ΔΝΤ: Ανοιχτό σε πληρωμή και των 4 δόσεων στο τέλος Ιουνίου

ΔΝΤ: Ανοιχτό σε πληρωμή και των 4 δόσεων στο τέλος Ιουνίου

1' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ΔΝΤ θα επιτρέψει στην Αθήνα να αποπληρώσει όλες μαζί τις δόσεις του Ιουνίου στο τέλος του μήνα. Σύμφωνα με ανώτατη πηγή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εφ όσον η Αθήνα υποβάλλει το σχετικό αίτημα, το ΔΝΤ δείχνει διατεθειμένο να το εγκρίνει, παρέχοντας κάποιο βαθμό ευελιξίας στην ελληνική κυβέρνηση, ως προς την διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας εως ότου υπάρξει η συμφωνία.

Σε αυτή την περίπτωση αποδραματοποιείται το σενάριο της μη πληρωμής της πρώτης δόσης την Παρασκευή 5 Ιουνίου στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί η συμφωνία. Παράλληλα,  η κυβέρνηση θα μπορέσει να εξασφαλίσει πιο εύκολα τα κεφάλια για να καλύψει μισθούς και συντάξεις, εξασφαλίζοντας χρόνο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις.

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης η Ελλάδα δεν είχε υποβάλει αίτημα προς το ΔΝΤ για συγχώνευση των τεσσάρων δόσεων του Ιουνίου σε μια. Ωστόσο, η κινητικότητα στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι έντονη και το τι θα πράξει η Αθήνα θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης ή το πρωί της Παρασκευής.

Οι δόσεις του Ιουνίου είναι αυτή της Παρασκευής, 5 Ιουνίου, ύψους 300 εκατ. ευρώ,  της Παρασκευής, 12 Ιουνίου, ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ, της 16ης (περίπου 560 εκατ. ευρώ) και της 19ης (350 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την αποπληρωμή των δύο πρώτων δόσεων. Για τις άλλες δύο δόσεις, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή