50 πρόσφυγες αγνοούνται στα ανοικτά της Λιβύης

50 πρόσφυγες αγνοούνται στα ανοικτά της Λιβύης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Τουλάχιστον 50 πρόσφυγες αγνοούνταν χθες στα ανοικτά της Λιβύης, μετά την ανατροπή της μεγάλης λαστιχένιας λέμβου με την οποία προσπαθούσαν να προσεγγίσουν την Ιταλία.

Την ίδια ώρα, η ιταλική ακτοφυλακή ανακοίνωνε ότι περισσότεροι από 1.500 πρόσφυγες περισυνελέγησαν από παραπλέοντα σκάφη της διεθνούς δύναμης το τελευταίο 24ωρο.

Η Μεσόγειος έχει καταστεί η πλέον θανατηφόρα συνοριακή ζώνη για τους πρόσφυγες, με περισσότερους από 2.000 νεκρούς, μέχρι στιγμής, φέτος. Το 2014, 3.279 πρόσφυγες και μετανάστες πνίγηκαν, στην προσπάθειά τους να φθάσουν στα ευρωπαϊκά παράλια, σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Οργάνωσης Μετανάστευσης (IOM).

Την Τρίτη το απόγευμα, ελικόπτερο της ιταλικής ακτοφυλακής εντόπισε λαστιχένια λέμβο, ασφυκτικά γεμάτη πρόσφυγες, η οποία έμοιαζε να βυθίζεται αργά. Το ελικόπτερο έριξε σωσίβια και άλλα σωστικά μέσα στους ναυαγούς.

Η βύθιση της λέμβου υποχρέωσε το πλήρωμα του ελικοπτέρου να σπεύσει σε βοήθεια, ανασύροντας όσους ναυαγούς μπορούσε με το βαρούλκο του, καθώς το αντιτορπιλικό «Μιμπέλι» του ιταλικού πολεμικού ναυτικού απείχε μερικές δεκάδες ναυτικά μίλια από το σημείο.

Μετά την άφιξή του στην περιοχή, το «Μιμπέλι» διέσωσε 52 πρόσφυγες. Οι διασωθέντες, όμως, επέμεναν ότι στη λέμβο επέβαιναν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Οι έρευνες συνεχίζονταν όλη την ημέρα χθες για τον εντοπισμό των άτυχων επιβαινόντων στη βυθισμένη λέμβο.

Σύμφωνα με στοιχεία της ιταλικής αστυνομίας, οι ιταλικές αρχές έχουν συλλάβει πάνω από 900 διακινητές ανθρώπων από τον Ιανουάριο του 2014 μέχρι σήμερα. Περίπου 800 από αυτούς, όμως, δεν είναι παρά «άνθρωποι με ελάχιστους ενδοιασμούς, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στο πηδάλιο σκάφους, με ένα δορυφορικό τηλέφωνο και ένα όπλο, με το οποίο επιβάλλουν την τάξη εν πλω», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η έκθεση της ιταλικής αστυνομίας, η οποία δημοσιεύεται στην εφημερίδα Avennire.

Μόλις 80 από τους συλληφθέντες θεωρούνται «υψηλόβαθμα» στελέχη των κυκλωμάτων διακίνησης. Η πλειοψηφία των 888 συλληφθέντων είναι Αιγύπτιοι και Τυνήσιοι.

Παρά την ενίσχυση, όμως, της διακρατικής αστυνομικής συνεργασίας μεταξύ της Ρώμης και των δύο παραπάνω χωρών, ουδείς από τους καταζητούμενους εγκεφάλους των κυκλωμάτων αυτών έχει πέσει στα δίχτυα των αρχών.

Το δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας αναφέρει την περίπτωση του Ερυθραίου, Ερμίας Γκαρμιάι, ο οποίος εκτιμάται ότι έχει εξασφαλίσει 70 εκατ. δολάρια από τη διακίνηση ανθρώπων με προορισμό την Ιταλία. Ο Γκαρμιάι είχε «ενοικιάσει» το παμπάλαιο σκάφος, το οποίο ανετράπη ανοικτά των ακτών της Λαμπεντούζα το 2013, προκαλώντας τον πνιγμό 366 προσφύγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή