Στα 20 ευρώ το ελάχιστο όριο της μηνιαίας δόσης

Στα 20 ευρώ το ελάχιστο όριο της μηνιαίας δόσης

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η νέα ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη προβλέπει την αποπληρωμή των οφειλών σε 100 δόσεις εφόσον αυτά βεβαιώθηκαν και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2014.

Η ρύθμιση που ανακοινώθηκε από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη προβλέπει τα εξής:

1. Το ελάχιστο όριο μηνιαίας δόσης μειώνεται από τα 50 στα 20 ευρώ. Ωστόσο, εάν υπάρχουν οφειλές σε δύο διαφορετικές ΔΟΥ η ελάχιστη μηνιαία δόση μπορεί να μειωθεί περαιτέρω στα 10 ευρώ για το χρέος προς κάθε ΔΟΥ.

2. Στη ρύθμιση εντάσσονται και όσοι έχουν οφειλές άνω του 1.000.000 ευρώ.

3. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις (φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κ.λπ.). Με την υποβολή της αίτησης δίδεται ένα χρονικό περιθώριο τριών μηνών για την εκπρόθεσμη υποβολή όσων δηλώσεων δεν υποβλήθηκαν μέχρι τότε.

4. Πώς μειώνονται οι προσαυξήσεις:

• Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής: απαλλαγή κατά ποσοστό 100%.

• Από δύο 2 έως 5 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 90%.

• Από 6 έως και 10 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 80%.

• Από 11 έως και 20 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 75%.

• Από 21 έως και 30 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 70%.

• Από 31 έως και 40 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 65%.

• Από 41 έως και 50 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 60%.

• Από 51 έως και 60 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 55%.

• Από 61 έως και 70 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 50%.

• Από 71 έως και 80 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 45%.

• Από 81 έως και 90 μηνιαίες δόσεις: Απαλλαγή κατά ποσοστό 40%.

• Από 91 έως και 100 μηνιαίες δόσεις: απαλλαγή κατά ποσοστό 30%.

5. Για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ οι μηνιαίες δόσεις δεν θα επιβαρύνονται πλέον με τόκους, ενώ σήμερα επιβαρύνονται με τόκους 4,56% ετησίως. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ το ποσοστό των τόκων με το οποίο επιβαρύνονται οι δόσεις μειώνεται από 4,56% σε 3% ετησίως.

6. Στις περιπτώσεις που έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως κατασχέσεις σε χέρια τρίτων, ο οφειλέτης μπορεί να απαλλαγεί εφόσον εξοφλήσει το 25% του κεφαλαίου που οφείλει αντί 50% που είναι σήμερα.       

7. Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όσοι έχουν προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια υπό την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από τα ένδικα μέσα.

8. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στη ρύθμιση παρατείνεται μέχρι το τέλος Μαΐου. Σημειώνεται ότι όσοι έχουν χρέη έως τις 31-12-2013 και αποφασίσουν να έχουν «κούρεμα» 50% στις προσαυξήσεις και ενδεχομένως το κεφάλαιο θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση μέχρι τα τέλη Απριλίου.

9. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό, σε δεύτερη φάση θα θεσπισθούν ακόμη πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα προβλέπουν πλήρη διαγραφή χρεών για όσους οφειλέτες έχουν αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία να πληρώσουν τις οφειλές. Οι οφειλέτες αυτοί θα παραπεμφθούν σε ειδικές επιτροπές εξωδικαστικού συμβιβασμού που θα δημιουργηθούν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Οι υποθέσεις τους θα εξεταστούν κι εφόσον επιβεβαιωθεί η οικονομική τους αδυναμία οι οφειλές τους θα διαγράφονται.

10. Στη νέα ρύθμιση εντάσσονται για πρώτη φορά και οφειλές από ΦΠΑ.

11. Οσοι φορολογούμενοι έχουν ενταχθεί στην υφιστάμενη ρύθμιση των 100 δόσεων μπορούν να συνεχίσουν σε αυτή ή να μεταπηδήσουν στη νέα ρύθμιση εφόσον τους συμφέρει.

12. Για όσους ενταχθούν στη ρύθμιση θα χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, ενώ αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων επί κινητών και ακινήτων.

13. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα προβλέπεται κατάργηση των προστίμων 10%, 20% και 30% που επιβάλλονται σήμερα για ληξιπρόθεσμα χρέη, ενώ αυξάνεται -εφόσον η σχετική διάταξη πάρει και την έγκριση του υπουργείου Δικαιοσύνης- στα 50.000 ευρώ (από 5.000 ευρώ σήμερα) το όριο ληξιπρόθεσμης οφειλής πάνω από το οποίο ενεργοποιούνται ποινικά μέτρα, με αυτόφωρο και προσωποκράτηση.

14. Kαταργείται το διαρκές αυτόφωρο, η προσωποκράτηση και οι ποινικές διώξεις για όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή