Επιχειρήσεις: αισιοδοξία για τη συμφωνία, ανησυχία για τα προτεινόμενα μέτρα

Επιχειρήσεις: αισιοδοξία για τη συμφωνία, ανησυχία για τα προτεινόμενα μέτρα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σχετική ανακούφιση υποδέχθηκαν στην πλειονότητά τους οι φορείς εκπροσώπησης των επιχειρήσεων την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, εκφράζοντας, ωστόσο, την έντονη ανησυχία τους για τον υφεσιακό χαρακτήρα των προτεινόμενων μέτρων. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, πολλοί εξ αυτών καλούν την κυβέρνηση να προτάξει μέτρα περιστολής των κρατικών δαπανών σε αντικατάσταση της υπερφορολόγησης.

«Μπροστά στον κίνδυνο εκτροχιασμού της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και η διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων μας, είναι μια ιδιαίτερη θετική εξέλιξη. Ο ΣΕΒ στήριξε και θα στηρίξει έμπρακτα μια συμφωνία ανάπτυξης και προοπτικής για την ελληνική οικονομία, που θα προτάξει τις διαρθρωτικές αλλαγές, θα περιορίσει τις δαπάνες και δεν θα οδηγεί επιχειρήσεις και εργαζομένους σε ασφυξία μέσω της υπερβολικής φορολόγησης που προτείνεται» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Θ. Φέσσας. Και προσθέτει:

«Αναμένουμε από την κυβέρνηση, ακόμη και σήμερα, να προταχθούν και άλλες επιλογές που μπορούν να ανακόψουν την υφεσιακή απειλή για την εθνική μας οικονομία. Απαιτείται περαιτέρω περικοπή και καλύτερη στόχευση των κρατικών δαπανών καθώς και άμεση υλοποίηση μέτρων πάταξης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, που στερούν πόρους από τους μισθούς και τις συντάξεις των συμπολιτών μας». Ο ίδιος τέλος διατυπώνει αίτημα για ενότητα και συνεργασία όλων των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων του τόπου.

«Θετικές» χαρακτηρίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης τις οποίες και χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ΣΕΤΕ θεωρεί αποδεκτή μια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ διαμονής από 6,5% στο 13%, με την προϋπόθεση να διατηρηθεί η εστίαση στο 13% και θεωρεί ακατανόητη την επιμονή των δανειστών για επιβάρυνση του τουριστικού πακέτου με ΦΠΑ 23%.

«Θα είμαστε χαρούμενοι για την ενδεχόμενη συμφωνία και για το γεγονός ότι θα μείνουμε στην Ευρώπη. Αλλά θα είμαστε επίσης πολύ προβληματισμένοι για το βάθος του χρόνου και τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας» υποστήριξε από την πλευρά του, μιλώντας στο ΑΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). Πολύ πιο επικριτικός ήταν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Αντ. Ζαΐρης, ο οποίος επίσης στο ΑΠΕ υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια πολύ κακή συμφωνία από την οποία επιβαρύνεται δραματικά ο ιδιωτικός τομέας», εκτιμώντας ότι τα επόμενα 3-4 χρόνια η συνολική κατάσταση της οικονομίας της χώρας θα είναι δέκα φορές χειρότερη απ’ ό,τι είναι σήμερα.

«Η πολυαναμενόμενη συμφωνία φαίνεται να καταλήγει σε ένα μεταλλαγμένο υφεσιακό πρόγραμμα που θα παρατείνει την περίοδο "υπανάπτυξης" της χώρας και θα αποδυναμώσει εκ νέου την παραγωγική δυναμική της» υποστηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), προσθέτοντας ότι «τα μέτρα αποτελούν εργαλείο κατεδάφισης για τον παραγωγικό ιστό της χώρας». Επιρρίπτει, ωστόσο, σημαντικό μερίδιο ευθύνης και στους δανειστές.

Πιο θετική εμφανίζεται η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). «Το κλειδί φαίνεται να μπήκε στην κλειδαριά και μένει να το γυρίσουν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, ώστε αφενός να κλειδώσει τη συμφωνία και αφετέρου να ξεκλειδώσει κεφάλαια 35 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή