Η Γαλλία αδυνατεί να διαχειριστεί τους μετανάστες

Η Γαλλία αδυνατεί να διαχειριστεί τους μετανάστες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες, η Βεντιμίλια, στα σύνορα Ιταλίας-Γαλλίας, μπορεί να μην είναι ο πιο επικίνδυνος σταθμός του ταξιδιού, είναι όμως αυτός που προξενεί τον μεγαλύτερο εκνευρισμό. Οσες φορές προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα προς τη Γαλλία, τόσες φορές τους στέλνουν πίσω στην Ιταλία, παρόλο που τα σύνορα είναι θεωρητικά ανοικτά.

Η κατασκήνωση των προσφύγων και των μεταναστών κάτω από τέντες στο ύπαιθρο αναδεικνύει τις δυσκολίες της Ευρώπης να διαχειριστεί τη συνεχή ροή ανθρώπων. Πρόσφατα, οι χώρες της Ε.Ε. δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν στο σχέδιο της Κομισιόν για την κατανομή προσφύγων ανάμεσα στις χώρες με το σύστημα των ποσοστώσεων.

Πολλοί από τους πρόσφυγες και μετανάστες δεν θέλουν να μείνουν στη Γαλλία αλλά να περάσουν στη Βρετανία, τη Γερμανία ή τη Νορβηγία, χώρες με ισχυρότερες οικονομίες, στις οποίες έχουν εγκατασταθεί οι συγγενείς τους. Αλλά οι γαλλικές αρχές δεν γνωρίζουν πώς να διαχειριστούν τους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών στο Παρίσι και στο Καλαί, ενώ η γαλλική οικονομία δεν πάει καλά και η αντιμεταναστευτική δεξιά είναι ισχυρή, επηρεάζοντας τη στάση της κυβέρνησης.

Ο Γάλλος υπουργός Eσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ είπε πρόσφατα ότι από τις αρχές του χρόνου έχουν επαναπροωθηθεί στην Ιταλία πάνω από 6.000 άνθρωποι. Συμφωνία που υπογράφηκε το 1997, ανάμεσα στη Γαλλία και την Ιταλία, επιτρέπει στη Γαλλία να επαναπροωθεί τους πρόσφυγες και μετανάστες. Ομως η Ιταλία υποστηρίζει ότι η συστηματική επαναπροώθηση παραβιάζει τους κανόνες της συμφωνίας Σένγκεν, η οποία επιτρέπει συνοριακούς ελέγχους μόνο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης.

Το 2011, όταν έφθασε στην Ιταλία κύμα προσφύγων και μεταναστών από την Τυνησία, οι ιταλικές Αρχές τούς χορήγησαν προσωρινά ταξιδιωτικά έγγραφα ώστε να μπορούν να ταξιδεύουν ανενόχλητοι στη ζώνη Σένγκεν. Τον περασμένο μήνα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπενόησε ότι μπορεί η χώρα του να καταφύγει εκ νέου στο μέτρο αυτό, προειδοποιώντας ότι η Ιταλία δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Καθώς σουρουπώνει στον υπαίθριο καταυλισμό στο Πόντε Σαν Λουντοβίκο, εθελοντές από τον Ερυθρό Σταυρό και τοπικές ανθρωπιστικές οργανώσεις ετοιμάζονται να μοιράσουν πεπόνια, χουρμάδες, σούπα και μακαρόνια. Λιγότερο από 150 μέτρα πιο πέρα, τα τρένα διασχίζουν με ταχύτητα τη γέφυρα που οδηγεί στη Γαλλία, ενώ σπορ αυτοκίνητα και γυαλιστερά κάμπριο από το Μονακό και τη γαλλική Ριβιέρα πηγαινόερχονται από τη μία χώρα στην άλλη.

Ο Γούιλιαμ Οντε, ειδικός του Ερυθρού Σταυρού για τις επανασυνδέσεις οικογενειών, είπε ότι η είδηση των κλειστών συνόρων θα διαδοθεί γρήγορα, αλλά δεν είναι σαφές ποια θα είναι η επίδρασή της. «Αν μια μέρα εδώ μαζευτούν 3.000 άτομα, οι Αρχές θα πρέπει να λάβουν μια απόφαση», είπε ο Οντε. «Αλλά θα έρθει αυτή η μέρα, ή θα προσπαθήσουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες να βρουν άλλους δρόμους;»

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή