Πολιτικό θρίλερ στην Πορτογαλία

Πολιτικό θρίλερ στην Πορτογαλία

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα χέρια του Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα βρίσκεται το πολιτικό μέλλον της Πορτογαλίας, καθώς ο Πορτογάλος πρόεδρος καλείται να αποφασίσει εάν θα παραδώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον ηγέτη της κεντροαριστερής συνεργασίας κατά της λιτότητας Αντόνιο Κόστα ή εάν θα καταφύγει στη δημιουργία μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον απερχόμενο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσος Κοέλιο μέχρι τη διενέργεια νέων εκλογών, ύστερα από την κατάρρευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας την Τρίτη. Η συμμαχία των Πορτογάλων Σοσιαλιστών με το Κομμουνιστικό Κόμμα και το ριζοσπαστικό Αριστερό Μπλοκ κατόρθωσε, σε μια πρωτοφανή σύμπραξη, να «ρίξει» την κυβέρνηση του Κοέλιο, χρησιμοποιώντας την κοινοβουλευτική της πλειοψηφία.

Την Πέμπτη, ο Κοέλιο δήλωσε ότι μία νέα εκλογική αναμέτρηση μπορεί να απομακρύνει κάθε αμφιβολία και ζήτησε την αναθεώρηση του συντάγματος, ώστε να πραγματοποιηθούν πρόωρες εθνικές εκλογές. Με βάση το πορτογαλικό σύνταγμα, οι εκλογικές διαδικασίες πρέπει να έχουν μεταξύ τους απόσταση τουλάχιστον έξι μηνών, με αποτέλεσμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση, να μην μπορούν να γίνουν εκλογές πριν από τον Ιούνιο του 2016. Την ίδια στιγμή, ο Κόστα έχει αρνηθεί να υποστηρίξει το αίτημα για συνταγματική αναθεώρηση, ενώ δηλώνει διαθέσιμος να αναλάβει άμεσα την εξουσία. Ο κεντροαριστερός ηγέτης έχει δεσμευθεί ότι θα συμβιβασθεί με τη δημοσιονομική πειθαρχία, που απαιτείται από τις χώρες που συμμετέχουν στην Ευρωζώνη. Σε συνέντευξή του στο πορτογαλικό περιοδικό «Visao», ο Κόστα ανέφερε ότι η μετριοπαθής συνεργασία του κατά της λιτότητας είναι σε θέση να διασφαλίσει διαρκή πολιτική σταθερότητα στην Πορτογαλία, απαντώντας έτσι στους επικριτές του, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μία τεχνητή συμμαχία χωρίς μέλλον.

Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος πρόεδρος αναμένεται να συνομιλήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας και τους εκπροσώπους εργατικών ενώσεων και επιχειρήσεων, πριν λάβει την τελική του απόφαση. Αν και ο Καβάκο Σίλβα είχε σχολιάσει αρνητικά την προοπτική η χώρα να κυβερνάται από «αντιευρωπαϊκές» δυνάμεις, ταυτόχρονα έχει χαρακτηρίσει την επιλογή των πρόωρων εκλογών «ατομική βόμβα».

Η πολιτική ένταση στην Πορτογαλία προβλέπεται να συνεχισθεί, εφόσον ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης πιθανότατα βρίσκεται περισσότερο από μία εβδομάδα μακριά, και κατά συνέπεια η ψήφιση του νέου κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 δεν θα έχει ολοκληρωθεί έως την πρώτη ημέρα του Ιανουαρίου. Η πολιτική αστάθεια μπορεί να οδηγήσει σε αναζωπύρωση της ανασφάλειας για την πορεία του ευρώ στις αγορές. Η Πορτογαλία βρίσκεται ακόμη σε στάδιο προσαρμογής μετά το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ, που εφαρμόσθηκε το 2011.

Ο επικεφαλής της Συνομοσπονδίας της Πορτογαλικής Βιομηχανίας Αντόνιο Σαραΐβα εξέφρασε την οργή του για τον στόχο των Σοσιαλιστών να αυξήσουν τον κατώτατο μισθό στα 600 ευρώ. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα βρισκόταν στην εξουσία για έξι χρόνια πριν από την εφαρμογή του προγράμματος στην Πορτογαλία και έχει υποσχεθεί να αντιστρέψει ορισμένες από τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έγιναν αποδεκτές από την κεντροδεξιά κυβέρνηση του Πέδρο Πάσος Κοέλιο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή