Ουγγαρία: δήμαρχος ζητεί φράχτη

Ουγγαρία: δήμαρχος ζητεί φράχτη

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Ενας φράχτης κατά μήκος των συνόρων Ουγγαρίας και Σερβίας θα αποτρέψει την είσοδο μεγάλου αριθμού παράτυπων μεταναστών. Το μέτρο εξήγγειλε χθες ο δήμαρχος του χωριού Ασοταλόμ στα νότια της Ουγγαρίας, όπου τα δάση της περιοχής έχουν γίνει δημοφιλές καταφύγιο προσφύγων, στην πλειονότητά τους από το Κόσοβο, που επιζητούν έναν τρόπο να φτάσουν στη Γερμανία ή σε άλλες περιοχές της Δυτικής Ευρώπης. Το Κόσοβο, αντιμέτωπο μ’ ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας στην Ευρώπη, γνωρίζει μαζικό κύμα φυγής και οι κάτοικοί του αναζητούν έξοδο από την απομόνωση.

Ο δήμαρχος, Λάσλο Τοροσκάι, ανέφερε ότι η χώρα θα μπορούσε να κάνει χρήση κοινοτικών κονδυλίων για να κατασκευάσει έναν φράχτη, συνολικού μήκους 20 χλμ., που θα καλύπτει κυρίως το χωριό του. Τα χερσαία σύνορα Ουγγαρίας και Σερβίας εκτείνονται συνολικά σε 151 χλμ.

«Δεν υπάρχει κάποιου είδους συνοριακή εποπτεία αυτήν τη στιγμή», σχολίασε ο Τοροσκάι σε τηλεφωνική του συνέντευξη. «Θα μπορούσαν να υπάρχουν τρομοκράτες ή εγκληματίες μεταξύ των μεταναστών και υπάρχει κίνδυνος και για τη Δυτική Ευρώπη» συμπλήρωσε. Ο Τοροσκάι είναι μέλος του ακροδεξιού κόμματος Γιομπίκ και, σύμφωνα με τις χθεσινές του καταγγελίες, χιλιάδες πολίτες εκτός Ε.Ε. καταφτάνουν κάθε μέρα στο χωριό του.

Οι περισσότεροι ζητούν άσυλο, παραδίδονται στην αστυνομία και μεταφέρονται στη γειτονική πόλη Σεγκέντ για επεξεργασία των αιτήσεών τους. «Υπάρχουν πολλοί πρόσφυγες σε αυτά τα λεωφορεία από εδώ στο Σεγκέντ, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να δυσκολεύονται να φτάσουν στην ώρα τους στις δουλειές τους», είπε.

Η Ουγγαρία είναι μία από τις χώρες στα σύνορα της ζώνης Σένγκεν, που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση χωρίς διαβατήριο στο εσωτερικό της Ε.Ε. Είναι ευκολότερο για τους μετανάστες να μετακινούνται στα δυτικά, όταν φτάσουν μέχρι την Ουγγαρία, η οποία παραδοσιακά είναι χώρα τράνζιτ και όχι τελικός προορισμός για τους πρόσφυγες.

Η ουγγρική αστυνομία συνέλαβε, τη Δευτέρα, 330 παράτυπους μετανάστες από το Κόσοβο, που ταξίδευαν με τρένο από τη Βουδαπέστη στο Μόναχο. Πολλοί έχουν ήδη ζητήσει άσυλο, ενώ άλλοι το κάνουν αφότου συλληφθούν.

Η ουγγρική υπηρεσία μετανάστευσης και ιθαγένειας έχει παραλάβει 13.000 αιτήσεις για άσυλο από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, ενώ το 2014 οι συνολικές αιτήσεις για άσυλο ανήλθαν σε 43.000.

Την περασμένη Δευτέρα, επισκέφτηκε τη Βουδαπέστη η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, η οποία μετέβη και στη συναγωγή της ουγγρικής πρωτεύουσας. Η επίσκεψή της σκοπό είχε να αναδείξει τους κινδύνους του φυλετικού και εθνοτικού μίσους σε όλη την Ευρώπη. Στο εσωτερικό της Γερμανίας, η Μέρκελ έχει ταχθεί ενάντια στο αντιισλαμικό κίνημα PEGIDA, το οποίο διοργανώνει μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στη μετανάστευση, ενώ και στην Ουγγαρία το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα, το Γιόμπικ, έχει κατηγορηθεί για αντισημιτική και ξενοφοβική ρητορική αλλά και ρητορική εναντίον των Ρομά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή