Τα όρια της ενημέρωσης στις τραγωδίες

Τα όρια της ενημέρωσης στις τραγωδίες

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού βρίσκονται τα όρια της ενημέρωσης σε περιπτώσεις μιας καταστροφής όπως αυτή της συντριβής του αεροσκάφους, την περασμένη Τρίτη; Το ζήτημα έχει προκαλέσει εκτενή διάλογο στα γερμανικά ΜΜΕ, καθώς αρχικά πολλές εφημερίδες, ιστοσελίδες και κανάλια προτίμησαν να μη δημοσιεύσουν το πλήρες όνομα και τη φωτογραφία του συγκυβερνήτη, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η διαπόμπευσή του προτού υπάρξουν ακριβή στοιχεία για την πράξη και τα κίνητρά του.

Με αφορμή τον ενδιαφέροντα αυτόν διάλογο, η Frankfurter Allgemeine Zeitung εξήγησε στους αναγνώστες της ότι αποφάσισε τελικά να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία και τη φωτογραφία του για να υπηρετήσει τη διαλεύκανση της υπόθεσης, την ενημέρωση των πολιτών και την καταπολέμηση του φόβου.

Τα ονόματα

«Αυτό, φυσικά, δεν ισχύει για τα θύματα. Δεν χρειαζόμαστε τα ονόματά τους, ούτε τα πρόσωπά τους για να κατανοήσουμε την τραγωδία. Δεν πρέπει να τραβάμε φωτογραφίες πίσω από την πλάτη τους, την ώρα που προσεύχονται μπροστά σε κεριά για να τις δημοσιεύσουμε στη συνέχεια. Ασφαλώς, πρέπει να γραφτεί ποιοι ήταν οι άνθρωποι που επέβαιναν στο μοιραίο αεροσκάφος: μαθητές, γονείς, παιδιά. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, τα ονόματά τους δεν παίζουν ρόλο, εκτός αν πρόκειται για διάσημους ανθρώπους, όπως οι τραγουδιστές της όπερας. Αυτοί μπορούν να κατονομαστούν» γράφει η FAZ και ζητεί από το κοινό της να τοποθετηθεί στο ζήτημα και να εκφράσει τη γνώμη του.

«Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι μετά μια τέτοιου είδους καταστροφή θέλουν πρώτα να εξοικειωθούν μόνοι τους με τη δυστυχία. Δεν μπορούν όλοι ούτε θέλουν να εκτεθούν στη φρικτή πραγματικότητα ύστερα από μια τέτοια καταστροφή. Ουδείς είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί διαρκώς τις ειδήσεις. Αλλοι θέλουν να ξέρουν πώς μπορεί να εξηγηθεί το αδιανόητο, διψούν για κάθε νέα πληροφορία. Κι αυτό είναι θεμιτό, καμιά στάση δεν είναι καλύτερη. Καθένας πρέπει να χειριστεί το θέμα όπως του ταιριάζει. Είναι μια αυτόνομη απόφαση, για κάθε όνομα. Ουδείς επιτρέπεται να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα, καμιά αρχή, καμιά οργισμένη κοινή γνώμη, καμιά αντίδραση στο Facebook» συνεχίζει η εφημερίδα. «Μόνο τα μέσα έχουν μια περιορισμένη ελευθερία. Οποιος παίρνει σοβαρά τη δουλειά του, σε αυτόν τον κλάδο, έχει την υποχρέωση να ενημερώνει. Οχι μόνο σε περιπτώσεις δυστυχημάτων, αλλά σε όλα τα γεγονότα. Ο Τύπος και σε αυτόν ανήκουν όλοι όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα, είτε μπλόγκερ, είτε συντάκτες, έχει την υποχρέωση της ενημέρωσης. Η ενημέρωση φέρνει κατανόηση, περιορίζει την ανασφάλεια και τον φόβο. Η ενημέρωση μπορεί να αποτελέσει παρηγοριά. Κι η ενημέρωση καθίσταται ιδιαίτερα επιτακτική, όταν αρχίζει η φημολογία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ενημέρωση δεν αποτελεί υπηρεσία προς την πλειοψηφία, αλλά την αλήθεια, ακόμη κι όταν η τελευταία είναι άβολη ή και αφόρητη» καταλήγει το σχετικό άρθρο.

Στα γερμανικά ΜΜΕ επικρατεί πραγματική υστερία γύρω από το θέμα, καθώς δημοσιογράφοι έχουν στρατοπεδεύσει έξω από το σπίτι του συγκυβερνήτη, τα ταμπλόιντ φύλλα τον αποκαλούν «πιλότο του αμόκ», ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να απαθανατίσουν τους συντετριμμένους συγγενείς. Η στάση τους έχει πυροδοτήσει έντονες συζητήσεις για τον τρόπο κάλυψης τέτοιου βεληνεκούς τραγωδιών, χωρίς να προσβάλλεται η μνήμη νεκρών και να παρενοχλούνται οι συντετριμμένοι συγγενείς και φίλοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή