«Πράσινο φως» από Ολλανδία, εν μέσω αντιδράσεων

«Πράσινο φως» από Ολλανδία, εν μέσω αντιδράσεων

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ολλανδία έδωσε χθες το «πράσινο φως» για τη νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου. Επειτα από πολύωρη συζήτηση, το ολλανδικό Κοινοβούλιο ενέκρινε ουσιαστικά το ελληνικό πρόγραμμα, αν και η αντίθετη άποψη εξασφάλισε σημαντική υποστήριξη.

Τυπικά, το Κοινοβούλιο καταψήφισε την πρόταση που ζητούσε από την κυβέρνηση να μην εγκρίνει το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Η σχετική πρόταση απορρίφθηκε με ψήφους 81 κατά έναντι 52 υπέρ, στην 150μελή Βουλή. Ενα μέλος του κόμματος του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε τάχθηκε κατά του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, που δεν είναι καθόλου δημοφιλές μεταξύ των συντηρητικών ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Ρούτε υποστήριξε πως η πρόταση που κατατέθηκε στο Κοινοβούλιο υπέρ ή κατά του προγράμματος ήταν περιττή, διότι η κυβέρνηση και όχι η Βουλή είναι αυτή που χαράζει την πολιτική της χώρας. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός προχώρησε σε αυτοκριτική και ανέλαβε «την ευθύνη, καθώς είχα δεσμευτεί ότι δεν θα δίναμε πρόσθετα χρήματα στην Ελλάδα», αλλά υπεραμύνθηκε της μεταστροφής του, λέγοντας ότι το 2012 κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την τροπή που θα έπαιρνε η ελληνική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει προκαλέσει μεγάλη καταστροφή. «Επί δύο χρόνια, η οικονομία ανέκαμπτε και έτσι το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας δεν εθεωρείτο αναγκαίο», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απέδωσε την αναπάντεχη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το β΄ τρίμηνο του 2015, στο γεγονός ότι οι πανικόβλητοι Ελληνες δαπάνησαν τις καταθέσεις τους για την αγορά πολυτελών προϊόντων, όπως αυτοκίνητα.

Το ολλανδικό Κοινοβούλιο απέρριψε επίσης με συντριπτική πλειοψηφία την πρόταση μομφής που είχε καταθέσει σε βάρος του κ. Ρούτε ο ακροδεξιός βουλευτής Χέερτ Βίλντερς. «Σήμερα είμαστε εδώ για να αποτρέψουμε τον κ. Ρούτε να ανατρέψει την υπόσχεση που έδωσε το 2012 ότι η Ελλάδα δεν θα λάμβανε άλλη οικονομική βοήθεια από αυτή τη χώρα και τώρα ζητεί να δώσουμε άλλα 5 δισ. ευρώ», τόνισε ο κ. Βίλντερς, ο οποίος περιέγραψε τον πρωθυπουργό ως «Πινόκιο των Κάτω Χωρών», κατήγγειλε «προδοσία» και υποστήριξε πως «χρειαζόμαστε αυτά τα χρήματα για να στηρίξουμε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ηλικιωμένων».

Στο πλαίσιο της συζήτησης στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επισήμανε ότι το νέο πρόγραμμα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έως το 2030. Εξήγησε ότι ακόμα και στο δυσμενές σενάριο, το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους δεν πρόκειται να αυξηθεί άνω του 12% έως το 2030. «Ακόμη και σ’ αυτό το σενάριο, ωστόσο, μια αύξηση της τάξεως του 15% μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμη», συμπλήρωσε.

Οσον αφορά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σέβεται την άρνηση των ευρωπαϊκών κρατών στην ονομαστική μείωσή του. Πάντως, απέφυγε να επιβεβαιώσει το αίτημα του Ταμείου για επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά 60 έτη. Εξέφρασε, πάντως, την πεποίθησή του πως το ΔΝΤ θα συμμετάσχει τελικά στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας.

Αφού επισήμανε πως έχει την αίσθηση ότι θα βρεθεί η λύση προκειμένου το ΔΝΤ να εμπλακεί στο τρίτο πακέτο βοηθείας, τόνισε πως μπορεί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αντιτίθενται σε «κούρεμα» και το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι βιώσιμο ως έχει σήμερα, ωστόσο οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε ένα συμβιβασμό. Κινούμενος, δε, στη γραμμή του Γερμανού ομολόγου του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «μια λύση είναι τα χαμηλότερα επιτόκια και η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων προς την Ελλάδα». Τέλος, αναφερόμενος στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, ανέφερε ότι δεν μπορεί να προβλέψει το τι μέλλει γενέσθαι, χαιρετίζοντας ωστόσο τη στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ στο νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Η Ολλανδία ήταν η τελευταία χώρα που ενέκρινε το νέο, τριετές δάνειο, συνολικού ύψους 86 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή