ΦΠΑ 23% σε εστίαση και ξενοδοχεία

ΦΠΑ 23% σε εστίαση και ξενοδοχεία

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπρόταση που παρέχει κάποιες διευκολύνσεις στην Αθήνα κατέθεσαν χθες οι δανειστές, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί και πολλά από τα δύσκολα στον πολιτικό τους –κυρίως– χειρισμό θέματα για την ελληνική κυβέρνηση. Στο πλαίσιο της αναζήτησης του συμβιβασμού μεταξύ των δύο πλευρών, οι θεσμοί παρουσίασαν χθες μία νέα πρόταση σε σχέση με εκείνη που οι ίδιοι είχαν καταθέσει προχθές. Το νέο σχέδιο «δίνει» στην κυβέρνηση κάποιες διευκολύνσεις, όπως:

1. ΦΠΑ: Οι δανειστές υποχώρησαν από την απαίτηση να ενταχθούν στον συντελεστή 13% μόνο τα «μη μεταποιημένα» τρόφιμα (εξαιρούνταν γάλα, λάδι, ψωμί κ.λπ. που θα είχαν συντελεστή 23%) και δέχθηκαν την πρόταση της κυβέρνησης να φορολογούνται με 13% τα «βασικά τρόφιμα». Επίσης, προτείνουν ρήτρα μείωσης του ΦΠΑ στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν αυξηθεί τα έσοδα από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και θα έχει βελτιωθεί η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

2. Να ενταχθούν στο πακέτο των μέτρων η φορολόγηση του ηλεκτρονικού τζόγου και η αδειοδότηση των 4G και 5G. Βάσει της ελληνικής πρότασης, τα δύο αυτά μέτρα θα αποδώσουν 610 εκατ. ευρώ τη διετία 2015-2016. Αρχικά οι θεσμοί είχαν απορρίψει τα μέτρα, αλλά χθες τα ενσωμάτωσαν στην πρότασή τους. Κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα χρειαστεί να βρει άλλα ισοδύναμα για να καλύψει τα 610 εκατ.

3. Ασφαλιστικό. Οι δανειστές προτείνουν πλέον να καταργηθεί το ΕΚΑΣ στο τέλος του 2019 και όχι στο τέλος του 2017, όπως αρχικά ζητούσαν. Ωστόσο, ζητούν να ξεκινήσει άμεσα η μείωσή του για το 20% των «προνομιούχων» χαμηλοσυνταξιούχων. Η Αθήνα προτείνει την σταδιακή κατάργησή του από το 2018 έως το 2020 και την αντικατάστασή του από ένα νέο προνοιακό επίδομα.

Επίσης, οι θεσμοί συμπεριέλαβαν μία παράγραφο με την οποία η κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να αλλάξει κάποια από τα προτεινόμενα μέτρα για το ασφαλιστικό, εφόσον παρουσιάσει ισοδύναμα μέτρα στο πλαίσιο της συζήτησης που θα γίνει για την αναδιάρθρωση του συστήματος. Από την άλλη πλευρά, όμως, στη νέα αντιπρόταση των δανειστών παραμένει μία σειρά μέτρων που είναι σαφές ότι η κυβέρνηση δυσκολεύεται να διαχειριστεί πολιτικά:

1. ΦΠΑ: Η ένταξη της εστίασης στο 23% δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση, καθώς πρόκειται για μέτρο που θα επιβαρύνει όλους. Δευτερευόντως, θα πρέπει να διαχειριστεί και τη φορολόγηση της διαμονής στα ξενοδοχεία με 23%, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα έχει τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στον τουρισμό από όλες τις άλλες ανταγωνίστριες χώρες.

2. ΕΚΑΣ: Το γεγονός ότι σύμφωνα με την πρόταση των θεσμών θα πρέπει να μειωθεί από τώρα το ΕΚΑΣ για το 20% των «προνομοιούχων» συνταξιούχων προκαλεί μεγάλες δυσκολίες στην κυβέρνηση. Είναι ένα μέτρο το οποίο η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται και είναι αβέβαιο πού θα καταλήξει η συζήτηση.

3. Εργασιακά: Αν και οι δανειστές αναφέρουν ότι θα περιμένουν την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ζητούν μέχρι το 2015 να μην αναλάβει καμία από τις δράσεις που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και γενικότερα να μην υπάρξει κανένα νομοθέτημα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ.

4. Μεταρρυθμίσεις: Οι θεσμοί έχουν συμπεριλάβει την εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών παρεμβάσεων που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ μέσω των εργαλειοθηκών του.

Είναι σαφές ότι εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει σε αυτές τις δράσεις, θα πρέπει να έρθει σε σύγκρουση με εγχώρια συμφέροντα που τόσα χρόνια πιέζουν για τη μη εφαρμογή των αλλαγών.

5. Ενιαίο μισθολόγιο: Μέσα στις προτάσεις των δανειστών είναι ξεκάθαρα διατυπωμένη και η εφαρμογή ενός νέου και πλήρως ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο. Κάτι που και η κυβέρνηση έχει περιλάβει στις προτάσεις της με έναν τρόπο, αλλά είναι σαφής ο βαθμός δυσκολίας υλοποίησης του μέτρου, λαμβάνοντας υπόψη ότι ορισμένοι δημόσιοι υπάλληλοι θα υποστούν μειώσεις.

6. Αποκρατικοποιήσεις: Μεταξύ άλλων, οι θεσμοί έχουν συμπεριλάβει στις ιδιωτικοποιήσεις και τον ΑΔΜΗΕ, αλλά και τη μεταβίβαση των μετοχών του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο στο ΤΑΙΠΕΔ.

7. Ρύθμιση 100 δόσεων: Οι δανειστές εξαρχής διαφωνούσαν με τους όρους της ρύθμισης των 100 δόσεων και ζητούν από την κυβέρνηση την κατάργησή της, η οποία, ωστόσο, λήγει σήμερα, Παρασκευή.

8. Ακατάσχετο μισθών και συντάξεων. Σύμφωνα με την πρόταση των θεσμών, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη μείωση του ποσού που είναι ακατάσχετο για μισθούς και συντάξεις και ανέρχεται σήμερα στα 1.500 ευρώ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή