Οχυρωμένες οι επιχειρήσεις σε περίπτωση capital controls

Οχυρωμένες οι επιχειρήσεις σε περίπτωση capital controls

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Διδαχθήκαμε πολλά από το μάθημα της Κύπρου και έχουμε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην εγκλωβίσουμε τα κεφάλαιά μας ακόμη και στη μηδενική πιθανότητα ελέγχου διακίνησης κεφαλαίων (capital controls) που μπορεί να επιβληθεί στη χώρα». Αυτό δηλώνουν στην «Κ» πρόεδροι επιχειρήσεων από διάφορους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, και εξηγούν ποιες κινήσεις έχουν πραγματοποιήσει για να «οχυρώσουν» τις εταιρείες τους.

Συνολικά, 4 βασικές ενέργειες έχουν υλοποιήσει μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις που μπορεί να «μάτωσαν» στη διάρκεια της εξαετούς ύφεσης, αλλά διατήρησαν υψηλά ταμειακά διαθέσιμα και σε θετικό πρόσημο τη λειτουργική και την καθαρή κερδοφορία τους. Κατ’ αρχήν οι περισσότερες εταιρείες άρχισαν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό από τον περασμένο Σεπτέμβριο, και η μεταφορά χρημάτων κορυφώθηκε στις αρχές του 2015. Ταυτόχρονα άνοιξαν καταθετικούς λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες για να γίνεται η αποπληρωμή των υποχρεώσεών τους σε προμηθευτές για τις πρώτες ύλες.

Η δεύτερη κίνηση που κάνουν όλο αυτό το διάστημα που διαρκεί η διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών, είναι να μεταφέρουν μια μέρα της εβδομάδας (κυρίως στο μέσον της εβδομάδας) τα έσοδα από την Ελλάδα στο εξωτερικό. Οταν πλησιάζει η μισθοδοσία των εργαζομένων πιστώνουν στους λογαριασμούς από το εξωτερικό ακριβώς το ποσό της μισθοδοσίας χωρίς να αφήνουν υπόλοιπα κεφαλαίων.

Η τρίτη κίνηση που πραγματοποιούν είναι να επισπεύσουν τις πληρωμές των προμηθευτών τους στην Ελλάδα, ώστε να αποδεσμεύσουν τα μετρητά από τα ταμεία της επιχείρησης σε περίπτωση που συμβούν δυσάρεστες εξελίξεις, όπως είναι ο έλεγχος διακίνησης κεφαλαίων (capital controls). Η τέταρτη κίνηση είναι να ανανεώνουν αρκετά νωρίτερα τα συμβόλαια με τους ξένους πελάτες τους, που μπορεί να λήγουν το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους. Αυτή η κίνηση εξηγείται από το γεγονός ότι πολλοί ανταγωνιστές τους διεθνώς εκμεταλλεύονται την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και προσπαθούν να επωφεληθούν για να σπάσουν τα συμβόλαια των ελληνικών επιχειρήσεων, που με κόπο και με πολλά χρόνια αξιοπιστίας διατηρούν με ξένους πολυεθνικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα πολλές επιχειρήσεις από το 2012 έχουν διαγράψει από το πελατολόγιό τους όσες εταιρείες ή φυσικά πρόσωπα είχαν δώσει δείγματα αφερεγγυότητας στο παρελθόν στις καταβολές πληρωμών. Επίσης έχει περιορισθεί στο ελάχιστο η περίοδος αποπληρωμής των προϊόντων. Για παράδειγμα, στα καπνικά προϊόντα είναι μέχρι 20 ημέρες, στα οικοδομικά υλικά μέχρι και 70 μέρες και στο λιανεμπόριο μεταξύ 60 και 80 ημερών.

Οι περισσότερες εξαγωγικές επιχειρήσεις έχουν μεταφέρει το βασικό κομμάτι των εργασιών τους στις θυγατρικές του εξωτερικού, που μπορεί να βρίσκονται είτε στην Ευρώπη, είτε στη Μέση Ανατολή, είτε στις ΗΠΑ. Με αυτό τον τρόπο συνεχίζουν απερίσπαστοι να διεκδικούν έργα στο εξωτερικό, μειώνοντας το κόστος εργασιών που έχουν στην Ελλάδα.

Πάντως, όλοι οι επιχειρηματίες με τους οποίους συνομίλησε η «Κ» εξέφρασαν έστω και συγκρατημένα την αισιοδοξία τους ότι θα βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας. Παράλληλα, δήλωσαν ότι δεν θα μεταφέρουν την έδρα τους στο εξωτερικό, καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων αλλά και οι εγκαταστάσεις είναι στη χώρα μας.

Σε αναζήτηση νέων αγορών

Σε πολλές πρωτεύουσες της Ευρώπης, των ΗΠΑ αλλά και της Μέσης Ανατολής έχουν μεταβεί αυτές τις μέρες αρκετοί πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι επιχειρήσεων. Σκοπός των ταξιδιών είναι να συναντηθούν με τους διεθνείς πελάτες τους και να τους καθησυχάσουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας. Βέβαια αρκετοί εξ αυτών αναζητούν νέες αγορές, αφού στόχος είναι να αυξάνουν συνεχώς τις ξένες παραγγελίες και να εξαρτώνται ολοένα και λιγότερο από τις εγχώριες πωλήσεις.

Ωστόσο, όπως παραδέχονται όσοι μίλησαν στην «Κ», θεωρείται χαμένη η χρονιά, αφού ολοκληρώνεται και το α΄ εξάμηνο του 2015. Εάν υπάρξει -όπως όλοι εύχονται- συμφωνία το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας στην έκτακτη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών ίσως να διασωθεί το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή