Μάχη με τους κερδοσκόπους για τη διάσωση της κορώνας

Μάχη με τους κερδοσκόπους για τη διάσωση της κορώνας

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένη να υπερασπίσει με κάθε τρόπο και μέσο τη σύνδεση του εθνικού της νομίσματος, της κορώνας με το ευρώ εμφανίζεται η Κεντρική Τράπεζα της Δανίας (Nationalbank), αποκρούοντας κάθε κερδοσκοπική επίθεση εις βάρος της. Μιλώντας στους Financial Times ο Λαρς Ρόντε, επικεφαλής της Τράπεζας, δήλωσε πως είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί επ’ αόριστον τη διασύνδεση της κορώνας με το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Εν τω μεταξύ έχει ήδη προβεί σε μείωση των επιτοκίων τέσσερις φορές τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Σήμερα το επιτόκιο έχει διαμορφωθεί στο -0,75%. Επιπλέον, έχει διογκώσει τον ισολογισμό της Nationalbank σε επίπεδα ρεκόρ, τυπώνοντας χρήμα και αποδυναμώνοντας το νόμισμα.

Κατά τους οικονομολόγους, αφ’ ης στιγμής η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας εγκατέλειψε τη σύνδεση φράγκου – ευρώ τον Ιανουάριο, η Δανία έχει δεχθεί μαζικές εισροές κερδοσκοπικών κεφαλαίων. Η κίνηση των κερδοσκόπων συνδέεται και με το ότι έλαβαν υπόψη τους την αρχή του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ με την αγορά τίτλων. Διευκρινίζοντας τις προθέσεις του τόνισε ο Λαρς Ρόντε ότι «έχουμε απεριόριστη δυνατότητα πρόσβασης σε κορώνες και δεν υπάρχει περιορισμός στον ισολογισμό μας».Αξίζει να επισημανθεί πως η Nationalbank έκανε και ένα εντελώς ασυνήθιστο βήμα: συνέστησε στην κυβέρνηση να μην πωλεί κρατικά ομόλογα. Ως αποτέλεσμα οι αποδόσεις των δανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε επίπεδα πολύ χαμηλά για τα διεθνή δεδομένα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι αποδόσεις των δανικών ομολόγων είναι οι δεύτερες χαμηλότερες μετά τις αντίστοιχες των ελβετικών. Η εξέλιξη αυτή επηρεάζει αναλόγως και τις αποδόσεις των λοιπών ευρωπαϊκών ομολόγων. Αυτό με τη σειρά του ενδεχομένως να αναγκάσει την Κεντρική Τράπεζα της Δανίας και πάλι να κινηθεί στο πεδίο των επιτοκίων, ώστε να διατηρήσει τη διαφορά των επιτοκίων και να ελέγξει τη διακύμανση της ισοτιμίας.

Μηχανισμός

Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα η Δανία είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη, η οποία διατηρεί επίσημη διασύνδεση με το ευρώ (μέσω του ERM), αφότου η Ελβετία τη διέκοψε και η Λιθουανία αποδέχθηκε το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Το 1992 η Βρετανία εξήλθε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM), αφότου δεν κατόρθωσε να στηρίξει τη στερλίνα με παρεμβάσεις στις αγορές και δραστική αύξηση επιτοκίων, αναφέρουν οι F.T. Τότε είχε στοιχηματίσει τεράστια ποσά στην υποτίμηση της λίρας ο Τζορτζ Σόρος. Σήμερα ο κ. Ρόντε δεν ξεχνά την ιστορία. «Ωστόσο, πέραν αυτού, θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε ότι το καθεστώς νομισματικής σύνδεσης για τη Δανία είναι μία ιστορία τριών δεκαετιών και πλέον. Αρχικά η κορώνα Δανίας είχε συνδεθεί με το γερμανικό μάρκο και στη συνέχεια με το ευρώ» υπογραμμίζει ο διοικητής της Nationalbank. «Συνιστά ακρογωνιαίο λίθο της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της χώρας και υποστηρίζεται από κάθε τμήμα της δανικής κοινωνίας».

Αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει με άλλες κεντρικές τράπεζες σε διεθνή κλίμακα, στην περίπτωση της Δανίας ο στόχος είναι ένας και μόνος, η προάσπιση της διασύνδεσης κορώνας και ευρώ. Τον περασμένο μήνα η Nationalbank διοχέτευσε στην αγορά 106,5 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (14,3 δισ. ευρώ) για να στηρίξει τη διασύνδεση των δύο νομισμάτων. Ο ισολογισμός της αυξήθηκε κατά σχεδόν 25%. Ωστόσο, ως ποσοστό του ΑΕΠ φθάνει μόνον το 30% έναντι του 80% της Ελβετίας. Ερωτηθείς, τέλος, ο Λαρς Ρόντε για το πόσο χαμηλά μπορούν να φθάσουν τα επιτόκια απάντησε τα εξής: «Θα πρέπει να παραδεχθούμε πως αυτή τη στιγμή βαδίζουμε σε άγνωστα και αχαρτογράφητα εδάφη. Φυσικά και είμαστε όλοι απόλυτα συνειδητοποιημένοι στο ότι υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο από τα αρνητικά επιτόκια. Εντούτοις, η απόλυτη προτεραιότητά μας είναι να υπερασπιστούμε τη διασύνδεση κορώνας – ευρώ».

Προειδοποίηση σε hedge funds

Σε δύσκολη θέση εκτιμάται πως θα βρεθούν όσα επενδυτικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge fund) στοιχηματίσουν σε μία κρίση ιδιωτικού χρέους στη Δανία. Στις σχετικές προειδοποιήσεις προβαίνουν οι μεγαλύτερες τράπεζες της Δανίας με δραστηριότητες στην αγορά στεγαστικών δανείων της χώρας, η οποία αγορά αποτιμάται σε 550 δισ. δολάρια. Η Nykredit Reaslkredit, η μεγαλύτερη στην έκδοση καλυμμένων ενυπόθηκων ομολόγων στην Ευρώπη, επισημαίνει ότι όποιος στοιχηματίζει ότι η οικονομία της Δανίας, με κατάταξη ΑΑΑ από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, πιθανώς να οδηγείται σε δημοσιονομική κρίση, απλώς αγνοεί τα βασικά δεδομένα. Οι αποδόσεις των στεγαστικών ομολόγων, των οποίων η δημοπρασία ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, αγγίζουν ιστορικά χαμηλά επίπεδα και αυτό αποτελεί και την απόδειξη των όσων επισημαίνει η τράπεζα. Οι δηλώσεις αυτές συνδέονται με τα Owl Creek Asset Managemnet. Στις αρχές Φεβρουαρίου έγινε γνωστό πως τα εν λόγω επενδυτικά κεφάλαια στοιχημάτισαν σε χρεοκοπία της Δανίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή