Ακριβότερη και… αθόρυβη μάχη των κομμάτων

Ακριβότερη και… αθόρυβη μάχη των κομμάτων

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Φαινομενικά, ήταν μία Τρίτη όπως όλες οι άλλες. Το πρωί οι εργαζόμενοι πήγαν κανονικά στις δουλειές τους, και το απόγευμα οι οθόνες σε εστιατόρια και μπαρ έδειχναν, όπως πάντα, αθλητικές ειδήσεις και αγώνες μπάσκετ. Στους δημόσιους χώρους, ήταν μία άσκηση παρατηρητικότητας να βρει κανείς σημάδια ότι διεξάγονται εκλογές. Κι όμως, ήταν οι ακριβότερες ενδιάμεσες εκλογές στην ιστορία των ΗΠΑ, με τις πρώτες εκτιμήσεις να ανεβάζουν το κόστος τους σε τουλάχιστον 3,67 δισ. δολάρια, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων δαπανήθηκε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Στη Νέα Υόρκη, το μόνο που πρόδιδε ότι είναι ημέρα εκλογών στη διασταύρωση της λεωφόρου Λέξινγκτον με τους 59 δρόμους ήταν μία τοιχοκολλημένη επιγραφή στην είσοδο ενός κτιρίου: Εγραφε «Ψηφίστε Εδώ» στα αγγλικά, τα ισπανικά και τα κινεζικά. Η απουσία αφισών και προεκλογικών συνθημάτων δεν σημαίνει ότι τα κόμματα δεν προσπάθησαν να επηρεάσουν τους ψηφοφόρους μέχρι την τελευταία στιγμή: Η κομματική μάχη στις ΗΠΑ διεξάγεται με πιο προσωποποιημένους τρόπους: διαφημίσεις στο Facebook, τηλεφωνήματα, ακόμη και επισκέψεις στα σπίτια. Μόνο την ημέρα των εκλογών, οι Δημοκρατικοί σχεδίαζαν 2,8 εκατομμύρια τηλεφωνήματα και… 1,3 χτυπήματα κουδουνιών σε εννέα πολιτείες που αναμενόταν να κρίνουν την τύχη της Γερουσίας.

Καθώς στις ενδιάμεσες εκλογές η αποχή είναι παραδοσιακά υψηλότερη, το κόμμα που θα πείσει τους ψηφοφόρους του να πάνε στις κάλπες μπορεί να κάνει τη διαφορά. Την ημέρα των εκλογών, ο Μαρκ Ούνταλ, υποψήφιος των Δημοκρατικών για τη Γερουσία στο Κολοράντο, έστελνε επείγοντα ηλεκτρονικά μηνύματα που έγραφαν: «Αν δεν το έχεις κάνει ήδη, σταμάτα να διαβάζεις αυτό το μήνυμα και πήγαινε να ψηφίσεις»!

Παρά την προσπάθεια, πάντως, δεν κατάφερε να επανεκλεγεί. Δημογραφικά, η αποχή ευνόησε τους Ρεπουμπλικανούς: Το 37% όσων ψήφισαν ήταν άνω των 60 ετών, μόνο 12% ήταν κάτω των 30, ενώ οι φυλετικές μειονότητες –Αφροαμερικανοί, Ασιάτες και Λατίνοι– είχαν αναλογικά μικρότερη προσέλευση στις κάλπες.

Η ψηφοφορία διεξήχθη σε σχολεία που είχαν μετατραπεί σε εκλογικά κέντρα, αλλά και σε άλλους χώρους, όπως ένα οφθαλμιατρείο της εταιρείας Lighthouse Guild, όπου οι ασθενείς περίμεναν δίπλα στους ψηφοφόρους. Τα εκλογικά κέντρα επιλέγονται με βάση τους κανόνες ασφαλείας: χρειάζεται να εξασφαλίζουν άνετη είσοδο και επαρκή χώρο για την εγγραφή, την αναμονή και την ψηφοφορία, η οποία υπολογίζεται ότι διεξήχθη ηλεκτρονικά σε ποσοστό 30%. Στο εν λόγω κέντρο δεν υπήρχαν φάκελοι και ψηφοδέλτια, τα «παραβάν» ήταν μεταλλικά και «η κάλπη»… οθόνες αφής. Το μόνο που ήταν ίδιο με την Ελλάδα είναι οι εκλογικοί κατάλογοι. «Ξέρεις το κόλπο», είπε ένας δικαστικός αντιπρόσωπος σε έναν μεσήλικα ψηφοφόρο, αντί οδηγιών, αφού έλεγξε ότι το όνομά του βρίσκεται στον κατάλογο.

Καθώς νύχτωνε, το κτίριο του Empire State φωτίσθηκε στα χρώματα της αστερόεσσας. Εξω από τον σταθμό Πενσιλβάνια, δύο κοστουμαρισμένοι τριαντάρηδες ρωτούσαν με συστολή τους βιαστικούς περαστικούς: «Ψηφίσατε»; Εδιναν φυλλάδια της συμμαχίας του οικονομικού ελεγκτή Τομ Ντινάπολι και του εισαγγελέα Ερικ Σνάιντερμαν, που υπόσχονται να συνεχίσουν το έργο τους «για έλεγχο της σπατάλης» και «δίωξη των διεφθαρμένων πολιτικών».

Από νωρίς το βράδυ άρχισαν τα χαμόγελα οι Ρεπουμπλικανοί και στην Ουάσιγκτον. Στον σιδηροδρομικό σταθμό του Union Station είχαν διοργανώσει το δικό τους εκλογικό πάρτι. Σε μία αίθουσα όπου κυριαρχούσε το κόκκινο, το χρώμα του κόμματος, γερουσιαστές, στελέχη και νεαροί βοηθοί παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα σε μία τεράστια οθόνη ακούγοντας ροκ μουσική. Οταν το κανάλι Fox New προέβλεψε ότι η Ρεπουμπλικανή υποψήφια Τζόνι Ερνστ θα κέρδιζε την Αϊόβα δίνοντας στο κόμμα της τη Γερουσία, ξέσπασαν σε ζητωκραυγές.

Φεύγοντας από το εκλογικό τους πάρτι γύρω στα μεσάνυχτα, οι Ρεπουμπλικανοί κρατούσαν μικρές αμερικανικές σημαίες. Με κόκκινες γραβάτες ή και… καουμπόικα καπέλα, αστειεύονταν μεταξύ τους και παρακολουθούσαν τα αποτελέσματα στα κινητά τους περιμένοντας τα δυσεύρετα ταξί. Μία κοπέλα με κόκκινο φόρεμα κουνούσε το σημαιάκι της βγαίνοντας στον δρόμο. Η φίλη της της συνέστησε να συγκρατηθεί. «Γιατί; Κερδίσαμε, μπορούμε να το γιορτάσουμε», απάντησε. Αμέσως μετά, όμως, το έβαλε στην τσάντα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή