Εντάσεις σε Ε.Ε. και Βαλκάνια λόγω προσφυγικού

Εντάσεις σε Ε.Ε. και Βαλκάνια λόγω προσφυγικού

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

BIENNH. Οι εντάσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών εξ αφορμής του προσφυγικού οξύνονται παρά τα αποτελέσματα της συνόδου της Τετάρτης, με βάση την οποία η Ε.Ε. θα βοηθήσει τις χώρες της Μέσης Ανατολής να συγκρατήσουν τους πρόσφυγες στα εδάφη τους. Το κλίμα ανάμεσα στην Κροατία και τη Σερβία είναι εκρηκτικό, ενώ η Αυστρία ανακοίνωσε ότι στέλνει πρόσφυγες πίσω στις χώρες από τις οποίες προήλθαν.

Χθες, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ χαρακτήρισε τις αποφάσεις για μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. «πρώτο βήμα» προς έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκαταστάσεων. «Είμαι βαθύτατα πεπεισμένη ότι αυτό που χρειάζεται η Ευρώπη δεν είναι μόνο επιλεκτικές μετεγκαταστάσεις τέτοιου είδους, αλλά και μία διαδικασία διαρκείας για την κατανομή προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος στην ομοσπονδιακή βουλή. Νωρίτερα η Μέρκελ είχε συναντηθεί με τους εκπροσώπους των 16 ομόσπονδων κρατιδίων και τους είχε υποσχεθεί χρηματοδότηση 4,1 δισ. ευρώ προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα έξοδα που σχετίζονται με τη διαχείριση των αφίξεων των προσφύγων.

Συζητήσεις έχει προξενήσει στη Γερμανία η πρόταση του επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών στο Σλέσβιχ Χόλσταϊν, Ινγκμπερτ Λίμπινγκ να εμφανίζονται στις κάμερες οι απελάσεις εκείνων που δεν λαμβάνουν άσυλο. «Οποιος θέλει να γιορτάζει τις απελάσεις ως θέαμα προς τέρψη του κοινού, δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρός συνομιλητής στη συζήτηση για την πολιτική στο θέμα των προσφύγων» είπε ο σοσιαλδημοκράτης αντίπαλός του.

Η αυστριακή κυβέρνηση, πάντως, φαίνεται ότι άκουσε την παραίνεση αυτή, προχωρώντας σε δημόσιες δηλώσεις για το πόσους διώχνει από τη χώρα. «Αν θυμάμαι καλά τον αριθμό, έχουμε στείλει πίσω περίπου 5.500 ανθρώπους από την Αυστρία κυρίως προς τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία» δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ. Η Μικλ Λάιτνερ υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες δεν έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν τη χώρα που είναι πιο ελκυστική από οικονομικής πλευράς και ότι οι χώρες της νότιας Ευρώπης πρέπει να αναμένουν χιλιάδες πρόσφυγες που θα σταλούν πίσω από τον βορρά.

Εν τω μεταξύ, «μπαλάκι» ανάμεσα στη Σερβία και την Κροατία έχουν γίνει περίπου 500 πρόσφυγες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μοναστήρι στη νεκρή ζώνη ανάμεσα στις δύο χώρες, καθώς οι τόνοι ανάμεσα στη Σερβία και την Κροατία έχουν ανέβει. Την τελευταία εβδομάδα, η Σερβία έστειλε στην Κροατία 45.000 πρόσφυγες που είχαν φθάσει μέσω ΠΓΔΜ και Ελλάδας. Η Κροατία αντέδρασε απαγορεύοντας την είσοδο σερβικών οχημάτων, ενώ η Σερβία απάντησε απαγορεύοντας την είσοδο εμπορευμάτων από την Κροατία.

O Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, παραμέρισε τις διπλωματικές αβρότητες και παρομοίασε τη σημερινή κροατική ηγεσία με τη φιλοναζιστική Κροατία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. «Οι απαγορεύσεις εισόδου (Σέρβων) συνιστούν διακρίσεις και μπορούν μόνο να συγκριθούν με μέτρα που είχαν ληφθεί την περίοδο της ανεξάρτητης φασιστικής Κροατίας» είπε ο Ντάτσιτς την Πέμπτη. «Εμείς απαντήσαμε με οικονομικά μέτρα που σέβονται τους Κροάτες πολίτες. Εντός 15 λεπτών, εκείνοι απάντησαν με έναν τρόπο που μας θυμίζει τα γεγονότα της δεκαετίας του 1990 και αυτό θέλουμε να το ξεχάσουμε», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς. Η κίνηση της Κροατίας αποκόπτει τη Σερβία από τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της στην Ευρώπη, αλλά και για την Κροατία το πλήγμα είναι βαρύ, αφού ο όγκος των εξαγωγών της προς τη Σερβία είναι 40% μεγαλύτερος από τον όγκο των εισαγωγών της.

«Από τη Σερβία δεν ζητάμε πολλά, μόνο να μη στέλνει τόσο μεγάλους αριθμούς ανθρώπων στην Κροατία. Δεν θέλουμε 50 καταυλισμούς στα σύνορά μας», είπε ο Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή