εξασθενήσει και να καταστρέψει το Ισλαμικό Κράτος", στο πλευρό των χωρών του συνασπισμού.

Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ δήλωσε "αγανακτισμένος" απ' αυτό το "αποτρόπαιο έγκλημα" και υποσχέθηκε πως "δεν θα μείνει ατιμώρητο".

Οι Βρετανοί συμμετέχουν στο συνασπισμό που διεξάγει τις επιδρομές στο Ιράκ μετά το πράσινο φως που έδωσε το κοινοβούλιο στις 26 Σεπτεμβρίου.

Μια διαδήλωση εναντίον αυτής της επέμβασης έχει προγραμματισθεί για σήμερα στο Λονδίνο από την οργάνωση Σταματήστε Τον Πόλεμο (Stop The War).

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ