Η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται για το προσφυγικό

Η Θεσσαλονίκη προετοιμάζεται για το προσφυγικό

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Αύριο το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης ανοίγει και επισήμως τη διαβούλευση για τη συγκρότηση τοπικού σχεδίου αντιμετώπισης προσφυγικής ή μεταναστευτικής κρίσης.

Στη συνεδρίαση έχουν κληθεί να λάβουν μέρος φορείς και οργανώσεις του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, στο πλαίσιο ενός διαλόγου για το τι θα πρέπει να γίνει ώστε η πόλη να διαχειριστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εμφάνιση μιας «πλημμυρίδας» μεταναστών, εξέλιξη την οποία δεν αποκλείουν δεδομένης της απειλούμενης «ασφυξίας» από τον εγκλωβισμό στην επικράτεια ολοένα και περισσότερων ανθρώπων που μετακινούνται προς την Ευρώπη.

Η όλη πρωτοβουλία αναπτύσσεται στο πνεύμα της διευκόλυνσης της παραμονής των μεταναστών, εφόσον προκύψει τέτοια ανάγκη, και όχι στο εάν θα δεχθεί η πόλη να παράσχει, για ένα διάστημα, φιλοξενία σε αυτούς τους ανθρώπους ή θα κυριαρχήσει η γνωστή θεωρία «ας τους δώσουν χείρα βοηθείας κάποιοι άλλοι».

«Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι το πρόβλημα θα λυθεί κεντρικά, εμείς όμως οφείλουμε να καταθέσουμε προτάσεις για το τι θα κάνουμε σε περίπτωση που το πρόβλημα εμφανιστεί στην πόρτα μας», είπε στην «Κ» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Καλυψώ Γούλα.

Η αναγκαιότητα εκπόνησης ενός σχεδίου δράσης, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή σε συνεργασία με την κυβέρνηση και τις αρμόδιες για το προσφυγικό και το μεταναστευτικό υπηρεσίες, βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στην ατζέντα του Δήμου Θεσσαλονίκης και εδράζεται στην εκτίμηση του κινδύνου να καταστεί η πόλη χώρος «στάθμευσης» χιλιάδων ανθρώπων, δεδομένης της εγγύτητάς της με τα σύνορα αλλά και της πιθανότητας να χρησιμοποιηθεί το λιμάνι της Θεσσαλονίκης για τη μεταφορά από τα νησιά.

Οπως δηλώνει ο κ. Μπουτάρης «είναι προτιμότερο να ξέρουμε τι θα κάνουμε συγκεκριμένα σε μια τέτοια περίπτωση, εφόσον έρθει εκείνη η ώρα, από το να ψαχνόμαστε βλέποντάς τους να κοιμούνται και να περιφέρονται στα πάρκα και τις πλατείες». Επ’ αυτού προηγήθηκε συνάντηση δημάρχων του πολεοδομικού συγκροτήματος στις 19 Νοεμβρίου στην οποία συμφωνήθηκε η ανάγκη να εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα τεθεί υπ’ όψιν της κυβέρνησης. Ακούστηκαν προτάσεις για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων, χρησιμοποίηση περιφερειακών ξενοδοχείων κ.ά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή