Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι αντικειμενικές τιμές

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ οι αντικειμενικές τιμές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τιμές των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχουν μείνει σταθερές στα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την οικονομική κρίση επιβαρύνοντας σημαντικά τους φορολογουμένους, θα απασχολήσουν την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο προσέφυγαν 13 ιδιοκτήτες ακινήτων σε διάφορα μέρη της χώρας οι οποίοι στρέφονται κατά της άρνησης του υπουργείου Οικονομικών να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, επικαλούμενο την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της.

Στο αίτημα που είχαν απευθύνει στο υπουργείο Οικονομικών τον Νοέμβριο του 2013 οι ιδιοκτήτες ακινήτων επικαλούνταν το άρθρο 41 του Ν. 1249/1982 βάσει του οποίου το υπουργείο υποχρεούται να αναπροσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ανά διετία. Μεταξύ άλλων, στην προσφυγή τους στο ΣτΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων υποστηρίζουν ότι η μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών βάσει των οριζομένων από τον νόμο, σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση των τιμών λόγω οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα την καταβολή υπέρογκων φόρων, δυσανάλογων με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Οπως επισημαίνουν, για τον υπολογισμό του φόρου γίνεται χρήση των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν τελευταία φορά, το 2007 για την πλειοψηφία των περιοχών και το 2010 για κάποιες άλλες περιπτώσεις, με αποτέλεσμα ο φόρος που προκύπτει να είναι αναντίστοιχος με τα σημερινά δεδομένα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο πρόσφατη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα είναι αυτή που έγινε πέρυσι στον Δήμο Ψυχικού με απόφαση του ΣτΕ.

Επί του θέματος θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο σύμβουλος κ. Δημήτρης Σκαλτσούνης, ο οποίος, κατά πληροφορίες, αναμένεται να υποστηρίξει τις θέσεις του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά το υπουργείο, η διαδικασία αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ξεκίνησε πανελλαδικά το 2010, ωστόσο καθυστέρησε η ολοκλήρωση του έργου λόγω του όγκου των εργασιών. Εξαιτίας των Μνημονίων που ακολούθησαν, σημειώθηκε αστάθεια στην αγορά αλλά και στο ύψος των αξιών των ακινήτων, οι οποίες μεταβάλλονταν συνεχώς, με αποτέλεσμα να μη μπορούν να προσδιοριστούν οι αντικειμενικές αξίες.

Σύμφωνα με τις θέσεις του υπουργείου, για τον αξιόπιστο προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να έχουμε σταθερότητα στην αγορά, προκειμένου να υπάρχει επαρκές και αξιόπιστο δείγμα, γεγονός που ήταν αδύνατο να συμβεί λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή