Η Χιλή «προσπέρασε» την υπόλοιπη Λατινική Αμερική με μεταρρυθμίσεις

Η Χιλή «προσπέρασε» την υπόλοιπη Λατινική Αμερική με μεταρρυθμίσεις

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χάρη σε μια μακρά περίοδο σημαντικής οικονομικής ανάπτυξης στη Χιλή, έχει βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των Χιλιανών, ενώ έχει μειωθεί εντυπωσιακά το ποσοστό της φτώχειας. Παρά την πτώση των τιμών των εμπορευμάτων, με προεξάρχουσα την τιμή του χαλκού, του κατ’ εξοχήν εμπορεύματος που εξάγει η Χιλή, η οικονομία της είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις άλλες οικονομίες της Λατινικής Αμερικής. Πάντως, σύμφωνα με σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, που διαπιστώνει τη θετική εικόνα της Χιλής, η χώρα πρέπει να επεκτείνει τις δυνατότητες της οικονομίας της πέραν της εξόρυξης φυσικών πόρων και να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα αναβαθμίσουν την παραγωγικότητά της.

Οπως διαπιστώνει ο διεθνής οργανισμός, τα τελευταία χρόνια το διαθέσιμο εισόδημα αυξήθηκε με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ χάρη στις μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση όπως η απελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων, αλλά και χάρη στη συνετή μακροοικονομική πολιτική που έθεσε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και εξομάλυνε τους οικονομικούς κύκλους.

Ως μία από τις σημαντικότερες παραγωγούς χαλκού στον κόσμο, η Χιλή άντλησε τεράστια οφέλη από την άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, που είχε σημειωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Δεδομένου ότι τα ορυχεία αποτελούν μια βιομηχανία εντάσεως κεφαλαίου, οι επενδύσεις στον κλάδο αυξήθηκαν από περίπου 2% του ΑΕΠ το 2002 σε σχεδόν 7% του ΑΕΠ μετά μια δεκαετία, επιφέροντας ευεργετικά αποτελέσματα σε μια σειρά τομείς, όπως οι κατασκευαστικές.

Το πρόβλημα για τη Χιλή είναι, όπως τονίζει ο ΟΟΣΑ, ότι αντιστράφηκε η πορεία των τιμών των εμπορευμάτων, με την τιμή του χαλκού να έχει σημειώσει ραγδαία πτώση, ενώ προβλέπεται να παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα στο μέλλον. Αναπόφευκτα, περιορίστηκαν οι επενδύσεις και η μείωση των εξαγωγών οδήγησε σε ανάλογη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών και της ιδιωτικής κατανάλωσης, με αποτέλεσμα μια ραγδαία επιβράδυνση της ανάπτυξης από το 2014.

Ακολούθησε υποτίμηση του πέσο και η συνεπακόλουθη αύξηση του πληθωρισμού: το 2014 ο πληθωρισμός σημείωσε αύξηση 4,7% υπερβαίνοντας σημαντικά το ανώτατο όριο του φάσματος από 2% έως 4% που έχει ορίσει ως ανεκτό η κεντρική τράπεζα. Η υποτίμηση δεν απέφερε, άλλωστε, τόσο μεγάλη ενίσχυση των εξαγωγών όσο είχε εκτιμηθεί, καθώς ήταν σε μεγάλο βαθμό προϊόν της ανατίμησης του αμερικανικού δολαρίου, η οποία επηρέασε πάρα πολλά νομίσματα.

Στη Λατινική Αμερική, η ανατίμηση του δολαρίου οδήγησε τα νομίσματα της Βραζιλίας και της Κολομβίας σε διολίσθηση πολύ μεγαλύτερη από του πέσο της Χιλής. Εξάλλου, μειώθηκε σημαντικά η εξωτερική ζήτηση ιδιαιτέρως από την Κίνα και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, εξουδετερώνοντας κάθε όφελος από την υποτίμηση του πέσο.

Στα μέσα Οκτωβρίου, η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αυξήσει τα επιτόκια από το 3% στο 3,5% για να ανακόψει τον πληθωρισμό, αλλά στη διάρκεια του έτους είχαν προηγηθεί μέτρα τόνωσης της οικονομίας με αύξηση δαπανών κατά 8,4% σε σύγκριση με το 2014. Για το επόμενο έτος προγραμματίζεται αύξηση δαπανών μόλις 4,4%, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί απαραίτητη μια δημοσιονομική προσαρμογή, ώστε να αντιμετωπίσει το εξωτερικό σοκ από την πτώση των τιμών του χαλκού.

Σύμφωνα πάντα με τον ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη στη Χιλή θα είναι για το σύνολο του έτους 2,2%, χάρη ακριβώς στην αύξηση δαπανών. Θα επιταχυνθεί στο 2,6% το 2016 και στο 3,3% το 2017, καθώς αναμένεται να ενισχυθεί η εγχώρια ζήτηση. Παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης των προηγούμενων ετών, η Χιλή παραμένει μια βαθύτατα άνιση κοινωνία ως προς το εισόδημα των κατοίκων της, αλλά και ως προς την κατανομή του πλούτου και της εκπαίδευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή