Νεκρός ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα σε βομβαρδισμό

Νεκρός ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα σε βομβαρδισμό

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΣΑΝΑΑ. «Τέλος εποχής» για την πρώτη γενιά ηγετών της Αλ Κάιντα στην Υεμένη χαρακτηρίστηκε ο θάνατος του επικεφαλής της, Νάσερ αλ-Ουαχίσι, από αμερικανικό βομβαρδισμό. Ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για «βαρύ πλήγμα» κατά της οργάνωσης, ενώ αναλυτές προειδοποίησαν ότι η επόμενη γενιά ηγετών βρίσκεται πιο κοντά στο «Ισλαμικό Κράτος».

Ο θάνατος του 38χρονου Αλ-Ουαχίσι προήλθε από βομβαρδισμό που εξαπέλυσε αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στη Μουκάλα, την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Υεμένης, η οποία βρίσκεται από τον Απρίλιο υπό τον έλεγχο της Αλ Κάιντα.

Παράπλευρη συνέπεια

Η ενίσχυση της Αλ Κάιντα στην Υεμένη, με την κατάληψη της Μουκάλα, είναι μία από τις παράπλευρες συνέπειες του πολέμου που εξαπέλυσε τον Μάρτιο η Σαουδική Αραβία αλλά και οι σύμμαχοί της εναντίον των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Χθες ξεκίνησαν στη Γενεύη ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αν και πολλοί παρατηρητές παραμένουν απαισιόδοξοι για τις προοπτικές όχι μιας λύσης, αλλά έστω και μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας.

Από τα έξι μέτωπα, στα οποία μαίνεται ο πόλεμος της Υεμένης, τη μεγαλύτερη στρατηγική σημασία, καθώς και τις χειρότερες ανθρωπιστικές επιπτώσεις, έχει η εξέλιξη των μαχών στο λιμάνι του Αντεν. Οι καταγόμενοι από τον βορρά της χώρας, Χούθι, έχουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος του Αντεν και πολιορκούν την παραθαλάσσια περιοχή όπου βρίσκονται τα διυλιστήρια.

Απέναντί τους βρίσκεται μια χαλαρή συμμαχία από πρώην αξιωματικούς του στρατού της σοσιαλιστικής Νότιας Υεμένης (ανεξάρτητο κράτος ώς το 1990), από ντόπιους μαχητές που απεχθάνονται τους βόρειους Χούθι, και από υποστηρικτές του εξόριστου στη Σαουδική Αραβία προέδρου Χάντι. Οι δύο πλευρές μάχονται με πυροβολικό, τεθωρακισμένα και ελεύθερους σκοπευτές, ενώ η Σαουδική Αραβία βομβαρδίζει από αέρος. Ετσι, η πόλη και ο άμαχος πληθυσμός της υποφέρουν από διπλό αποκλεισμό.

Από ξηράς, οι Χούθι μπλοκάρουν την τροφοδοσία της πόλης με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, ενώ από θαλάσσης, η Σαουδική Αραβία έχει επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό.

Η Αϊόνα Κρεγκ, Βρετανίδα δημοσιογράφος, η οποία έχει ζήσει χρόνια στην Υεμένη και πέρασε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στο Αντεν, έδωσε στο BBC περιγραφές φρίκης από τα νοσοκομεία και το νεκροτομείο της πόλης. Οικογένειες που περνούν μέρες χωρίς φαγητό, διακινδυνεύουν και σε κάποιες περιπτώσεις χάνουν τη ζωή τους, προσπαθώντας να γεμίσουν ένα μπιτόνι νερό ή να προσεγγίσουν τα σημεία διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Σχόλιο για τη θανάτωση

Η Κρεγκ σχολίασε ως εξής τον θάνατο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα της Αραβικής Χερσονήσου από αμερικανικό βομβαρδισμό: «Η τρίτη γενιά της Αλ Κάιντα στην Υεμένη είναι σαφώς διαφορετική από τη γενιά που προηγήθηκε και πολλοί ρέπουν προς το “Ισλαμικό Κράτος”», σημείωσε. «Με δυο λόγια, η Αμερική άνοιξε ακόμη πιο διάπλατα την πόρτα για το “Ισλαμικό Κράτος” στην Υεμένη. Το αποτέλεσμα θα γίνει αισθητό από τους Υεμενίτες, οι οποίοι θα υποστούν ακόμη πιο τυφλή βία, τη στιγμή που ήδη μαίνεται στη χώρα πόλεμος».

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για τον θάνατο του επικεφαλής της Αλ Κάιντα έκανε λόγο για «βαρύ πλήγμα». «Ο θάνατός του Ουαχίσι απομακρύνει από το πεδίο της μάχης έναν έμπειρο αρχιτρομοκράτη και μας φέρνει πιο κοντά στο να φθείρουμε και εντέλει να κερδίσουμε αυτές τις ομάδες», είπε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, Νεντ Πράις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή