To μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εξελίξεων με τρόικα

To μήνυμα ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εξελίξεων με τρόικα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να μην αφήσει στην κυβέρνηση το περιθώριο να διαμορφώσει με τους δικούς της όρους το πολιτικό τοπίο εντός του οποίου θα κινηθεί η χώρα μέχρι την προεδρική εκλογή καταδεικνύει το αίτημα του προέδρου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να φθάσει σε κάποιας μορφής συμφωνία με τους εταίρους για τη ρύθμιση του χρέους και την επομένη της ολοκλήρωσης του Μνημονίου (στο τέλος του έτους). Πιστεύουν, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πιεστεί να συνομολογήσει στη συμφωνία αυτή και σε διαφορετική περίπτωση να στιγματιστεί ως πολιτική δύναμη που δεν επιθυμεί τον απεγκλωβισμό της χώρας από την κρίση. «Καλλιεργείται κλίμα κινδυνολογίας στην πλάτη της χώρας και της οικονομίας» αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα. Οι ίδιοι προσθέτουν ότι ο επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μεταφέρει στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα, προκειμένου να αναβαθμίσει και θεσμικά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση δεν νομιμοποιείται να προχωρήσει σε μια συμφωνία που θα δεσμεύει και μια επόμενη κυβέρνηση σε περίπτωση πρόωρων εκλογών. Παράλληλα, αναμένεται να αναφερθεί και στο ζήτημα λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των κεφαλαίων του ΤΧΣ.

Είχε προηγηθεί η συνάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα την περασμένη Πέμπτη, που αποτελεί την πιο πρόσφατη ψηφίδα στη μετακίνηση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς το «θεσμικότερον», στη σαφή προσπάθεια της Κουμουνδούρου να δείξει προς κάθε πλευρά ότι είναι έτοιμη και μπορεί να λειτουργήσει θεσμικά, συνομιλώντας με όλους τους αρμοδίους και αφήνοντας στην άκρη παλαιότερες πικρίες και δυσαρέσκειες.

Από τη συνάντηση με τον κ. Στουρνάρα αναδείχθηκε με απόλυτη σαφήνεια το «μήλον τις έριδος» του αμέσως επόμενου διαστήματος ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, που δεν είναι άλλο από τα διαθέσιμα κεφάλαια του ΤΧΣ, ύψους 11,5 δισ. περίπου, στα οποία και οι δύο πλευρές προσβλέπουν για την επαύριο. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει τη συζήτηση με τους εταίρους για αξιοποίηση των κεφαλαίων αυτών ως προληπτική γραμμή πίστωσης, που αποτελεί τη βάση μιας συμφωνίας εξόδου από το Μνημόνιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη πλευρά, επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του ΤΧΣ για την επίλυση του «γόρδιου δεσμού» των «κόκκινων δανείων» και τη χορήγηση ρευστότητας στην αγορά. Πρόκειται για δύο κεφαλαιώδεις παραμέτρους του οικονομικού προγράμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας και η πλήρης εξομάλυνση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος δεν μπορούν να γίνουν εάν δεν αντιμετωπισθούν τα «κόκκινα δάνεια» και, την ίδια στιγμή, επενδύουν πολλά στην ίδρυση τράπεζας ειδικού σκοπού που θα δώσει χρηματοδοτική ανάσα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Γνωρίζουν, επίσης, ότι εάν τα κεφάλαια του ΤΧΣ ενταχθούν σε μια συμφωνία για την προληπτική γραμμή πίστωσης, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να εξευρεθούν τα απαιτούμενα για την εφαρμογή του προγράμματός τους κονδύλια. Πέραν της διαδικασίας νέας διαπραγμάτευσης, την οποία θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους εταίρους για να πάρει αυτά τα χρήματα, τυχόν αξιοποίησή τους θα σημαίνει και αύξηση του χρέους, καθώς το πλαίσιο συμφωνίας που συζητεί η κυβέρνηση περιλαμβάνει να αφαιρεθούν τα κεφάλαια του ΤΧΣ από το χρέος και να προστίθεται σε αυτό μόνο το ποσόν που ενδεχομένως αντληθεί από την προληπτική γραμμή πίστωσης.

Το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα χρήματα αυτά έχουν διατεθεί για το τραπεζικό σύστημα και θα πρέπει εκεί να καταλήξουν. Κατηγορούν, δε, την κυβέρνηση ότι για προεκλογικούς λόγους και προκειμένου να έχει τη δυνατότητα να μιλάει για έξοδο από το Μνημόνιο, ακυρώνει τις προοπτικές που θα μπορούσαν να ανοίξουν από αξιοποίηση των κεφαλαίων του ΤΧΣ για άμεση αντιμετώπιση σοβαρών παθογενειών της οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε στον διοικητή της ΤτΕ τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριστική απάντηση στην ελληνική κρίση εάν δεν λυθεί το ζήτημα του χρέους. Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο πρόσφατος συμβιβασμός μεταξύ Γαλλίας – Ιταλίας και Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των δύο χωρών, δικαιώνει τη θέση τους ότι υπάρχουν περιθώρια διαπραγμάτευσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, η Γαλλία, ενώ της ζητήθηκε να ρίξει το έλλειμμα που εμφάνιζε στο προσχέδιο προϋπολογισμού της κατά 1,3 μονάδες, τελικά έφερε περικοπές που θα το μειώσουν κατά 0,2, ενώ και η Ιταλία εξασφάλισε παράταση κατά ένα έτος στην υποχρέωση για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή