Τραγωδία στις Γαλλικές Αλπεις

Τραγωδία στις Γαλλικές Αλπεις

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ. Σε απροσπέλαστο σημείο των νότιων Γαλλικών Αλπεων συνετρίβη χθες το μεσημέρι αεροσκάφος Airbus A320 της γερμανικής εταιρείας Germanwings, θυγατρικής της Lufthansa, με 150 επιβαίνοντες, με τις γαλλικές αρχές να εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν διασωθέντες.

Το αεροσκάφος πραγματοποιούσε πτήση από τη Βαρκελώνη στο Ντίσελντορφ με 144 επιβάτες και έξι μέλη πληρώματος. Η πλειονότητα των επιβατών ήταν Γερμανοί, ενώ στην πτήση επέβαιναν Ισπανοί, αλλά και λίγοι Τούρκοι υπήκοοι.

Δηλώσεις Ολάντ

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανέφερε ότι δεν πιστεύει πως υπάρχουν διασωθέντες, ενώ ο επικεφαλής της Lufthansa χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «αποφράδα» για την εταιρεία του. Σύμφωνα με τη γαλλική υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, το αεροσκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου στη μία παρά τέταρτο ώρα Ελλάδος, περίπου 52 λεπτά μετά την απογείωσή του. Λίγη ώρα αργότερα, γαλλικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης πραγματοποιούσαν υπερπτήσεις με ελικόπτερα πάνω από το σημείο του δυστυχήματος, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη συντριμμιών σε χιονισμένη πλαγιά, λίγα χιλιόμετρα από την κωμόπολη Μπαρσελονέτ και σε υψόμετρο 2.000 μέτρων.

Πρόκειται για το πρώτο δυστύχημα επιβατικού αεροσκάφους επί γαλλικού εδάφους, μετά τη συντριβή του Κονκόρντ έξω από το αεροδρόμιο Ρουασί Σαρλ ντε Γκολ, τον Ιούλιο του 2000, και το πρώτο δυστύχημα στην ιστορία της δημοφιλούς εταιρείας χαμηλού κόστους Germanwings.

Τη θλίψη της για το περιστατικό εξέφρασε χθες η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ, που πρόκειται να ταξιδέψει σήμερα στην περιοχή, ενώ επιτόπου μετέβαινε χθες ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζνέβ, για να συντονίσει το έργο των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης. Μέλη ειδικών ομάδων έρευνας και διάσωσης μετέβησαν χθες με ελικόπτερα στον τόπο του δυστυχήματος, με αποστολή τη διερεύνηση των αιτίων της πτώσης του Airbus.

Το αεροσκάφος

Το αεροσκάφος ήταν ηλικίας 24 ετών και επρόκειτο να αποσυρθεί το αργότερο σε δύο χρόνια, ενώ η Lufthansa το είχε αγοράσει το 1991, προτού το μεταβιβάσει στη θυγατρική της, Germanwings, στις αρχές του 2014.

Ειδική αίθουσα στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, στελεχωμένη με ψυχολόγους, υποδεχόταν χθες συγγενείς των θυμάτων, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της ισπανικής υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή