«Ελληνικός Χρυσός»: νέα προσφυγή στο ΣτΕ

«Ελληνικός Χρυσός»: νέα προσφυγή στο ΣτΕ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εξυπηρέτηση προεκλογικών σκοπιμοτήτων διά της απόφασης του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Πάνου Σκουρλέτη με την οποία ανέστειλε τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική, καταγγέλλουν με νέα προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός και τρία σωματεία εργαζομένων.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την έκδοση προσωρινής διαταγής κατά της υπουργικής απόφασης και εν συνεχεία την οριστική ανάκληση και την ακύρωσή της.

Οπως επισημαίνεται στην προσφυγή, την επόμενη ημέρα από την έκδοση της υπουργικής απόφασης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτήν στο πλαίσιο του διαγγέλματός του, κατά τη διάρκεια του οποίου προανήγγειλε πρόωρες εκλογές, κάνοντας λόγο για δήθεν «περιβαλλοντικό έγκλημα». «Είναι προφανές ότι η συγκυρία και οι δημόσιες προσβολές που δέχεται η εταιρεία συνιστούν παράνομη και αντισυμβατική συμπεριφορά η οποία "αιτιολογείται" από την πολιτική σημασία που έχει δοθεί εκ μέρους συγκεκριμένων προσώπων στη διακοπή της συγκεκριμένης επενδυτικής δραστηριότητας» επισημαίνει η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός στη προσφυγή και προσθέτει ότι «η απόφαση του Σκουρλέτη αποτέλεσε προάγγελο εκλογών που προκηρύχθηκαν την επόμενη καθιστώντας την επένδυση πολιτικό διακύβευμα σε αντίθεση με κάθε συμβατική λογική». Παράλληλα, τα Σωματεία εργαζομένων υπογραμμίζουν ότι η επένδυση των μεταλλείων Κασσάνδρας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου είχε τεθεί στο στόχαστρο της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ΠΑΠΕΝ.

Η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός υποστηρίζει ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη είναι αντισυνταγματική και παράνομη, καθώς η ανάκληση έγινε λόγω παραβίασης του όρου που ανέφερε ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός των εγκαταστάσεων των μεταλλείων. Αντίθετα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με απόφαση που εξέδωσε προχθές δικαίωσε την εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, κρίνοντας ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας δεν αρκεί για την ανάκληση της άδειας.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Χαλκιδικής, η «ΑΚΤΩΡ-ΑΤΕ- Ελληνικός Χρυσός», το Σωματείο Μεταλλωρύχων Υπογείων Στοών-Μεταλλείων Κασσάνδρας Χαλκιδικής και το Σωματείο Δασεργατών Βορείου Χαλκιδικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή