Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη έχει ευθύνες

Πρ. Παυλόπουλος: Η Ευρώπη έχει ευθύνες

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φαίνεται η Ευρώπη να ξεχνά ότι τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο σύνορα της Ελλάδας, είναι σύνορα ευρωπαϊκά. Και έχει ευθύνη όσον αφορά τη φύλαξή τους». Το μήνυμα προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν το μερίδιο που τους αναλογεί στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης από τα μεταναστευτικά κύματα προς την Ελλάδα και στην αντιμετώπιση της, όπως τη χαρακτήρισε, «δραματικής, πρωτοφανούς κατάστασης στα νησιά», έστειλε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.

Η βουλευτής και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης ενημέρωσε τον κ .Παυλόπουλο για την απόφαση του θεσμού να παράσχει τεχνογνωσία στην κυβέρνηση, προκειμένου να δρομολογηθεί η απορρόφηση κονδυλίων και η δημιουργία υποδομών. «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και δεν δύναται να διαχειριστεί το πρόβλημα, και φοβάμαι, όπως είπε και ο επίτροπος, ότι χάνουμε πάρα πολλούς πόρους, λεφτά δηλαδή που θα μπορούσαν να μας δώσουν». Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο και για προσπάθεια κινητοποίησης των Ελληνοαμερικανών. «Εγινε μεγάλη σύσκεψη χθες στον Λευκό Οίκο, όπου υπάρχει πλέον η βούληση να βοηθήσουν και εκείνοι με όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα, βοήθεια, υλικά, ό,τι μπορούν».

Ο κ. Παυλόπουλος, που ως υπουργός Εσωτερικών είχε κληθεί να διαχειριστεί το ζήτημα και την περίοδο 2004-2009, χαρακτήρισε ως πρωτόγνωρη «τη ροή παράνομων μεταναστών… δεν έχει ξανασυμβεί». «Βεβαίως και εμείς ως Ελλάδα έχουμε πολλές ελλείψεις στην πολιτική μας», αναγνώρισε ο κ. Παυλόπουλος, αλλά υπενθύμισε το σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο του Οκτωβρίου του 2008, το οποίο και αφορά στη διαχείριση του φαινομένου της μετανάστευσης, αλλά και τις «υποχρεώσεις που έχει η Ε.Ε. για να αποτρέπει τέτοια φαινόμενα, δηλαδή υποχρεώσεις πριν φθάσουν οι παράνομοι μετανάστες στα σύνορα της Ευρώπης».

Ο κ. Παυλόπουλος υποδέχθηκε και φοιτητές του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, που συμμετέχουν σε πρόγραμμα για τον πολιτισμικό διάλογο με επίκεντρο την Ελλάδα. Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι επί αιώνες η Ελλάδα παραμένει το εδαφικό αλλά και το πολιτισμικό σύνορο ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, και κοιτίδα της Δημοκρατίας, προκειμένου να τονίσει ότι ως Ελληνες «δεν διεκδικούμε καμία μοναδικότητα και καμία ιδιαιτερότητα, αλλά πορευόμαστε με όλους τους λαούς της Δύσης στο πλαίσιο της Ε.Ε. και του στενού πυρήνα της Ευρωζώνης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή