Ντε Γκίντος: «Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά μετρητά στην Αθήνα»

Ντε Γκίντος: «Πρώτα μεταρρυθμίσεις και μετά μετρητά στην Αθήνα»

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ούτε ένα ευρώ δεν πρόκειται να λάβει η Ελλάδα από τους πιστωτές της προτού εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, τονίζει σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, ουσιαστικά καταρρίπτοντας τις ελπίδες της Αθήνας για άμεση εκταμίευση μέρους των «παγωμένων» 7,2 δισ. αποκλειστικά και μόνο με την παρουσίαση των προτάσεων.

«Θα δούμε εάν η λίστα μεταρρυθμίσεων είναι αρκετά περιεκτική ή όχι. Αλλά δεν θα γίνει οποιαδήποτε εκταμίευση πριν υπάρξει ένα πραγματικό τεστ, πριν οι μεταρρυθμίσεις ψηφιστούν και υλοποιηθούν», σημειώνει χαρακτηριστικά κ. ντε Γκίντος.

«Εχουμε χάσει χρόνο και η επικοινωνιακή στρατηγική από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν ήταν και η καλύτερη. Οι Έλληνες δεν έχουν κάνει πολλούς φίλους», είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν ενωμένες απέναντι στην Ελλάδα. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις αποκλίσεων παρά το γεγονός ότι οι Ελληνες προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν τις οποιεσδήποτε αποκλίσεις. Αυτές όμως δεν υφίστανται».

Αναφερόμενος στα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση, ο κ. ντε Γκίντος είπε πως η λύση είναι η επιτάχυνση της όλης διαδικασίας εκπόνησης και εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. «Είναι σημαντικό να επιταχύνουμε για να καλύψουμε τον χαμένο χρόνο», σημείωσε.

Προσέθεσε μάλιστα πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει ένα «πραγματικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων» και τη λήψη μέτρων με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας καθώς και την καταπολέμηση των μονοπωλίων και ολιγοπωλίων.

Οι δηλώσεις του ισπανού ΥΠΟΙΚ αντανακλούν τη σκληρή γραμμή που έχει υιοθετήσει η Μαδρίτη απέναντι στα αιτήματα της Αθήνας, και έρχονται μια ημέρα πριν τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

Τέλος, ο κ. ντε Γκίντος κατέστησε σαφές πως δεν τίθεται προς συζήτηση το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας μας από το ευρώ, όμως διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει πως κάποιο κράτος-μέλος μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες.

«Υπάρχουν δυο κόκκινες γραμμές. Η πρώτη είναι πως κανείς δεν μπορεί να φύγει από τη νομισματική ένωση. Η δεύτερη είναι πως κανείς δεν μπορεί να παραβιάζει τους κανόνες. Θα ήταν αποτυχία για την Ελλάδα ή οποιαδήποτε άλλο μέλος να αφήσει το ευρώ. Αλλά θα ήταν παρόμοια, αν όχι μεγαλύτερη, αποτυχία να παραβιάσουμε τους κανόνες», είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή