Ουγγαρία: Νέες διαδηλώσεις κατά του φόρου στο Ιντερνετ

Ουγγαρία: Νέες διαδηλώσεις κατά του φόρου στο Ιντερνετ

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Για δεύτερη φορά σε λίγες μόλις ημέρες δεκάδες χιλιάδες Ούγγροι ξεχύθηκαν στους δρόμους της χώρας προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το τέλος στο Ιντερνετ, που φιλοδοξεί να θεσπίσει ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος δεν μοιάζει πλέον πανίσχυρος. Εγκλωβισμένος μεταξύ Ανατολής και Δύσης και αντιμέτωπος με τις μαζικές διαδηλώσεις, ο Ορμπάν προσπαθεί να υπεραμυνθεί του φόρου ύψους 2,3 ευρώ, ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για καθαρά εισπρακτικό μέτρο.

Ωστόσο πολλοί ιδεολογικοί του αντίπαλοι πιστεύουν ότι είναι μία προσπάθεια φίμωσης όσων διαδικτυακών φωνών δεν είναι αρεστές στην κυβέρνηση. Υστερα από τέσσερα χρόνια παραμονής στην εξουσία οι επικριτές του Ορμπάν καταγγέλλουν ότι έχει εκτροχιάσει τη χώρα από το δημοκρατικό μονοπάτι με μέτρα όπως η αναδιάρθρωση του τομέα των ΜΜΕ και η δημιουργία ενός ραδιοτηλεοπτικού συμβουλίου υπό κυβερνητικό έλεγχο. Νέοι πολιτικοί κανόνες έχουν οδηγήσει στην αποδυνάμωση της αντιπολίτευσης και μετά την επανεκλογή Ορμπάν στις αρχές του έτους πολλές ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό έχουν βρεθεί στο στόχαστρο ερευνών για οικονομικές ανωμαλίες. «Ο φόρος στο Ιντερνετ είναι σύμβολο του κυβερνητικού αυταρχισμού», ανέφερε ο ιδρυτής του ουγγρικής ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης, Ζολτ Βαράντι, μιλώντας ενώπιον οργισμένου πλήθους που φώναζε «Ορμπάν φύγε!». Η προχθεσινή κινητοποίηση δεν αφορά τα 700 φιορίνια. Ο φόρος έχει γίνει σύμβολο και η δυσαρέσκεια τον ξεπερνά. Εδειξε ότι υπάρχει ευρύτατη αντιπολίτευση εναντίον του Ορμπάν στην ουγγρική κοινωνία», είπε ο Πέτερ Κρεκό, πολιτικός αναλυτής στο γαλλικό πρακτορείο. Η Κορνέλια Μαγιάρ του Ουγγρικού Προοδευτικού Ινστιτούτου σχολίασε ότι ο φόρος στο Ιντερνετ, τον οποίο η αρμόδια επίτροπος Νέλι Κρος αποκάλεσε «ιδιαίτερα κακή ιδέα», είναι το κερασάκι στην τούρτα μιας σειράς αντιδημοφιλών ενεργειών και διαφθοράς. «Η Ουγγαρία υπολείπεται σε όλους τους ψηφιακούς δείκτες στην Ε.Ε. και το ψηφιακό σκέλος της οικονομίας είναι το βασικό που κρατάει την Ευρώπη εκτός ύφεσης. Η φορολόγηση του Ιντερνετ λοιπόν είναι ιδιαίτερα κακή ιδέα, είπε η εκπρόσωπος της Κρος.

Η Μαγιάρ προέβλεψε πάντως ότι ο Ορμπάν δεν θα υπαναχωρήσει και πως οι διαδηλώσεις είναι απίθανο να ενισχύσουν την αντιπολίτευση, η οποία ούτως ή άλλως δεν εμπλέκεται στη διοργάνωσή τους. «Είναι σημείο καμπής, αλλά είναι αμφίβολο κατά πόσον όλα αυτά θα μεταφραστούν σε ψήφους υπέρ της αντιπολίτευσης, αφού τα αριστερά κόμματα ακόμη αγωνίζονται να ανακτήσουν την αξιοπιστία τους», συμπλήρωσε η Μαγιάρ. Αυτό που ενδέχεται αντίθετα να κλονίσει τον Ορμπάν είναι οι διεθνείς πιέσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε την Ουγγαρία ότι μαζί με την υπό στρατιωτικό έλεγχο Αίγυπτο είναι δύο χώρες στις οποίες οι αναρίθμητες ρυθμίσεις και η συγκεκαλυμένη τρομοκράτηση έχουν ως στόχο την κοινωνία των πολιτών. Στις αρχές του μήνα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλε απαγορεύσεις σε βάρος έξι Ούγγρων κυβερνητικών αξιωματούχων για διαφθορά και ο ανώτατος Αμερικανός διπλωμάτης στην Ουγγαρία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα για «αρνητικές τάσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή