Ο Πάπας δίνει άφεση αμαρτιών για αμβλώσεις

Ο Πάπας δίνει άφεση αμαρτιών για αμβλώσεις

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ. Αφεση αμαρτιών στις γυναίκες που υποβλήθηκαν σε άμβλωση πρόκειται να δώσει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία κατά τη διάρκεια του Ιερού Ετους (Ιωβηλαίου), όπως έγινε γνωστό με την τελευταία παπική επιστολή.

Σύμφωνα με τις διδαχές της Εκκλησίας, η άμβλωση είναι τόσο βαρύ αμάρτημα, ώστε ακόμα και αυτοί που βοηθούν στην πραγματοποίησή της αφορίζονται άμεσα.

Συνήθως δικαίωμα να δώσουν άφεση σε γυναίκες που υποβλήθηκαν σε άμβλωση έχουν μόνο συγκεκριμένοι ιερωμένοι και ιεραπόστολοι. Ομως κατά το Ιωβηλαίο, το οποίο θα διαρκέσει από τις 8 Δεκεμβρίου 2015 μέχρι τις 26 Νοεμβρίου 2016, άφεση αμαρτιών θα μπορούν να δίνουν όλοι οι ιερείς. Κεντρικό θέμα του Ιωβηλαίου είναι η ευσπλαχνία, όπως ανακοίνωσε τον Μάρτιο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος. Αυτό αναφέρει σε επιστολή που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την Αγία Εδρα. Ειδικότερα, ο Πάπας Φραγκίσκος περιγράφει την υπαρξιακή και ηθική ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν όσες γυναίκες υποβλήθηκαν σε άμβλωση και λέει ότι έχει συναντήσει πάρα πολλές γυναίκες με εμφανή στην καρδιά τους τα ίχνη αυτής της οδυνηρής και αγωνιώδους απόφασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο πρώτος μη Ευρωπαίος Πάπας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε 1.300 χρόνια. Εγινε αμέσως γνωστός για την ανεκτικότητα με την οποία προσεγγίζει διάφορα θέματα που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν ταμπού για τους καθολικούς.

Βέβαια, επί του παρόντος ο Πάπας Φραγκίσκος δεν έχει δείξει ότι προτίθεται να αμβλύνει, με οποιονδήποτε τρόπο, την αντίσταση της Εκκλησίας στις αμβλώσεις. Ωστόσο, η απόφασή του για τη συγχώρεση των γυναικών που υπέπεσαν σε αυτή την αμαρτία προκάλεσε ανησυχία στους πιο συντηρητικούς κύκλους της εκκλησιαστικής ιεραρχίας, που βλέπουν τον Πάπα Φραγκίσκο να προσεγγίζει το ζήτημα με λιγότερη ένταση από τους προκατόχους τους.

Επίδειξη ελέους

Χαρακτηριστικά, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αγίας Εδρας, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε, μιλώντας προς δημοσιογράφους, ότι «αυτή η κίνηση δεν αποτελεί απόπειρα μείωσης της βαρύτητας του αμαρτήματος, αλλά προσπάθεια αύξησης των πιθανοτήτων επίδειξης ελέους». Επίσης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Αγίας Εδρας, πατέρας Τσίρο Μπενεντετίνι, δήλωσε ότι η αλλαγή αυτή θα ισχύει κατά τη διάρκεια του Ιερού Ετους.

Συνήθως μόνο ένας επίσκοπος, ιεραπόστολος ή εξομολογητής της επισκοπής έχει το δικαίωμα να δώσει άφεση αμαρτιών για την άμβλωση. Ενα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η παπική επιστολή δεν αναφέρει πουθενά τι θα μπορούσε να συμβεί με τους ανθρώπους που βοηθούν στη άμβλωση, όπως γιατροί και νοσοκόμες.

Το Ιωβηλαίο είναι από τα σημαντικότερα γεγονότα για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Οι ευσεβείς πραγματοποιούν προσκυνήματα στη Ρώμη και σε άλλες τοποθεσίες μεγάλης θρησκευτικής σημασίας. Συνήθως είναι κάτι που συμβαίνει κάθε 25 χρόνια, εκτός και αν ο Ποντίφικας κηρύξει ένα έκτακτο Ιερό Ετος, προκειμένου να προκαλέσει την προσοχή των πιστών σε συγκεκριμένο θέμα ή ανάγκη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή