Λεία διαρρηκτών 300 εκατ. ευρώ σε πολύτιμους λίθους

Λεία διαρρηκτών 300 εκατ. ευρώ σε πολύτιμους λίθους

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Η μητροπολιτική αστυνομία του Λονδίνου έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό τις τελευταίες μέρες, προκειμένου να εντοπίσει ληστές που άρπαξαν λεία περίπου 300 εκατ. ευρώ. Οι εξονυχιστικές έρευνες διεξάγονται στη περιοχή του Χάτον Γκάρντεν του Λονδίνου, με στόχο να εντοπιστούν οι διαρρήκτες που άρπαξαν αντικείμενα αξίας που φυλάσσονταν στην εταιρεία Hatton Garden Safety Deposit Ltd, μία από τις παλαιότερες και μεγαλύτερες εταιρείες φύλαξης πολύτιμων αντικειμένων της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στη συγκεκριμένη συνοικία στεγάζονται περισσότερα από 50 καταστήματα και 300 γραφεία εμπορίας διαμαντιών, χρυσού και πολύτιμων λίθων, τα οποία όμως ήταν κλειστά για τις διακοπές του Πάσχα. Πολλοί κοσμηματοπώλες και έμποροι συνηθίζουν να μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους στις θυρίδες της εταιρείας για λόγους ασφαλείας, και δη όταν λείπουν για μεγάλο διάστημα.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sun, η συμμορία μεθόδευσε τη δράση της με χειρουργική ακρίβεια, αφού είχε μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια. Οι δράστες τρύπησαν τον τοίχο, περνώντας μέσα από το φρεάτιο του ασανσέρ του κτιρίου, από την Παρασκευή, χωρίς να κινήσουν καμία υποψία και φυσικά χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από την ασφάλεια της εταιρείας. Η αστυνομία πιστεύει ότι οι δράστες χρησιμοποίησαν βαρύ εξοπλισμό για να καταφέρουν να φτάσουν στην αίθουσα του χρηματοκιβωτίου, ανοίγοντας 60 με 70 περίπου θυρίδες. Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί επίσημα ούτε από πλευράς αστυνομίας ούτε από πλευράς εταιρείας, τι ακριβώς έχει κλαπεί. Η εφημερίδα, ωστόσο, στηριζόμενη σε μαρτυρίες πελατών, εκτιμά ότι η λεία μπορεί να φτάνει ακόμη και τα 200 εκατ. βρετανικές λίρες. Η ειδική εκτιμήτρια πολύτιμων λίθων που έσπευσε στο σημείο, δήλωσε στον προσωπικό της λογαριασμό σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ότι οι απώλειες είναι τεράστιες. Ωστόσο, δεν είναι πρώτη φορά που η συγκεκριμένη περιοχή αποτέλεσε στόχο επίθεσης, με μικρότερη βέβαια λεία, 1,5 εκατ. λίρες το 2003 σε άλλη εταιρεία φύλαξης.

Ενημέρωση θυμάτων

Οι αστυνομικοί που έχουν αναλάβει την υπόθεση έχουν ενημερώσει τα θύματα για τα δυσάρεστα νέα και έχουν προβεί σε ενέργειες που θα τους οδηγήσουν στα ίχνη των δραστών. Στην υπόθεση έχουν παρέμβει και δυνάμεις της Σκότλαντ Γιαρντ, δηλώνοντας ότι η έρευνα μπορεί να διαρκέσει καιρό, διότι είναι μια αργή και σχολαστική διαδικασία με αυξημένες απαιτήσεις. Εδωσαν τη δυνατότητα σε πολίτες μέσω ειδικής γραμμής να καταθέσουν πληροφορίες ανώνυμα.

Η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοιου είδους συμβάντα και η είδηση αποτέλεσε σοκ για πολλούς, προκαλώντας μπαράζ δημοσιευμάτων εντός και εκτός της χώρας. Η μεγαλύτερη λεία που άρπαξαν ποτέ διαρρήκτες στη Βρετανία ήταν περίπου 53 εκατ. σε μετρητά, από τις θυρίδες ασφαλείας της εταιρείας Securitas στο Τόνμπριτζ του Λονδίνου το 2006.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή