Geena Davis: Tο Hollywood χρειάζεται περισσότερες γυναίκες

Geena Davis: Tο Hollywood χρειάζεται περισσότερες γυναίκες

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η άρνηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου να δώσει στην Ava DuVernay την υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία 'Καλύτερης Σκηνοθεσίας', για πολλούς ήταν μια ακόμα αφορμή για να μιλήσουν για τις διακρίσεις κατά των γυναικών στο Hollywood. Η σκηνοθέτις του 'Selma' μπορεί να είναι περήφανη για το γεγονός ότι υπήρξε η πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα σκηνοθέτις που κέρδισε μια υποψηφιότητα για Golden Globe αλλά και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία ‘Καλύτερης Ταινίας’, όμως δεν της δόθηκε η ευκαιρία να αναγνωριστεί για τις σκηνοθετικές της ικανότητες στο ανδροκρατούμενο Hollywood. Το γεγονός μπορεί να είναι τυχαίο αλλά προκάλεσε σάλο αντιδράσεων στα social media αλλά και στους κύκλους του Hollywood με σταρ όπως η Jane Fonda, η Geena Davis και η Jodie Foster να μιλούν για τις λιγοστές γυναίκες που δουλεύουν στην βιομηχανία του θεάματος τόσο μπροστά όσο και πίσω από τις κάμερες.

Η Jane Fonda εξέφρασε τις σκέψεις της για το θέμα κατά τη διάρκεια του Sundance Film Festival λέγοντας: «Πρέπει να θίξουμε τα κινηματογραφικά στούντιο για τις διακρίσεις κατά των γυναικών. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι το κάνουν αυτό και πρέπει να δείξουμε ότι οι ταινίες που δημιουργούν οι γυναίκες αποφέρουν χρήματα. Πρέπει να πάμε στις αίθουσες, να δούμε τις ταινίες, να μιλήσουμε μετά για αυτές στo Twitter και να πούμε και στους φίλους μας να κάνουν το ίδιο». Την ίδια άποψη έχει και η Jodie Foster που κατά τη διάρκεια του Athena Film Festival όπου τιμήθηκε για τη συνεισφορά της στον κινηματογράφο, μίλησε για την μεγάλη ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες γυναίκες σκηνοθέτες: «Όταν ήμουν μικρή και μεγάλωνα μέσα σε αυτό τον χώρο, δεν είδα ποτέ το πρόσωπο μιας γυναίκας. Σταδιακά όσο περνούσαν τα χρόνια κάποιες ξεκίνησαν να δουλεύουν στα κινηματογραφικά συνεργεία. Αυτό τα άλλαξε όλα», είπε η ηθοποιός που ξεκίνησε την καριέρα της όταν ήταν μόλις 3 ετών και κατάφερε να κάνει μια λαμπρή καριέρα στην υποκριτική αλλά και στην σκηνοθεσία. Όπως τόνισε «δεν υπάρχουν πολλές γυναίκες σκηνοθέτες αλλά αυτό ελπίζω να αλλάξει. Και ίσως αυτή η αλλαγή να έρθει με αυτή τη νέα γενιά γυναικών».

Η ηθοποιός Geena Davis έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά των διακρίσεων από το 2006, όταν ίδρυσε τον οργανισμό ‘Gender in the Media’ που διεξήγαγε έρευνες για τις διακρίσεις κατά των γυναικών και παρουσίαζε τα αποτελέσματα σε παραγωγούς και κινηματογραφικά στούντιο. Αυτό που συμπέρανε τα τελευταία εννιά χρόνια που ασχολείται με τις διακρίσεις στη βιομηχανία του θεάματος, είναι ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αυξηθεί ο αριθμός γυναικών που απασχολείται στα στούντιο: «Όταν πηγαίνω σε επαγγελματικά ραντεβού τους λέω πως ‘αν υπάρχει πρωταγωνιστικός γυναικείος ρόλος θα ήθελα να με συμπεριλάβετε, αλλά αυτό που θα ήθελα πραγματικά είναι να σκεφτείτε τις ταινίες που έχετε αποφασίσει να κάνετε και να αλλάξετε στο σενάριο μερικά αντρικά ονόματα σε γυναικεία. Μόνο με ένα στυλό θα έχετε δημιουργήσει μοναδικούς και μη-στερεοτυπικούς γυναικείους χαρακτήρες».

Η ηθοποιός που πριν ένα μήνα ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την ARC Entertainment για τη δημιουργία του πρώτου Bentonville Film Festival που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο και στοχεύει στην υποστήριξη των γυναικών που δουλεύουν στον κινηματογράφο, θεωρεί ότι τα σενάρια πρέπει να περιέχουν περισσότερους γυναικείου ρόλους ακόμα και μη πρωταγωνιστικούς: «Κάθε φορά που το σενάριο αναφέρεται σε πλήθος ανθρώπων καλό είναι να αναφέρεται ότι οι μισές είναι γυναίκες γιατί διαφορετικά απλά οι κομπάρσοι που θα έρθουν στο στούντιο θα είναι μόνο άντρες». Όπως τόνισε η Davis ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσουν οι διακρίσεις είναι να τοποθετηθούν περισσότερες γυναίκες σε πόστα πίσω από τις κάμερες. Η ηθοποιός που είναι μέλος της MENSA για το υψηλό I.Q της και πριν ασχοληθεί με την υποκριτική δούλευε ως μοντέλο, αποφάσισε να μελετήσει ένα μεγάλος εύρος ταινιών που απευθύνονται σε παιδιά: «Θέλω να αλλάξω αυτό που παρουσιάζεται στα μικρά παιδιά. Αν βλέπουν μια ασύμμετρη αναλογία αντρών και γυναικών στις ταινίες και τους γυναικείους χαρακτήρες να μην κάνουν πολλά ή σημαντικά πράγματα, σίγουρα τους μεταδίδεται το μήνυμα ότι τα κορίτσια έχουν μικρότερη αξία από τα αγόρια». 

Η Geena τόνισε ότι σύμφωνα με τις έρευνες μόνο το 17% των ανθρώπων σε μια πολυπληθή σκηνή είναι γυναίκες, ενώ σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Denver οι γυναίκες καταλαμβάνουν μόνο το 20% των θέσεων εξουσίας ή κύρους σε σημαντικούς τομείς της κοινωνίας. «Μήπως τα μίντια που καταναλώνουμε» αναρωτιέται η Davis «μας έχουν εκπαιδεύσει να βλέπουμε αυτό το 20% ως ένα φυσιολογικό ποσοστό, τόσο ώστε όταν βγαίνει μια ταινία με τέσσερις πρωταγωνιστές άντρες και μόλις μια γυναίκα πρωταγωνίστρια να μας φαίνεται λογικό;». Η ηθοποιός διατηρεί την αισιοδοξία της και πιστεύει ότι μπορεί τα στατιστικά στοιχεία να είναι αποκαρδιωτικά αλλά ο κινηματογράφος είναι ένας χώρος που μπορεί να αλλάξει μέσα σε μια νύχτα. Άλλωστε, η παρουσία ολοένα και περισσότερων γυναικών στο Hollywood γίνεται πλέον αισθητή με τα παραδείγματα της Ava DuVernay, της Gina Prince-Bythewood και αρκετών άλλων να είναι πολύ αισιόδοξα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή