Τουρκία: Νεκρό μέλος του PKK έπειτα από συγκρούσεις με Τούρκους αστυνομικούς

Τουρκία: Νεκρό μέλος του PKK έπειτα από συγκρούσεις με Τούρκους αστυνομικούς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ένα φερόμενο μέλος του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις δυνάμεις επιβολής της τάξης στο Ντιγιάρμπακιρ (νότια Τουρκία), γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες ασφαλείας σήμερα.

Μάχες ξέσπασαν τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο Ντιγιάρμπακιρ όταν νεαροί που πιστεύεται ότι ήταν μέλη του PKK άνοιξαν πυρ εναντίον αστυνομικών, που είχαν σπεύσει στην περιοχή προκειμένου να ανοίξουν το δρόμο που είχαν καταλάβει Κούρδοι μαχητές.

Το θύμα, ένας άνδρας ηλικίας 40 ετών, τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής πυρών διευκρίνισαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ άλλος ένας άνδρας, ηλικίας 29 ετών, τραυματίστηκε.

Στο περιθώριο των συγκρούσεων, περισσότεροι από 200 άνθρωποι διαδήλωσαν στους δρόμους του Ντιγιάρμπακιρ για να διαμαρτυρηθούν για την κλιμάκωση της βίας, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένας επικεφαλής του PKK από την πλευρά του απείλησε σήμερα την ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση της Τουρκίας ότι θα «πληρώσει βαρύ τίμημα» εάν συνεχίσει τις επιχειρήσεις της εναντίον των Κούρδων, στον απόηχο του θανάτου του μέλους της οργάνωσης στο Ντιγιάρμπακιρ.

«Το AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) διέπραξε ένα σφάλμα κι θα πληρώσει βαρύ τίμημα» δήλωσε σε ένα κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Μουράτ Καραγιλάν, ηγέτης των Κούρδων ανταρτών, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Firat.

«Έχουμε εμπειρία και γνωρίζουμε τι να κάνουμε» προειδοποίησε ο στρατιωτικός διοικητής της οργάνωσης στο βόρειο Ιράκ, διευκρινίζοντας ότι το PKK, που «δεν έχει προς το παρόν σχέδιο πολέμου», διεξάγει μέχρι στιγμής «επιχειρήσεις αντιποίνων» εναντίον της Τουρκίας.

Από τότε που η Άγκυρα ξεκίνησε, την 24η Ιουλίου, έναν «πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας» στοχοθετώντας το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τα επεισόδια βίας έχουν κλιμακωθεί στην χώρα.

Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, τουλάχιστον 31 Τούρκοι αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν σκοτωθεί μετά την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός, που κηρύχθηκε το 2013 μεταξύ των ανταρτών και της Άγκυρας, σε επιθέσεις που αποδίδονται στο PKK.

O πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι επιχειρήσεις εναντίον των μαχητών του PKK δεν είναι «προσωρινές».

«Δεν πρέπει να πιστεύετε ότι εκείνοι (σ.σ οι αντάρτες του PKK) είναι ισχυροί… Είναι καταδικασμένοι να αποτύχουν» είπε ο Ερντογάν σε οπαδούς του κυβερνώντος κόμματος που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή Ρίζε, στις όχθες της Μαύρης Θάλασσας.

Οι τουρκικές αρχές, που έχουν εντείνει τις επιχειρήσεις εδώ και ένα μήνα, έχουν συλλάβει περισσότερους από 1.700 ανθρώπους, φερόμενα στελέχη του PKK, μιας μαρξιστικής οργάνωσης, του Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος Μετώπου (DHKP-C) και της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Σήμερα, τουλάχιστον 39 άνθρωποι συνελήφθησαν σε πολλές πόλεις της Τουρκίας όπως στην Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη, επισήμανε το Ανατολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή