Υστατες προσπάθειες για ειρήνευση στην Ουκρανία

Υστατες προσπάθειες για ειρήνευση στην Ουκρανία

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμες διαβουλεύσεις διεξάγονταν χθες το βράδυ στο Κρεμλίνο μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας, Αγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ αντίστοιχα.

Μία ημέρα νωρίτερα, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είχαν εξαντλητικές συνομιλίες με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο Κίεβο. Στις συνομιλίες, που διήρκεσαν πέντε ολόκληρες ώρες, οι ηγέτες των δύο ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών παρουσίασαν στον Ποροσένκο κοινό ειρηνευτικό σχέδιο με στόχο τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών στην Ανατολική Ουκρανία και το άνοιγμα του δρόμου για τη συνολική διευθέτηση του προβλήματος.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ, δεν είχαν γίνει επισήμως γνωστές οι λεπτομέρειες του γαλλογερμανικού σχεδίου. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν, ωστόσο, ότι το πλέον ακανθώδες ζήτημα των διαβουλεύσεων εντοπίζεται στο κατά πόσο το Κίεβο θα αποδεχθεί τις υφιστάμενες διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο αντιμαχομένων στρατοπέδων στην Ανατολική Ουκρανία ως σημείο αναφοράς για την επίτευξη εκεχειρίας.

Η ουκρανική κυβέρνηση θα επιθυμούσε την επάνοδο στις θέσεις που κατείχαν οι εμπόλεμοι όταν συνομολογήθηκε η συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ωστόσο, μετά την αναζωπύρωση των εχθροπραξιών, πριν από ένα μήνα, οι ρωσόφωνοι αντάρτες κατέλαβαν και νέα εδάφη, απωθώντας τον κυβερνητικό στρατό και δημιουργώντας μια νέα ντε φάκτο πραγματικότητα.

Τη διαπραγματευτική θέση του Κιέβου δυσχεραίνει και η κατάρρευση του εθνικού νομίσματος, η οποία έφερε την ουκρανική οικονομία πιο κοντά στο χείλος της χρεοκοπίας. Πάντως, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσένιουκ δήλωσε, την Πέμπτη, διαρκούσης της πρωτοβουλίας Μέρκελ- Ολάντ, ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να συμφωνήσει επί ειρηνευτικού σχεδίου το οποίο θα έθετε υπό αμφισβήτηση την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Ισχυρές είναι οι πιέσεις που δέχεται και η Μόσχα, αφενός μεν λόγω των οικονομικών δυσχερειών που συνοδεύουν την πτώση της τιμής του πετρελαίου και τις δυτικές κυρώσεις, αφετέρου δε, λόγω του ενδεχομένου να αποφασίσει εντός των ημερών η Ουάσιγκτον την αποστολή οπλικών συστημάτων στο Κίεβο. Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Παρίσι, Αλεξάντερ Ορλόφ, δήλωσε ότι η χώρα του «δεν φοβάται ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά θεωρεί ότι θα επρόκειτο για τρέλα, καθώς θα έριχνε λάδι στη φωτιά».

Τα προσκείμενα στο Κρεμλίνο ρωσικά μέσα ενημέρωσης υποδέχτηκαν με συγκρατημένη αισιοδοξία τη γαλλογερμανική πρωτοβουλία. Επικαλούμενο γαλλικές πηγές, το πρακτορείο TASS περιέγραφε την εν λόγω πρωτοβουλία ως προσπάθεια των Ευρωπαίων να ματαιώσουν την αποστολή αμερικανικών όπλων στο Κίεβο, την οποία θεωρούν πολύ ριψοκίνδυνη, και γενικότερα να ανακτήσουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, έναντι της Ουάσιγκτον, στον χειρισμό του ουκρανικού προβλήματος.

Από τις Βρυξέλλες, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν αμφισβήτησε τη δυνατότητα συνδιαλλαγής με τον Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος «μιλάει για ειρηνευτικά σχέδια, όταν στρατεύματά του παρελαύνουν στην ουκρανική ύπαιθρο». Υπογράμμισε, δε, την ανάγκη «ΗΠΑ και Ε.Ε. να σταθούν πλάι πλάι, με σταθερότητα».

Στο μεταξύ, ο ουκρανικός στρατός και οι ρωσόφωνοι αντάρτες συμφώνησαν χθες να δημιουργήσουν ανθρωπιστικό διάδρομο, ώστε να εγκαταλείψουν την πολιορκημένη από τους αυτονομιστές πόλη Ντεμπάλτσεβε οι άμαχοι που έχουν εγκλωβιστεί, χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, εδώ και δύο εβδομάδες.

«Πιθανή επέμβαση στις Βαλτικές»

Μετά την Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία, θα έρθει η σειρά κάποιας εκ των Βαλτικών Δημοκρατιών (Εσθονία, Λεττονία, Λιθουανία). Τη δυσοίωνη πρόβλεψη διατύπωσε ο πρώην γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph, αναφορικά με τις προθέσεις του Ρώσου προέδρου Βλ. Πούτιν. «Δεν πρόκειται για την Ουκρανία. Εκείνο που επιδιώκει ο Πούτιν, είναι να αποκαταστήσει τη Ρωσία στη θέση της μεγάλης δύναμης. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επέμβει στις Βαλτικές Δημοκρατίες για να δοκιμάσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», υποστήριξε ο πρώην επικεφαλής της Ατλαντικής Συμμαχίας, αναφερόμενος στο άρθρο του καταστατικού της χάρτη περί συλλογικής άμυνας.

Σε άλλες δηλώσεις του, ο Ράσμουσεν διευκρίνισε ότι δεν αναφερόταν στο ενδεχόμενο συμβατικού πολέμου, εκτιμώντας πως «αν ο Πούτιν υπερβεί την κόκκινη γραμμή και επιτεθεί εναντίον ενός μέλους του ΝΑΤΟ, θα ηττηθεί, και το ξέρει». Εκρουσε ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου για την πιθανότητα ενός «υβριδικού είδους πολέμου, στο οποίο (ο Πούτιν) είναι ειδικός». Δήλωση, η οποία παραπέμπει σε επιχειρήσεις εσωτερικής αποσταθεροποίησης, με μοχλό τις ισχυρές ρωσόφωνες μειονότητες της Βαλτικής, κατά το πρότυπο της Ανατολικής Ουκρανίας και της Κριμαίας.

Την Πέμπτη, οι υπ. Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισαν να δημιουργήσουν έξι επιχειρησιακά κέντρα στην Ανατολική Ευρώπη, προς ενίσχυση της άμυνας των Βαλτικών Δημοκρατιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή