Στα χνάρια των δραστών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΕΝΝΗ. Τέσσερα άτομα, τρεις Βούλγαρους και έναν Αφγανό, συνέλαβε χθες η ουγγρική αστυνομία σε σχέση με τον θάνατο 71 προσφύγων, ανάμεσά τους και τριών παιδιών κι ενός βρέφους, σε φορτηγό που βρέθηκε στην Αυστρία. Επιπλέον, οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες σε σπίτια και ανέκριναν πάνω από 20 ανθρώπους ως μάρτυρες. Εκπρόσωπος της αστυνομίας διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν Ούγγροι πολίτες μεταξύ των υπόπτων.

Σύμφωνα με τη συνέντευξη Τύπου της αυστριακής αστυνομίας, μόνο ένα συριακό ταξιδιωτικό έγγραφο βρέθηκε στο φορτηγό, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη γνωστό ποια ήταν η χώρα καταγωγής των προσφύγων. Από τους 71 νεκρούς οι 59 ήταν άνδρες, οκτώ γυναίκες και τέσσερα παιδιά, μεταξύ των οποίων και ένα κοριτσάκι ηλικίας 1-2 ετών. Τα άλλα τρία ήταν αγόρια ηλικίας 8-10 ετών.

«Εχουμε τρεις ανθρώπους υπό κράτηση στην Ουγγαρία και περιμένουμε ότι αυτό είναι το ίχνος που θα μας οδηγήσει στους δράστες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της αυστριακής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι συλληφθέντες δεν είναι οι επικεφαλής του δικτύου διακίνησης των προσφύγων. «Δεν μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως ήταν όλοι τους Σύροι πρόσφυγες», πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Αϊζενσταντ κοντά στα σύνορα Σλοβακίας και Ουγγαρίας όπου βρέθηκε το φορτηγό. Παράλληλα, είπε ότι ο χρόνος και η αιτία θανάτου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, αλλά πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα τα θύματα να έχασαν τη ζωή τους από ασφυξία.

Το φορτηγό-ψυγείο βρέθηκε σε αυτοκινητόδρομο της Αυστρίας κοντά στα σύνορα με την Ουγγαρία, νωρίς πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης, με πτωματικά υγρά από τις σορούς σε αποσύνθεση να στάζουν από την πίσω πόρτα. Το όχημα είχε φτάσει στην Αυστρία από την Ουγγαρία και πιστεύεται ότι είχε παρκάρει στο σημείο στο οποίο εντοπίστηκε τουλάχιστον 24 ώρες προτού το ανακαλύψουν οι αστυνομικοί. Ολες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι πίσω από τους θανάτους βρίσκεται βουλγαροουγγρικό δίκτυο λαθρεμπόρων που διακινούσε παράνομα πρόσφυγες έναντι αδρής αμοιβής.

Η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ είπε ότι ο καλύτερος τρόπος για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης είναι η δημιουργία νόμιμων διόδων προς την Ευρώπη και όχι η σκλήρυνση των συνοριακών ελέγχων. Η Ουγγαρία πάντως έχει άλλη άποψη στο ζήτημα και σκοπεύει την επόμενη εβδομάδα να θεσπίσει σκληρότερους νόμους που θα έχουν στόχο τη διαφύλαξη των συνόρων και τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τη χώρα. Αυτό εξήγγειλε ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος Φιντέτς, Γκεργκέλι Γκούλας, εξηγώντας σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ότι τα μέτρα αυτά θα επηρεάσουν συνολικά 13 νόμους, πολλοί εκ των οποίων απαιτούν πλειοψηφία δύο τρίτων στην ουγγρική Βουλή. Γι’ αυτόν τον λόγο απηύθυνε έκκληση στα κόμματα της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων προβλέπονται βαριά πρόστιμα για παράνομη διέλευση από το τείχος που κατασκευάζει η Ουγγαρία στα σύνορα με τη Σερβία αλλά και η δημιουργία ειδικών ζωνών στα σύνορα με τη Σερβία, όπου θα κρατούνται οι πρόσφυγες μέχρις ότου γίνει η επεξεργασία των αιτήσεων ασύλου τους.

Συλλήψεις και στην Ιταλία

Σε μια άλλη εξέλιξη, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε χθες δέκα άτομα με την κατηγορία της πολλαπλής ανθρωποκτονίας και της συνδρομής σε λαθρεμπορία μετά τον εντοπισμό 52 νεκρών προσφύγων στο κύτος μιας λέμβου αυτήν την εβδομάδα. Η αστυνομία στο Παλέρμο της Σικελίας προχώρησε στη σύλληψή τους μετά τον κατάπλου στο λιμάνι πλοίου της σουηδικής ακτοφυλακής, που μετέφερε τις σορούς των θυμάτων και εκατοντάδες διασωθέντες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή